Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
ukręcająca się linka prędkościomierza
Autor Wiadomość
Jagiello
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 15:37   

taki właśnie problem mnie nawiedza, właśnie ukręciła się druga linka, nowa i to o niecałych 200 kilometrach!! gdzie jest haczyk?

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 16:19   

wadliwa z przyczyn fabrycznych, źle ułożona pod deską (dużo zagięć)w przypadku gdy linka nie jest trabantowa i jest za długa u mnie też poszły 2 - oryginalna bo źle ją ułożyłem a druga była za długa ;) trzecią trabantową jak dobrze obsadziłem to chodzi już długo bez zastrzeżeń ;)

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 17:34   

....jeszcze linkę trzeba nasmarować. Będzie jej łatwiej kręcić się w pancerzu.
Pozdrawiam.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 18:19   

W którym miejscu ukręciła? Szlag trafił cięgno, czy wyślizgało kanciaste końcówki?

Jagiello
Gość
Wysłany: 2010-05-02, 22:14   

ukrecila sie przy skrzyni na ciegnie

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-03, 08:55   

ukrecila sie przy skrzyni na ciegnie

- była załamana, zbyt długa, lub odwrotnie założona. Nie bez różnicy jest jak założona powinna być linka. Oba końce podobne, ale zupełnie różne.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-03, 09:07   

oo Jajer zagiąłeś mnie... Wytłumacz proszę

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-03, 12:55   

Linka predkościomierza:
Oryginalna linka ma jeden koniec zaprasowany na kwadrat i nic więcej, a drugi oprócz kwadratu ma dodatkowo zaprasowaną podkładkę/krążek ustalający by linka nie wsuwała się do pancerza.
Ta końcówka z podkładką/krążkiem powinna być zamontowana od strony skrzyni. To jeden rodzaj linki, drugi to obydwie końcówki zabezpieczone. Taka linka jest najlepsza, posiada odpowiednią długość w stosunku do pancerza i działa długo i dobrze.
Bardzo ważny jest stosunek długości pancerz/linka. Jak linka będzie zbyt długa to jej będzie "ciasno" w pancerzu i będzie się ukręcać,a przy tym wskazówka będzie "skakać". jak zbyt krótka to będzie "uciekać" w jedną stronę i szybko z jednego kwadratu zrobi owal. Przypominam o smarowaniu linki.
pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 09:04   

dzięki za info, akurat niedługo będę montował nową linkę, szkoda żeby ukręciła się nowa w jasno szarym pancerzu : ) Czy smarować olejem ze skrzyni czy jest coś lepszego ?

Jagiello
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 11:17   

tez mnie zaskoczyłes, taka prosta sprawa a jednak skomplikowana :) wielkie dzieki

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 16:54   

Osobiście smaruję olejem do skrzyni. W osłonę pancerza mam na stałe wbitą grubą igłę do strzykawki z doroboionym "kapturkiem" by nie dostawał się kurz itp. Co jakiś czas (nie zbyt często) niewielką ilość oleju wstrzykuję strzykawką.

Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 16:58   

pytam bo słyszałem o takiej opcji że gdy np naleje się za dużo oleju to potrafi wywalić przez ślimak napędzający do linki. Prawda to ?

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 17:11   

Prawda, ale oznacza to, że nieprawidłowo działa odrzutnik oleju. (zbyt durzy luz itp)
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 17:29   

odrzutnik to ta zaślepka w skrzyni tuz przy ślimaku ? rozumiem chodzi o luz pionowy ślimaka który sie tym ustawia przy składaniu połówek ?

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-05-07, 15:13   

Podepnę się pod temat. Czy linki 1,1 ,a 601 prędkościomierza są takie same? Te same długości mają?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi