Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Dziwne odgłosy z zawieszenia
Autor Wiadomość
Mici125
Gość
Wysłany: 2009-08-27, 17:00   

Witam. Wracam sobie dziś trabem do domu, a tu w pewnym momencie z okolic przedniego lewego koła zaczął dochodzić odgłos jakby obcierania. Na pewno nie są to hamulce. Nie słychać tego nieprzerwanie (jeszcze), ale np. kiedy jadę ze stałą prędkością nic nie słychać, po jakimś czasie zaczyna "obcierać", zaczynam wtedy przyspieszać. Odgłos cichnie, ale po jakimś czasie znów zaczyna go być słychać.

Wie ktoś może co to może być? Nawet nie wiem co typować - przegub, osłony, łożyska?

magik
Gość
Wysłany: 2009-08-27, 17:07   

albo klocki się nie cofają. Przesmaruj śruby zacisków smarem miedzianym, możesz obstukać też rant tarczy z rdzy

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-08-27, 19:44   

Ale to właśnie nie są hamulce. Nieważne czy przyspieszam czy ostro hamuję, to i tak słychać.

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-08-27, 20:14   

Ale gdy sie klocki nie cofają, to nie musisz hamować by sie odzywały.
Gdyby to były zużyte łożyska, miałbyś jednostajny szum, zmieniajacy sie przy skrecie lewo/prawo.
Masz alufelgi? Być może masz poluzowana nakretkę półosi, robi sie luz na łożysku, kolo sie kładzie i felga/opona obciera o zwrotnice. Stąd też odgłos podczas przyspieszania cichnie.

gier'u
Gość
Wysłany: 2009-08-27, 20:19   

Podnieś traba do góry złap za koło i zacznij szarpać jak wyczujesz jakikolwiek luz to może to być łożysko lub sworzeń, w jakimś miejscu łapie lekki luz i wtedy tarcza obciera o klocki. Zrób jeszcze test czy Cię nie ściąga podczas jazdy, wyjedź na "idealnie" równą drogę i poprostu puść kierownice oczywiśćie trzymaj ręce prawie na kierownicy by w razie "W" móc ją złapać. Jesli będzie ściągać w lewo to jest bardzo duże prawdopodobieństwo że to właśnie łożysko.

Ewentualnie podnieś przód auta żeby koła były w powietrzu, wsadź kliny pod tylnie laczki. Odpal wrzuć 1 niech se pomyka na wolnych obrotach a Ty wyjdź i nasłuchuj z bliska co to może być. Zaopatrz się też w pomocnika aby przyspieszał i hamował.
Miałem tak w golfie i okazało się że to odziwo lewe przednie łożysko, efekt wpadnięcia w dziurę w drodze. (otwór nieprzelotowy w jezdni :P )
Pozdrawiam!

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-08-27, 20:32   

Alufelg nie mam, luzów na kole nie zauważyłem (mimo to jutro się trochę z nim poszarpię:]).
Co do dziury, to zanim się to zaczęło, przejechałem kawałek nieco wyboistą drogą z górki, jednocześnie hamując (Warszawa, łuki na Idzikowskiego pod Królikarnią, może ktoś kojarzy). Ale wcześniej jeździłem po większych wertepach i nic się nie działo.

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-08-27, 20:35   

Aha, co do zacisków: jak wciskam hamulec w podłogę, to klocki przy maksymalnym docisku chyba nie mają prawa ot tak sobie obcierać? Ale też na wszelki wypadek jutro sprawdzę.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-05-03, 17:37   

odgrzeję sojowego ;] przy skręcie w prawo z lewego koła dochodzi dziwny dźwięk jedynie przy ruszaniu ;/ abyście mogli sobie wyobrazić ten dźwięk porównam go do małych metalowych kulek w małym papierowym pudełku które jest potrząsane. Ostatnio pracowałem nad zaciskami oraz wymieniłem tarcze ponieważ stara wykazywała lekkie bicie podczas hamowania. W celu wyeliminowania innej możliwości przyczyny pokusiłem się o wymianę piasty. Niestety coś mi strzeliło do łba i nie sprawdziłem przegubu ;/ Czy on też może być przyczyną? Ruszając z miejsca w lewo tego nie ma.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-05-03, 18:12   

Możesz zrobić tak jak znalazłem na jednej stronce (nie chciało mi się pisać:P)
"Postawić samochód na twardym podłożu.
Zaciągnąć hamulec postojowy.
Podłożyć kliny pod tylne koło, po stronie przeciwnej niż badana półoś.
Unieść przednie koło ponad podłoże.
Uruchomić silnik i ustawić przednie koła na wprost.
Włączyć pierwszy bieg - uniesione koło zacznie się obracać.
Dodać lekko gazu i naciskając pedał hamulca lewą nogą obciążyć napęd.
Jeżeli pojawią się stuki w rytm obracanego koła, oznacza to z dużym prawdopodobieństwem, że uszkodzony jest przegub wewnętrzny półosi.
Postępując tak jak w punkcie 7, skręcić maksymalnie koła jedną, a następnie w drugą stronę. Pojawiające się przy skręconych kołach rytmiczne stuki i zgrzyty świadczą o uszkodzeniu przegubu zewnętrznego.
Wyłączyć bieg, następnie wyłączyć silnik i opuścić samochód na ziemię."

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-05-03, 21:14   

ja po prostu podnoszę samochód zdejmuje koło i przytrzymuje pułoś i obracam tarczą a raczej nią leciutko szarpię (pod warunkiem że ci hamulce nie blokują) i jeśli wyczujesz cokolwiek to czas na wymianę.

magik
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 08:59   

każdy nowy próbuje luzy w aucie wyeliminować (1,1), szczególnie te odczuwalne przy ruszaniu, a ten samochód tak po prostu ma i trzeba sie przyzwyczaić. Przerobiłem temat i wiem co mówię

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 12:14   

No masz wielką racje Magiku ale Ty mówisz o tolerancji jaką nadała fabryka "bo taki jego urok i tak ma być i już" a ja tu mówie o dzwiękach które nigdy wcześniej nie występowały, mankamentów traba nie jestem w stanie policzyć na palcach obu rąk i nóg i nie zamierzam ich poprawiać ale są rzeczy które wynikają z eksploatacji. Więc co... Dla przykładu rozleci mi się przegub czy odpadnie koło bo jestem nowy i histeryzuje że tu coś tłucze tam coś bije tu coś trzeszczy ale nie sensu sprawdzić co jest grane bo to jest trabant. Tak rozumiem twoja wypowiedź :D A skoro technika idzie do przodu to dlaczego by nie dać zastrzyku 20-sto latkowi i zwiększyć jego żywotność.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 16:47   

Stawiam na przeguby zewnętrzne (te przy kołach).
Wjedz na kanał zdejmij (odsuń) osłony gumowe i zobacz co z nich wyleci, jak woda to masz problem. Obejżyj dokładnie osłony gumowe czy nie są popękane. Jeśli są popękane wymień na nowe (można zastosować od "Tico".
Jeśli stuki nie występują przy jeździe na wprost, a tylko przy ruszaniu na skręconych kołach to śmiało możesz dalej jeździć zanim nie kupisz nowych przegubów. Pamiętaj o nałożeniu nowego smaru przeznaczonego do przegubów.

Pozdrawiam.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-05-04, 17:20   

No właśnie przy jeździe na wprost jest bardzo cichutko skręcając w lewo również cicho. Tylko w prawo takie anomalia i jak napisałem - tylko w momencie kiedy ruszam z miejsca ;p

Arch Enemy
Gość
Wysłany: 2010-05-15, 23:36   

hm dodam od siebie dokręciłeś wszystkie szpilki przy kołach??
ja za tą przyjemność za 1 koło z tyłu zapłaciłem 20zł , dzwięk podobny do nierównomiernego obcierania [przypominający pisk] ew śruby piasty czy jak to się zwie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi