Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cewki do zapłonu elektronicznego
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-28, 13:45   

Witam,
Mam problem z zapłonem w jednym z cylindrów. Nie zaglądałem jeszcze do modułu ani płytki z halotronem ale sprawdziłem świece i cewki. Świece są dobre (nowe) ale zapłon w cylindrze współpracujący z jedną z cewek szleje. Silnik wchodzi na wysokie obroty. po zamiane cewek usterka ta przechodzi na drugi cylinder. Wnioskuję więc, że to cewka. Mam pytanie: jakie cewki współpracują z zapłonem elektronicznym. Jeszcze ich nie wyjmowałem i nie odczytywałem oznaczeń. W domu mam jakieś dwie ale nie wiem czy podejdą do elektronika.( jedna to polska:42-07 ,druga też polska: 4220). Proszę o jakieś oznaczenia lub po czym można je odróżnić.
Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-28, 14:46   

polskie najlepiej jak nie ma innych, ja jeździłem z powodzeniem. Miałem zelmotowskie. Na oznaczenia nie zwracałem uwagi, mam sporo polskich jak coć pomogę i może uda się znaleźć komplet, foto najlepiej wskazane

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-28, 18:38   

Dzięki za odpowiedź,
jutro będę w garażu to zrobię fotki. Jak żadna z tych zapasowych, które mam nie odpali to poproszę o dalszą pomoc.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 02:34   

Witam.
Oryginalne moduły EBZA nie stabilizują prądu cewki wiec nie wolno stosować cewek tzw "elektronicznych" - przeznaczonych do elektronicznych układów zapłonowych/.Można i należy stosować dowolne cewki 12v o rezystencji uzwojenia pierwotnego większej niż 3 ohmy.Tak wiec do naszych elektroników stosujemy cewki np.Zelmot 4220 oznaczone tez jako BE200B
Pozdrawiam

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 13:57   

Dzięki za wszystkie informacje. Właśnie wróciłem z garażu. Wszystko już OK. Nie były to jednak cewki. Okazało się, że padł moduł. Nie wiem jeszcze co w nim padło ale wymieniłem na nowy i jest super. A przyczyną był śnieg. Otóż w zimę (wtedy zaczęły się moje problemy z autkiem), odpaliłem go i przejechałem kilka metrów i stop. Później już tylko szalał.Obroty bez kontroli, z reguły bardzo wysokie. Nie dało się jeździć.Kiedy otworzyłe pokrywę silnika okazało się,że w komorze jest pełno śniegu.Aż był ubity. Myślę, że po uruchomieniu silnik zagrzał się trochę, śnieg zaczął topnieć zamieniając się w wodę i spowodował zwarcie. Może między przewodami od wysokiego a przewodami sterowania modułem.
W każdym razie już jest OK.
Pozdrawiam

Barył
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 14:57   

Te moduły nie lubią wilgoci, a co dopiero wody w duzej ilosci....

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-30, 07:10   

Czyli można wszystkich użytkowników Trabantów z tymi modułami przestrzec żeby uważali w zimę na śnieg w komorze silnika. Ja już teraz pomyślę (mądry Polak po szkodzie) o jakimś uszczelnieniu tej przestrzeni między maską a podszybiem (oczywiście tylko na zimę).
Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-30, 07:20   

jak się tam nie grzebie to wszystko jest ok. Wiadomo przy myciu komory trzeba uważać, ale tylko wtedy.

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-30, 08:20   

i przy okazji jakby ktoś szukał czujnika halla

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-30, 11:56   

Dzięki,
Chyba kupię jeden na zapas. Może nie będzie nigdy potrzebny a gdyby co, to już będę miał.
Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi