Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jak najłatwiej wymienić uszczelkę głowicy
Autor Wiadomość
Andrzej Szydłowski
Gość
Wysłany: 2010-04-27, 20:55   

mam zamiar wymienić uszczelke bo miesznką tryska.moze ktoś ma bezpieczny sposób na włożenie tłoka w cylinder,aby pierścieni nie połamać.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-04-27, 21:40   

Delikatnie dasz radę. I chodzi Ci o uszczelkę pod cylindrem. Najpierw przykręć kolektor wydechowy a potem dokręć dopiero cylinder. W innym przypadku narażasz kolektor na pęknięcie podczas dokręcania.
I pisz na drugi raz model samochodu jeśli nie masz go w podpisie napisanego ;)

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-28, 09:35   

I jeszcze jedna mała uwaga. Jeżeli kiedyś wyjmowałeś cylindry i zakładałeś je w silnikach czterosuwowych to mógł zostać ci nawyk lekkiego przekrtęcania cylindra podczas tych czynności. Pamiętaj , żeby tego nie robić podczas pracy z silnikiem dwusuwowym (czyli w Trabancie też) bo wtedy zamki zahaczają o otwoty wewnątrz cylindra i łamiesz pierścienie.
Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-28, 09:59   

do wkładania tłoka - przyrząd (można wykonac samemu) ! będzie bezpiecznie i dobrze. Proponuję posmarować uszczelkę jakimś szczeliwem do silników, nie silikon. Będzie na dłużej

Andrzej Szydłowski
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 08:51   

Dzięki za podpowiedzi.ma zamiar posmarować uszczelkę tawotem,czy to sie spisze,czytałem gdzieś ze tak sie robi.
pozdrawiam

szydlos
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 08:55   

Dzięki za podpowiedzi.ma zamiar posmarować uszczelkę tawotem,czy to sie spisze,czytałem gdzieś ze tak sie robi.
pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 09:50   

się robi, ale trwalej będzie szczeliwem. Koledze właśnie cieknie tak samo po 10 tys od remontu, ja smarowałem tylko mixolem i juz teraz wiem że nie warto. Mimo oryginalnych uszczelek

szydlos
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 10:05   

jakiego typu szczelniwo??? właśnie przyszły uszczeliki,ale sadziłem ze beda z jakiegoś tworzywa a są metalowe.Czy sa odpowiednie,bo stare były u mnie papierowe czy cos takiego.Prosze o szybką odp. bo nie wiem czy składać z tymi uszczelkami

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 10:34   

pod cylinder - papierowa lub cienka tekturowa, metalowa (alu) pod głowicę. Też polecam jakieś cywilizowane szczeliwo, bo po czasie lubi się pocić pod cylindrami

szydlos
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 10:46   

a czy ktoś wycinał sam, taką uszczelkę bo nigdzie nie mogę dostać u mnie w okolicy. Może z innej marki pasuje po drobnych przeróbkach.Proszę o rady

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 10:49   

Szydlos bo źle nazwałeś pewnie, tak jak w temacie i przyszły Ci uszczelki pod głowicę.

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 11:30   

albo motirex.pl , tam kupisz

szydlos
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 11:52   

a próbował ktoś sam wycinać ,z jakiego materiału najlepiej wyciąć.Z czego jest wykonana orginalna??

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 12:56   

z papieru ciut grubszego niż kartka do xero np. Albo inaczej cienka tekturka.

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-29, 12:57   

10 zł komplet uszczelek na cały silnik. że tez Ci się chce

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi