Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektrozawór zamiast kranika
Autor Wiadomość
Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 11:51   

Słyszałem o takim patencie do Traba. Czy któryś z forumowiczów, który zamontował sobie elektrozawór mógłby powiedzieć, które z tych się nadają i jak je podłączyć?

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 11:57   

Ja mam u siebie zamontowany zawór paliwowy. Trochę inny niż te, które podałeś na Allegro. Myślę jednak, że może to być dowolny zawór paliwowy do benzyny , do instalacji 12 V.grubość wężyka 6 mm.
Podłącza się do zapłonu. To znaczy tam gdzie pojawia się napięcie 12 V po włączeniu zapłonu. Ja mam podłączony do + jednej z cewek zapłonowych. Od kilku lat sprawuje się bardzo dobrze i odpada to upierdliwe pamiętanie o zamknięciu paliwa kranikem.

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 12:09   

Dzięki bardzo. Przepraszam, mam jeszcze jedno laickie pytanie - jak to fizycznie połączyć ze zbiornikiem paliwa? :D Przewodem gumowym?

Kamil Pawłowski (harnaś)
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 12:23   

Ja osobiście miałem takie coś połączone w połowie pomiędzy zbiornikiem a gaźnikiem , połączone gumowym wężykiem . Znajomy dobrał mi wężyk u siebie w sklepie doradził mi żebym nie instalował nigdy tych przeźroczystych bo lubią pękać po kilku latach .

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 12:35   

Czyli co, wystarczy złapać ten gumowy wężyk cybantem do zbiornika z jednej strony i z drugiej do zaworu, przymocować jakoś zawór i już?
Bo w 601 nie ma pompy i dlatego gaźnik musi być nisko, żeby paliwo spływać mogło?

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 13:58   

Mowa tylko i wyłącznie o 601 bo w polówkach takie patenty nie są potrzebne. Możesz zostawić kranik tylko, że permanentnie owarty (nawet lepiej, bo kranik ma osadnik pełniący rolę jako takiego filtra paliwa).

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 17:43   

Najfajniej jednak jak kranik działa. Żadna elektronika oprócz co najwyżej sprzętu audio do trabanta nie pasuje :)

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 18:08   

No niby tak... ale nie chce mi się pieprzyć z tym kranikiem (uszczelka z korka jest tragiczna). Zresztą taki zawór raczej podchodzi pod elektrykę, nie elektronikę :P

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 18:58   

http://www.601.pl/news-info.php?id=53
I wszystko jasne :)

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 19:14   

Myślę, że walka z uszczelnieniem (sam walczę) i drożnością kranika to jedna sprawa, a pamięć kierowcy to druga:)

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 19:29   

Wielkie dzięki, ZBuk :)

W chwili obecnej jedynie kranik uniemożliwia mi jeżdżenie, więc chcę się z nim rozprawić szybko i skutecznie. A z pamięcią jeszcze nie jest tak źle :D

misza
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 19:39   

Zawór trzeba umocowac blisko gaznika, nie baku.
I co najwazniejsze!!!!!!!!!
NA SŁABYM AKUMULATORZE MOZNA SOBIE TRABA PCHAĆ I PCHAĆ
i tak nie zapali:)

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 20:12   

O, jest jednak minus tego rozwiązania :D

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 20:12   

A dlaczego blisko gaźnika?

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 21:16   

Misza ma pewnie na mysli ciśnienie cieczy, im dalej na dół tym wyższe i łatwiej o otwarcie kranika.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi