Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Opinia o wiertłach do metalu
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-21, 22:25   

Witam,
Wiem, że moje pytanie nie jest związane bezpośrednio z Trabantem ale pośrednio jednak jest. Chcę doposażyc mój warsztacik. Musze kupić wiertła do metalu i nie wiem na co się zdecydować.Wiertła będą używane w wiertarce elektrycznej, ręcznej. Nie stołowej. Na pewno wśród Was są mechanicy z doświadczeniem i będą mogli mi doradzić co kupić. Zainteresował mnie zestaw wierteł z Allegro (numer aukcji 1002982106). Bardzo proszę o zaglądnięcie na tą aukcję i wyrażenie swojej opini o tych wiertłach. Może być na skrzynkę prywatną.
Pozdrawiam.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-04-21, 23:19   

Jeśli wierzyć opisowi i jest to uczciwe HSS, to nadają się do wiertarki elektrycznej (duże prędkości i temperatury). Jeśli gdzieś się napatoczysz na wiertła wolnoobrotowe, to weź sobie ich wolnoobrotowość do serca i nie zajedź ich na wysokich obrotach:)

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 08:19   

Myślę, że to dobry zakup do "warsztaciku".

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 08:22   

pozwolicie że podepnę się pod temat o wiertłach ale dorzucam też pytanie o narzynkach i gwintownikach co polecacie bo moje ślusarskie narzędzia już przestają zdawać egzamin a mam do wymiany śruby na wahaczach z tyłu ;(

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 12:05   

Witam.
Moje zdanie jest takie:
Nigdy nie kupuję kompletów (tym bardziej w okazyjnej cenie). Gdy jest mi potrzebne wiertło, gwintownik itp. - kupuję dobrej jakości potrzebną sztukę. W ten sposób sukcesywnie powiększa się ilość narzędzi.
Co do kompetu wierteł z allegro - średnia cena jednej sztuki wiertła wynosi: około 0,60zł (sześćdziesiąt groszy???!!!). Gdy policzyć opakowanie to jeszcze mniej. Wiertła dobrej jakości są zdecydowanie droższe.
Widać też że nie ma zainteresowania aukcją. Decyzję zakupu każdy podejmuje osobiście, ja tego bym nie kupił. To tak jak położyć stówę na chodniku i za tydzień przyjść sprawdzić czy leży.

Marian: jak potrzebujesz wiertła to za 100,00 kupisz kilka wierteł najbardziej potrzebnych. Polecam moją metodę gromadzenia narzędzi, zapewniam - wychodzi taniej. nie stać nas na tanie rzeczy!

Pozdrawiam.

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 12:23   

A ja w nocy widziałem w programie "usterka" jak można złamać 4 wiertła,w czasie jednej minuty :).A tak na poważnie to,JaJer dobrze wszystkim w sprawie wierteł radzi.

Przemek
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 16:07   

Swego czasu koledzy z KW polecili mi wiertła marki IRWIN. Mam je już parę lat, nie policzę ile otworów zrobiły, ale są nie do zajechania.
-> www
Można je kupić na sztuki w Leroy Merlin.
Pozddr

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 17:56   

Dzięki za Wasze opinie.Już wiem co robić.
Jajer !!
Nie wiem jak Ty to robisz ale masz taki dar przekonywania, że aż miło. Twoje rady i opinie są zawsze dobre i rozsądne. Gdybyś otworzył biuro poradnictwa technicznego (a może i bardziej ogólne), zrobił byś prawdopodobnie majątek.
Więc i tym razem skorzystam z rady Jajera i Przemka. Będę sukcesywnie kupował potrzebne mi wiertła i to chyba właśnie firmy IRWIN (bo też o niej słyszałem).
Jeszcze raz dzięki i pozdrawiam.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 18:01   

Marka IRWIN kto zna temat ten wie.
Porównajcie na alledrogo ilość wyświetleń (widoczne na dole strony po prawej)wiertła IRWIN i wiertła w super okazyjnej cenie za stówę.
pozdrawiam.

Qbs
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 19:40   

Zajechałem trzy wiertła IRWIN na jednym otworze i dalej nie był przewiercony! Może jakaś wadliwa partia, ale już się zraziłem. Odradzam też zakupy w castoramie czegokolwiek. Tam tylko gówno mają. Drogie wiertło (już nie pamiętam marki) z castoramy również powiedziało szybciutko papa.
Za to jestem zadowolony z gwintowników TOPEX (sam jestem w szoku). Gwintują i trzymają się rewelacyjnie.
Ale oczywiście zasada im droższe tym lepsze przy narzędziach sprawdza się w 100%.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 19:41   

chłopaki robiłem w branży i potwierdzam że irwin robi dobre wiertła ale modele w cenie 3zł za 2mm i nie pamiętam dokładnie ale około 12 zł za dychę (domieszką kobaltu). Sam używam i naprawdę ładnie szybko wiercą. Niestety porządne wiertło kosztuje a co do gwintowników i narzynek dla amatora (żywotność około 300 cykli) to YATO jest całkiem ok.

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 22:06   

Przeglądnąłem oferty sprzedaży wierteł do metalu IRWIN. Opinie też. Opinie są bardzo dobre ale i ceny bardzo wysokie. Chyba zdecyduję się na kompletowanie tych wierteł ale tylko HSS. Te z domieszką kobaltu są strasznie drogie. Poczytałem również, że właśnie te z domieszlą kobaltu są twardsze, trwalsze ale głównie przeznaczone do wiertarek stołowych. Ja będę używał wiertaki ręcznej. Obawiam się więc, że nie uniknę czasami lekkich przegięć wiertła, co w wypadku tych z kobaltem spowodowałoby ich złamanie.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-04-23, 21:27   

MARIAN spokojnie są drogie ale wcale się tak łatwo nie łamią a jak nie umiesz ostrzyć wierteł albo zdarza Ci się wiercić w stali o podwyższonej twardości. Na dłuższą metę to Ci się opłaci. Kup na początek 4,5,6,8,10 i pod gwinty i będziesz miał komplet uniwersalny! POZDRO

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi