Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wypadło koło
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2010-04-18, 15:40   

Po pierwsze musisz zdemontowac co uszkodzone., prawdopodobnie pogięty masz drążek stabilizatora. Wymienisz spokojnie przód na kobyłki z dwóch stron. ze skrzynką narzędzi i do dzieła.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-04-18, 15:55   

Półoś, jeśli nic się po niej nie przetoczyło, ani o nic nie zaparła to tylko wyskoczyła ze szklanki. Wyczyścić, sprawdzić czy jest prosta i moźna zostawić. Jeśli jest krzywa to poczujesz pdczas jazdy, bicie jak przy niewyważonym kole. A na przyszłość mocno trzymać kierownicę, zwłaszcza przy cofaniu gdy druga ręka obejmuje fotel obok;) Przerabiałem temat, na szczeście samochód cały, tylko palce poobijane kierownicą:P

Potap
Gość
Wysłany: 2010-04-19, 12:47   

aha, dzięki bardzo. Dzisiaj jadę go sholować, będę zaglądał w domu i obadam co i jak. A może ma ktoś jakieś części do 1.1, np. wahacz czy ten stabilizator?

Potap
Gość
Wysłany: 2010-04-19, 19:48   

rozebrałem wszystko, nie poszedł ani wahacz ani stabilizator, tylko zwrotnica pękła.
foto 1
foto 2
foto 3
foto 4
foto 5

od czego może pasować zwrotnica? tylko trabantowa czy może od czegoś innego można podpasować?

Potap
Gość
Wysłany: 2010-04-19, 20:14   

foto 6
foto 7
foto 8
foto 9
foto 10

a jak z tym krzyżakiem, pewnie trzeba nowy, nie? te igiełki się posypały, pierścienie spadły i ogólnie to wszystko zostało w skrzyni, w szklance. Jak ją odkręcę, żeby to wyczyścić, to olej ze skrzyni polecieć powinien czy nie, bo nie wiem co mam robić i czy krzyżak można wymienić czy trzeba z całą półośką?

Grzegorz B.(bolek)Katowic
Gość
Wysłany: 2010-04-19, 20:48   

Zwrotnica tylko trabantowa, krzyżak może być ze skody, no i ze skrzyni powinien wycieknąć olej po wyjęciu szklanki, dasz rade :D

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-19, 20:54   

Witaj.
obejżałem fotki i nie widzę pęknięcia zwrotnicy. Tam gdzie wchodzi sworzeń dolnego wahacza powinna jeszcze być śruba z nakrętką. Krzyżak z półosi zsuwa się z wielowypustu półosi po odpieciu pierścienia zabezpieczającego. Olej ze skrzyni wycieknie po wyjęciu szklanki. Wybierz wszystkie igiełki, poszukaj reszty za pomocą magnesu, wyczyść wszystko i składaj na nowo. Krzyżak i tak musisz zdjąć by założyc nową osłonę.Wyczyść krzyżak, igiełki i kamienie. posmaruj smarem i układaj igiełki jedna przy drugiej. Na ułożone igiełki zakładaj kamień.

Jeszcze raz dokładnie oglądaj zwrotnicę. W pierszej kolejności wkładaj sworzeń dolnego wahacza, a następnie śrubę i dobrze dokręć by nie wyskoczył. Sprawdź z drugiej strony czy masz śrubę zabezpieczającą sworzeń.

Pozdrawiam.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-04-19, 20:58   

Jajer, na pierwszej focie widać że odlew pęknięty i w dwóch częściach leży

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-04-19, 20:59   

Jak połoś nie pogięta to tu masz link do szklanek od traba 1.1 za normalne pieniądze

http://www.allegro.pl/ite...wew_polosi.html

ale pasują też od fawotiki 1.3 przed 93r jak dobrze pamiętam ale sprawdź to dokładnie był temat na forum. Korek spustowy oleju masz na dole skrzyni a warto go spuścić i wtedy szklankę sobie elegancko wymienisz. Jak już będziesz ją wymieniał to nie pamiętaj o nowych zimeringach.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-04-19, 21:07   

Sorki, moja wina. Nie oglądałem pierwszej fotki :(
Ale mam pytanie: po jaką cholerę zamieszczać fotki, które mogą wprowadzać w błąd?
Na wszystkich fotkach zwotnica wygląda na całą. Tylko na pierwszej NIE!
Pozdrawiam.

Potap
Gość
Wysłany: 2010-04-20, 18:19   

chętni bym to wszystko poskładał przy krzyżaku, ale niestety jak wyszło to wszystko ze szklanki, to jeden kamień spadł i te igiełki poleciały gdzieś po ulicy i nie mam ich, także muszę wymienić. Fotki robiłem telefonem i chciałem jakoś ująć to w całość, a nie miał kto mi pomóc i zrobiłem jak umiałem. Na żywo widać, że jest to pęknięte w tym miejscu, nawet po przyłożeniu, ale jak to bywa zdjęcia nie oddają prawdziwego wyglądu przedmiotu. Tak w woli ścisłości, XXL24H napisałeś, żebym nie pamiętał o nowych zimeringach, mam nadzieje, że chodziło Ci o to, abym o nich pamiętał.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-04-22, 19:53   

sorki oczywiście że chodziło mi żebyś pamiętał ale na tym forum nie mogę edytować tego co naskrobie! Ale efekt został osiągnięty i zruciłeś na to uwagę! Pozdro :D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi