Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Polskie tłoki do 601
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 07:14   

Już wiem na 100 % że takie były produkowane i to w państwowych zakładach. Czy ktoś coś wie na temat?. Jak to się sprawowało, sprawuje. Słyszałem opinię że podobno były tej samej klasy co niemieckie albo i lepsze

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 08:00   

Biorąc pod uwagę jakość polskich wyrobów metalowych z tamtych lat można sądzić, że były bardzo dobrej jakości pod względem materiału. Ale jeszcze nigdy na takie, ba na informacje o takich się nie natknąłem.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 08:22   

Tłoki produkowali w WSK Gorzyce, dziś to jest zakład wchodzący w skład koncernu Federal Mogul. Gorzyce wytwarzały tłoki do wszystkich polskich pojazdów, z tymi ciężkimi włącznie, jak też tłoki zamienniki do demoludów, trabant/wartburg też. Od początku 90-tych lat robili też nadwymiary do mercedesów i vw diesli. To były bardzo dobre, pełnowartościowe tłoki. Tato mój miał tłoki z Gorzyc w swoim 353 i silniczek cykał jak zegarek.

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 09:22   

Ale Polskie pierścienie do tych tłoków są do dupy.Dużo trzeba się z nimi pieścić,żeby ładnie pasowały,a do tego pękają na zawołanie.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 09:56   

co to znaczy "trzeba się z nimi pieścić"? Bo jeżeli masz na myśli ustawianie luzu na zamkach, to jest to jedna z podstawowych i koniecznych czynności przy składaniu motoru.
Co się zaś tyczy polskich pierścieni, to jeżeli chodzi o te z "Primy", to piszesz bzdury. To były i są dobre pierścienie, cała polska motoryzacja na tym jeździła i były również eksportowane.
W latach jeszcze 80-tych zamawialiśmy u nich niestandardowe wymiary do wyczynowych motorów FSM i FSO i super dawały radę. Moje trucki zrobiły 150 i 230tys. przeładowanych kilometrów i oleju się nie dolewało.
Reasumując, ja przynajmniej nie mam absolutnie żadnych złych doświadczeń z tłokami z Gorzyc i pierścieniami z Primy. Można śmiało zakładać.

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 10:22   

Nie pamiętam już jakiej,firmy były te polskie pierścienie,które mi tyle nerwów popsuły,ale pamiętam jak ostrożnie i długo trzeba się było z nimi bawić,bez porównania z oryginałami.Dodam jeszcze,że to było w uczniowskich czasach,być może pękały z powodu braku profesjonalizmu z mojej strony :).Tak czy inaczej,nie tylko ja narzekałem,mechanicy z 30sto letnim stażem też.A działo się to we wczesnych latach 90tych.A jeśli polecasz "primę",to pewnie nie o pierścieniach tej firmy pisałem:).

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 12:55   

A Polskie tłoki,zdarzało mi się spotkać,w oryginalnych pudełkach lepsiejszych firm.Zamawiają u nas,pakują u siebie,i sprzedają wszędzie jak swoje.:)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 13:31   

Jak dobrze pamietam Aston Martin brał je na pierwszy montarz.P

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-04-16, 19:28   

Tłoki takie kupiłem ostatnio na allegro niczym się nie różnią od orginalnych DDR.Poza tym że nie mają takich wytłoczonych oznaczeń numerycznych na ściankach od wenętrznej strony jak na orginałach i wywierconych dziurek do smarowania sworznia

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-18, 09:13   

jakby ktoś chciał przetestować to na priv :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi