|
Stawidła-nowe czy stare? |
| Autor |
Wiadomość |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2009-01-13, 15:43
|
|
|
Witam
Przyszły mi stawidła z motirexu. Tak troche mnie one nie przekonuja, bylejak i grubo pomalowane farbą itp... Czy lepiej użyć tych samych stawideł (oryginalnych- używanych), które wcześniej pracowały, czy założyć te niby nowe z motirexu? Dodam, że używki mają lekko wyrobione otwory na kołki, ale nie jest to dużo. A może ktoś zakładał te stawidła z motirexu? Trzymają one jako tako parametry? |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2009-01-13, 16:51
|
|
|
| zakładaj nowe |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-04-13, 12:49
|
|
|
| Panowie z takim pytaniem, zawsze się zastanawiałem czy stawidła należy umyć z tej zielonej farby. Wcześniej składając nie myłem, nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ? |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-04-13, 13:05
|
|
|
| nie trzeba myć, dobrze natomiast sprawdzić na szklanym blacie, czy są idealnie płaskie. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-04-13, 13:15
|
|
|
| o dziękówka, bo właśnie składam (wreszcie) |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2010-04-13, 20:17
|
|
|
| Witam ja nigdy stawideł nie czyściłem z farby i kłopotu nigdy nie było spreżynki tak samo nowe dawałem by wszystko ładnie było dociskane.Remont silnika zrobiłem założyłem nówkę skrzynię biegów od tego czasu moja 6 dni właśnie docieram silnik wszystko chodzi jak marzenie. |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-04-13, 20:48
|
|
|
| Farbę na tych stawidłach,i tak szlak trafi,jak motor zacznie pracować :). |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2010-04-13, 21:53
|
|
|
| Stawidła to nic innego jak zawory takie prymitywne troszeczkę. Stare blachy są dotarte do karteru czyli są bardziej szczelne, chyba że się powypaczały. Farba i tak się zetrze podczas pracy silnika. Robisz kapitalkę silnikowi? |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-04-14, 00:18
|
|
|
| Zdarzało się.:) |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-04-14, 07:12
|
|
|
| raczej:) |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2010-04-14, 09:51
|
|
|
| @Arek Mikuła@ - tak z grubsza wiemy o co w tym dwusuwowym silniku chodzi:) Problemem, który powoduje, że stare stawidła wyrzucamy, są wyrobione otwory na kołki ustalające. |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2010-04-14, 22:34
|
|
|
| Wiem, że się wyrabiają otwory w stawidłach. Zakładaj nowe stawidła. Pamiętam ,czy to oryginalne, czy też nie to i tak się wyrabiały otwory, szczególnie jak składało się na wale, który był używany i miał kołki z wcięciami po stawidle. Z Motirexu nie kupowałem części jeszcze. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-04-15, 06:06
|
|
|
| dzięki za dobre chęci miki. Ja tez nie kupuję z motirexu jak nie muszę |