Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
grzeje klemy w 1,1
Autor Wiadomość
Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-04-06, 19:52   

Witam:)
kupiłem trabanta 1,1 w sąsiedniej wsi i nie mogę nim jeździć ponieważ przy włączonym zapłonie jak się kluczyk przekręci siada akumulator i nie pali samochód. Klemy się obie grzeją przy włączonym zapłonie i pewnie gdzieś robi zwarcie. Może ktoś z was miał podobny problem? Potrzebuje porady zanim znajdę elektryka.
PozDDRawiam

Hajs
Gość
Wysłany: 2010-04-07, 00:55   

Masz zwarcie w rozruszniku. Tulejki wirnika mogły się tak wyrobić, że wirnik trze uzwojeniami o magnesy. Jeśli całkiem nie poprzecierało uzwojeń, to pewnie da się go jeszcze uratować.

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-04-07, 15:07   

chyba nie masz racji ponieważ rozrusznik był sprawdzany i wszystko jest ok! Wystarczy podłączyć obie klemy do akumulatora i coś się zapala jakieś kontrolki w środku, rozładowuje go bez kręcenia, one się grzeją a może przewody które idą do stacyjki gdzieś się poprzecierały??? Poszukam przy okazji, ale dzięki za zainteresowanie się problemem

Hajs
Gość
Wysłany: 2010-04-07, 23:25   

Żaden oryginalny bezpiecznik 8A nie spowodowałby grzania się klem. No chyba, że masz któryś zadrutowany :)
Zwarcie może być też w podgrzewaczu mieszanki zwanym "jeżem". Obwód nie jest zabezpieczony żadnym bezpiecznikiem. Spróbuj go odłączyć.

magik
Gość
Wysłany: 2010-04-08, 13:58   

a w jaki sposób rozrusznik był sprawdzany?, inaczej się nie da jak poprzez rozkręcenie na części pierwsze

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-04-08, 15:11   

zlokalizowałem problem i okazało się że stacyjka jest do wymiany. Rozładowuje akumulator ponieważ obwód jest zamknięty cały czas, kontrolki się wszystkie świecą jak dotknie się klem akumulatora, stacyjka nie przerywa prądu jest po prostu zepsuta bo przekręcam kluczyk i nie ma rozruchu, a tak rozruch jest jak się powiedzmy na dziko go odpala.
Dziękuję za porady i mam pytanie czy trzeba całą kolumnę wyjmować żeby się do niej dostać i ją odkręcić?????

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-04-08, 18:27   

Tak.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2010-04-08, 20:29   

Witam sama stacyjka nic nie ma do tego ze trabik ma zwarcie to wina tego małego plastikowego pierdułka do którego są kable podpiete w stacyjce.Da się to wypiąć i zamienić nie demontując całej kolumny kierowniczej panmajor nie gadaj głupot bo się chłopina tylko narobi a do wymiany jest tylko jeden element.Wypniesz i wymienisz ten element bez większego problemu tylko sobie najpierw kable poznacz i zapine nie zgub. Możesz po zdjęciu tego plastikowego elementu rozebrać go i sprawdzić czy nie są przetopione wsówki.Może ktoś to cudo kiedyś rozbierał i źle poskładał miałem taki myk u siebie kiedyś że kluczyk nie odbijał i cuda się działy.

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2010-04-09, 18:43   

wielki dzięki Paweł ja już gotowy byłem wymieniać całą stacyjkę wraz z rozbiórką kolumny. Serdeczne dzięki kolego, jak mi się uda to napisze:))

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi