Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabant Pick Up
Autor Wiadomość
Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 17:11   

Witam wszystkich.
Mam zamiar zakupić trabanta i przerobić go na wersję pick up (do tych co zaraz napiszą że trabant nie wytrzyma ciężaru rzeczy wrzucanych na pakę powiem tylko że chodzi o wygląd a nie funkcjonalność - ma się wyróżniać a nie harować).
Poszukuję wszelkich porad od tego na co zwracać uwagę przy zakupie (i mniej więcej do jakiej ceny się patrzeć), jakieś propozycje wzmocnienia konstrukcji i jak to potem załatwiać aby udało się go w miarę bez problemów zarejestrować. Powiem tu że chciałbym przerabiać z wersji kombi z silnikiem 1.1 (czyli Trabpolo).

Myślałem o tym żeby zdjąć poszycie (a przynajmniej tyle ile potrzeba), obciąć dach z tylnymi słupkami (od góry tuż za środkowymi słupkami a od tyłu na równi z linią okien). I teraz wolałbym aby wzmocnienia nie były zbyt widoczne czyli były od dołu, ale na to nie mam jakoś pomysłu (raczej można by go postawić niby na jakiejś ramie z czego bym się pewnie ucieszył bo wtedy zapewne dało by się i zrobić tylny napęd ale to już tyle roboty a do tego ramy są tak wielkie ze trabant wyglądałby jak na szczudłach). Jedyne co przychodzi mi do głowy to w podłodze w okolicach tylnych i środkowych słupków oraz na samej górze środkowych słupków przyspawać punkty do których dokręci się klatkę. Klatka na zasadzie puszczona rura z lewej strony do prawej w U (z tym że oczywiście do góry nogami) i od tego po obu stronach puścić rury do tyłu.
Coś jak tutaj. Z tym że w przypadku tego trabiego nie widzę aby klatka łączyła się z dachem. Jest jeszcze kwestia tego czy ta klatka musi mieć homologację i czy da się to ominąć (homologacja jest droga a może wystarczy że klatka nie będzie przykręcona a przyspawana i już będzie nie jako klatka a część konstrukcji). Być może ktoś wie gdzie można znaleźć (po polsku) jakie zmiany konstrukcyjne zostały wprowadzone w wersji pick up (bo nawet taka była)

Tak więc mile widziane wszelkie rady, porady. To będzie że tak powiem moje pierwsze doświadczenie z przerabianiem samochodu ale od czegoś trzeba zacząć. Dodam że zależy mi też na ominięciu jednej rzeczy - OC. Nie od razu Rzym zbudowano a nie mam ochoty płacić OC w czasie gdy nawet kół nie będzie miał założonych. Z zarejestrowanym samochodem nie da się tego ominąć a podobno jak się wyrejestruje to potem już z powrotem się nie zarejestruje. Da się to np zrobić tak że niby na złomowisku mi dadzą papier że go przyjęli i zutylizowali a potem papiery że sprzedali mi części takie jak karoseria i silnik, a w rzeczywistości nawet trabanta nie zobaczą. Wtedy teoretycznie będzie wyrejestrowany, potem da się to jakoś zarejestrować??? (jako samoróbkę czy coś i czy wtedy muszę się bardziej bawić z robotą papierkową niż gdybym go nie wyrejestrował???).
W góry dzięki za wszelkie podpowiedzi.
Pozdrawiam.

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 17:50   

Myślę, że wzorowanie się na zabudowie ze zdjęcia ma sens. Podejrzewam jednak, że ten trabant jest jakoś wzmocniony jeszcze od spodu. Jakaś rama przy podwoziu, może jakieś płaskowniki wzdłuż progów.
Klatka nie będzie wymagała homologacji pod warunkiem, że nie będziesz startował w rajdach. Nie będzie mogła natomiast naruszać przepisów o ruchu drogowym. Czyli żadnych ostrych krawędzi, wystawania poza obrys auta itp.
Z OC będziesz miał problem, w postaci takiej, że będziesz musiał płacić. Samochód zezłomowany (nawet w teorii) nie ma prawa do rejestracji. Z takiego miejsca (stacji demontażu pojazdów) nie powinieneś móc kupić całego auta.
Rejestracja jako SAM...pytaj diagnosty. Ja podejrzewam, że tak jak w przypadku starych motocykli, diagnosta jak tylko zobaczy że chcesz zarejestrować oryginalny pojazd (markowa rama, silnik) to odstąpi od procedury.

Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 18:48   

Dzięki za odpowiedz. Co do tego zdjęcia to ten trabant na pewno jest wzmocniony od dołu a klatka jest tylko dodatkiem estetycznym.
Bo w takim strasznym uproszczeniu (przyjmując tylko jedną płaszczyznę boku) to jest prosta kratownica.

Rysunek mniej więcej pokazuje jak ja myślę że to zrobili i dla tego na pewno tam coś na dole jest. Bo w innym wypadku wg mnie to by się w miejscu zaznaczonym na czerwono zgięła. Mają klatkę zaczepioną w 4 punktach na dole - ja chcę zaczepić w 6 (jeszcze dodatkowo na górze w dwóch punktach). Ale myślę że jednak jakieś na jakieś małe wzmocnienie od dołu się zdecyduje. Tylko czy mam je jakoś łączyć z zawieszeniem czy wystarczy że niedaleko puszczę i klatka będzie się z tym łączyć (najprawdopodobniej zdecyduję się na wzmocnienie przedniego zawieszenie tak jak opisano na tej stronie).

Co do zezłomowania i samochodu marki SAM. Żeby taki samochód zarejestrować to z tego co wiem trzeba mieć papiery na silnik ale skoro mówisz że oryginalnego nie da się tak zarejestrować jako samoróbki to nie będę próbował. Zostaje chyba poszukać samochodu z OC ważnym przez dłuższy czas. Teoretycznie żeby się policja nie czepiała to wtedy trzeba tylko zgłosić ubezpieczycielowi zmianą właściciela żeby (o ile było już opłacone za dany okres) uwzględnili różnicę zniżek i ewentualnie rozliczyć się z tego.

Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 18:50   

Tu jest ten rysunek szybko zrobiony w paincie zapomniałem go wrzucić do poprzedniego posta a nie widzę edycji.
[IMG]http://i43.tinypic.com/rbm9p2.jpg[/IMG]

RAV
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 19:54   

Nie ma możliwości legalnego zarejestrowania traba pickupa.Cabrio-owszem.Chyba,że cosik się w tym temacie zmieniło ;)

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 20:14   

http://hotfile.com/dl/359...Pickup.pdf.html

http://hotfile.com/dl/359...iversal_Zu_Eine

Co prawda po niemiecku ale powinno pomóc

Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 22:41   

Co do możliwości legalnego zarejestrowania. To kiedy nie było możliwości takiej rejestracji??? Nie wiem czy teraz jest ale jak się patrze to polskie przepisy są naprawdę porąbane.
Nie można zawiesić OC na okres np dłuższego remontu (co zniechęca do remontowania starych kultowych samochodów)
Wyjęcie siedzenie jest uznawane za nielegalną zmianę konstrukcji samochodu (serio tak wyczytałem - zmienia się ilość osób jaką możesz przewieźć).
A mimo wszystko ostatnio w "Jazda Polska, czyli jak przetrwać na polskich drogach" widziałem coś dziwnego (samoróbka) która wyglądała jak piekarnik na kółkach (bo blacha była z piekarnika akurat z ramą i napędem od jakiejś terenówki bodaj) i Volvo Monster truck dopuszczone do ruchu (koła muszą być zakryte od góry nadkolami aby w przypadku zderzenie człowiek nie wpadł pod koła tylko w większości przypadków na maskę - a to że w jego przypadku do nadkoli ledwo dosięgał koszykarz tym się nikt nie przejął). A co najśmieszniejsze to nie wiem czy kierowca coś widział bo przecież w monster truckach patrzy się przez podłogę (w sensie w dół bo podłogi nie ma).
Tak więc to zapewne zależy od tego jak kto się stara. W dodatku jak mogą nie zarejestrować Trabanta Pick Up skoro taki był w produkcji (dane Wikipedii ale tam każdy może coś wpisać więc tego nie jestem pewien). Ewentualnie dlaczego kiedyś odmawiali tego???

Co do plików po niemiecku, WIELKIE DZIĘKI. Nic nie zrozumiałem bo akurat innych języków się uczyłem ale rysunki są międzynarodowe a tekst poproszę to tak zgrubnie mi kolega przetłumaczy.

Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 23:01   

To jeszcze przeszukując internet znalazłem coś takiego:
SAM
Z tego wynika że aby samochód był zarejestrowany jako SAM musi mieć np karoserię trabanta ale muszę zrobić ramę własnej konstrukcji (co by mi dość odpowiadało gdybym wiedział jak ją w miarę zrobić bo wtedy bym może zrobił napęd na tył).
Nie wiem. Zobaczymy. A jak to teraz jest??? Jak zrobię SAMa lub przerobię seryjny to najpierw rzeczoznawca, potem badanie??? Czyli żeby rozwiać wszelkie wątpliwości musiałbym się dowiedzieć najpierw u rzeczoznawcy i potem ewentualnie w stacji diagnostycznej jak to ma wg nich wyglądać i jakie spełniać warunki żeby się pod tym podpisali???

Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 23:20   

Edytował bym poprzedni post ale nie ma takiej opcji dla sklerotyków jak ja.
Ostatnio żeby było zabawniej przed nosem śmignęło mi TICO PICK UP. Tak, a jak wpiszecie w google w wyszukiwanie grafiki to na pierwszej stronie wyskakuje jeszcze Fiat CC pick up. To najprawdopodobniej kwestia tego czy się prace wykona na tyle starannie żeby rzeczoznawca nie bał się pod tym podpisać. Bo niedawno widziałem malara (to właśnie malara miałem przerabiać na pick upa zanim nie zobaczyłem zdjęć trabanta) przerobionego tak i z opisem rzeczoznawcy że wykonany starannie i rejestruje jako ciężarowy (to mnie trochę zdziwiło). Niestety maluch zaraz wylądował na stronie wiejski tuning i właściciel wycofał zdjęcia i opis ze strony która jest aktualnie na sprzedaż.

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-04-03, 07:52   

wszystko sie da sie :)
wizualnie wzorowałbym sie na oryginalnym trampie :)

tak o chciałem napisać :)

GL :)

wnuq
Gość
Wysłany: 2010-04-03, 11:00   

no a w łodzi jest legalny trabant pick up...

Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-03, 12:57   

Dobra, głównie zainspirowały mnie te zdjęcia:
http://farm4.static.flick..._fdb62c565a.jpg
http://kuva1.kuvablogi.com/iso/img565958.jpg
http://www.kmh24.pl/uploa...y300/pickup.jpg
Ten ostatni najbardziej z tym że bez plandeki bym wolał.
Korzystając z podanego wyżej PDFa najprawdopodobniej wykonam tak jak jest to pokazane tam. Początkowy myślałem żeby te boczne rury puścić tak jak na tym pierwszym czyli kawałek poziomo kawałek pionowo i łączący je kawałek pod kątem 45 st, bo myślałem że to nadkole jest za bardzo z przodu. Ale na zdjęciach z PDFa widać że ta rura jest puszczona pod kątem około 50-60 st. i wygląda nieźle a nawet mało ją widać. Aha, i jeszcze na tym PDFku widać że na górze ta klatka łączy się w podstawowym szkieletem trabanta. Tak więc za wszystko dzięki, zwłaszcza za PDFa i informację że taki trabant jest zarejestrowany. Pytanie czy to fabryczny czy customowa przeróbka. Gdyby ktoś miał kontakt z właścicielem to czy by się mógł tu wypowiedzieć na co zwracać uwagę i co musiał spełnić aby go zarejestrować.
Pozdrawiam i WESOŁYCH ŚWIĄT.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-04-03, 16:04   

Nie wiem...nie spieram się.Kiedyś rozmawiałem z rzeczoznawcami...Legalnie tylko cabrio wg specyfikacji Ostermanna (jakkolwiek się to pisze,oni takie robili)czyli wszystkie wzmocnienia jak trzeba (mam dokumentację jakby ktoś potrzebował-ze zlotu od Szwajcarów z Bad Sackingen).O pickupie powiedzieli,że nie ma szans-za duża ingerencja w pojazd.Ale może jakiś p.Czesio z SKP się pod tym podpisze ;)DDR!

Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-03, 18:41   

No to wszystko zależy od rzeczoznawcy. Jeden się nie podpisze bo chce spokojnie dotrwać do emerytury i nie mieć na sumieniu że dopuścił coś takiego do użytku, drugi zna rzeczywistość i wie że czasem taki samochód może być o wiele bezpieczniejszy od nawet nowszego (nie nowego) bo widzi że właściciel zadba o to by ten samochód był w pełni sprawny i nie wyjedzie nim na drogę jeśli coś będzie nie tak. Kwestie podejścia bo jak czytałem o swapie silnika do malucha to gość na przeglądy jeździe z jakieś 200 km bo mu w okolicy nikt nie chce podbić bo włożył coś większego i umieścił to centralnie.
Zbliża się przegląd samochodu starego to może dam mechanikowi PDFa a on wypyta się na stacji diagnostycznej. Ewentualnie ma ktoś jakiś namiar na stronę gdzie by można zadać pytanie rzeczoznawcy (najlepiej bezpłatnie bo znalazłem stronę gdzie można się zapytać za 50 złotych ale sami stwierdzili że do odpowiedzi nie są pewni).

Crazy Mechatronik
Gość
Wysłany: 2010-04-03, 19:25   

Po zastanowieniu to trochę dziwne. W przypadku przeróbki na pick up obcinam kawałek dachu i zastępuje go klatką, w przypadku przeróbki na cabrio obcina się cały dach. Ewentualnie może da się to jakoś połączyć. Wykonać wzmocnienia tak jak dla cabrio (bo maja same wytrzymać bez dachu) i pozostawić połowę dachu. Z tym ze przeróbki na cabrio robi się raczej z sedana (limuzyny) zaś na pick upa wygodniej z kombi.
Gdybyś mógł przesłać (domoslawski@wp.pl) lub umieścić gdzieś tą dokumentacje to byłbym wdzięczny. Postaram się zobaczyć co się z tym da zrobić bo skoro wzmocnie to chyba nie będzie ich obchodziło czy wytnę pół czy cały dach.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi