Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Tuning kierownicy
Autor Wiadomość
Tom Śliwka/Tomboy
Gość
Wysłany: 2010-03-31, 19:36   

Od pół roku jestem posiadaczem Trabanta1,1 i dość drażni mnie oryginalna kierownica.
Czy może ktoś wie jak oryginał zdemontować i jakie parametry ma mieć ta nowa(sportowa i skórzana najlepiej trójramienna:)Ewentualnie może Ktoś ma na zbyciu takie cudo...???

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-03-31, 22:43   

Stary temat, młody kierowca!
Temat wałkowany od lat. Zobacz kolego jak wygląda kierownica na kolumnie i wszystko będziesz wiedział jak jest zamontowana.
Co jeszcze nie podoba się tobie w trabancie? Może od razu kup jakieś auto, które zadowoli twoje oczy i nie będzie potrzeba nic przerabiać.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-04-01, 00:00   

Cięta riposta ;)

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-04-01, 00:11   

każdy robi samochód pod siebie mimo to kierownicę oryginał lubię i spoglądać na emblemat i tą zaje***stą czcioneczke "TRABANT" od razu czuje ten klimat ;)

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-04-01, 00:32   

Jajer nie denerwuj się nie warto szerzyć rasizmu wsród pojazdów, każdy robi go pod siebie, jak myślisz- stoją dwa trabanty : jeden 100% oryginał drugi nafaszerowany cudami na patyku nie wiem silnik 2.0 150KM, sportowe zawieszenie, gleba, zmieniony outfit, alusy 17-stki, bogate wnętrze itp, który przyciągnie więcej uwagi? myśle że po to ludzie robią to wszystko aby zwrócić na siebie uwage i uprzyjemnić sobie jazde, wszystko zalezy od systemu wartości a ze jest nas takich duzo to wymyślamy ;)

Wojtek K
Gość
Wysłany: 2010-04-01, 10:22   

Ze starej kierownicy wycinasz środek - tuleję z otworem, co wchodzi na kolumnę. Następnie, udajesz się do dystrybutora Sparco lub OMP, jeżeli mówimy o kierownicach sportowych, bezpiecznych podczas wypadku.
Bierzesz kierownicę do ręki, do drugiej suwmiarkę i dokonujesz pomiaru : średnicy otworu w kierownicy, średnicy otworów śrub mocujących.
Z owymi pomiarami udajesz się do tokarza, który dorobi element na podstawie uprzednich pomiarów. Gdy dostaniesz go do ręki, udajesz się z nim do bardzo dobrego spawacza (takiego z książeczką), celem zespawania tego razem z tuleją wyciętą z oryginalnej kierownicy.
Nową kierownicę do owej "naby" najlepiej przykręcić oryginalnymi śrubami- dedykowanymi do tego celu przez producenta kierownicy.
Homologacji i tak nigdy na to nie dostaniesz, jest jednak duża szansa, że całość nie rozleci się w rękach podczas jakiegoś gwałtownego manewru na drodze.

Kulka
Gość
Wysłany: 2010-04-01, 10:45   

jest jeszcze inny patent. Kupno odpowiedniej naby od kiery którą chcesz założyć. Wiąże się to ze zniszczeniem jej ale o tym za chwilę.

Bierzesz kierownicę trabantową. Zostawiasz fragment co nachodzi na kolumnę i odpowiednio wymierzony prostokątny fragment kierownicy.

Bierzesz nabę (jeśli kierownica Raid) dedykowaną np. do Opla czy innego popularnego auta, wycinasz fragment z wieloklinem wpasowujesz wycięty fragment kierownicy trabantowej, wkładasz od środka w nabę, obspawujesz konkretnie i masz nabę wielorazowego użytku.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-04-01, 11:35   

Sprawa jest prostsza niż by się mogło wydawać :)
Wybierasz sobie model jaki Ci pasuje kierownicy - może być nawet od Scani.
Jak kierownica przyjdzie, demontujesz starą i zanosisz obie do tokarza (mądrego i spranego - z tym różnie bywa). Pokazujesz mu kierownicę od Trabanta - jak dokładnie wygląda mocowanie, pokazujesz nową kierownicę a tokarz ma zrobić nabę by pasowała na kolumnę Trabanta i można było na niej zamontować kierownicę nowozakupioną. Uważaj tylko, bo trzpień blokujący jest w jakiejś konkretnej pozycji względem kolumny przy kołach na wprost. Jeśli kierownica tez ma być na wprost musisz to razem zgrać - u mnie o tym zapomniałem i kierownica jest delikatnie "skręcona" przy kołach na wprost.
Tutaj masz fotki http://601.pl/news-info.php?id=34

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 13:57   

Uważaj tylko, bo trzpień blokujący jest w jakiejś konkretnej pozycji względem kolumny przy kołach na wprost. Jeśli kierownica tez ma być na wprost musisz to razem zgrać - u mnie o tym zapomniałem i kierownica jest delikatnie "skręcona" przy kołach na wprost.

a to się już na drążkach ustawia - wacki od zbieżności nie powinni mieć problemów.

Baca
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 14:26   

Ja mam coś takiego w swoim Trabim wiadomo o gustach się nie dyskutuje,
kierownica Zbuka jest szykowna:)
http://www.polskajazda.pl...ia/69508,518741

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 19:36   

Kuba! Niby masz rację, ale problem polega na tym, że jeśli teraz "wyprostowałbym" kierownicę na drążkach, to lewosrkęt miałbym dłuższy niż prawoskręt :) Sęk w tym, że drążki w tej chwili są ustawione tiptop na środek. Kiedyś (ale to już ekstremum) miałem przez jakiś czas tak to ustawione, że prawoskręt miałem krótszy prawie o 0,5 obrotu kierownicy niż lewoskręt :)
Łatwiej jest nawiercić nowe otworki do mocowania kierownicy do naby, lub zrobieniu nowego otworu na "bolec" kolumny i obróceniu kierownicy na śrubkach. Tylko że mnie czasu brak i jeżdżę tak od ponad roku - nie przeszkadza przecież!

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 19:38   

A do bacy... Po bandzie pojechałeś z tą kierą... Ja to bym się tylko bał, że przy jakimś niedaj Boże czołowym, gdybym wpadł klatą na to logo... To już by mi na zawsze tam zostało. A jak ktoś ma cierpliwe rączki to sobie może je zeszlifować na tych "promyczkach" :):) Ile Trabów tyle koncepcji...

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-04-02, 22:02   

Ważne jest też ustawienie przekładni idealnie na środek ponieważ fabrycznie listwa zębata jest utwardzana na środku (najczęściej się prosto jeździ) żeby jej nie wybijało tam gdzie nie trza.

A do bacy... Po bandzie pojechałeś z tą kierą...

a no faktycznie... Życzę Ci Baco, żeby Ci żaden niedzielny w takim razie z podporządkowanej nie wyjechał...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi