|
drzwi |
| Autor |
Wiadomość |
Jagiello
Gość
|
Wysłany: 2010-03-29, 20:08
|
|
|
witam wszystkim, kolejne moje pytanie techniczne... :d
1) jak podniesc drzwi na zawiasach? nie wiem czy opadły czy ktos sie kiedys na nich wieszal ale ocieraja i trzeba trzaskac... |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2010-03-29, 20:47
|
|
|
| no to próbuj śrubami na słupku przednim, jeżeli to nie pomoże to na środkowym słupku masz takie coś;) to poluzuj i obniż troche, tak aż bedzie dobrze i dokręć:) |
|
|
|
 |
Jagiello
Gość
|
Wysłany: 2010-03-29, 20:49
|
|
|
| dziekowac dziekowac :) |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2010-03-30, 09:43
|
|
|
Sprawdź też czy duroplast na drzwiach nie odkleił się od metalowej ramki drzwi przy awiasach. Jak tam puścił ci klej to nawet przy podniesieniu na śrubach od zawiasów drzwi będą opadać (będą "miękkie").Gdyby tak było najlepiej odkleić cały duro od drzwi, ramę drzwi oczyścić , odrdzewić, pomalować i przykleić APP. Aby zdjąć duro z drzwi pod ozdobną listwą przy szybie masz kilka śrubek a na dole kilka nitów.Po takich zabiegach drzwi będą tak sztywne i stabilne, że po dobrym ich ustawieniu zamykać się będą idealnie.Przy okazji zdjęcia duro i ponownym przyklejeniu go nie zapomnij o wyczyszczeniu i udrożnieniu otworó spływowych na dole drzwi.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-03-30, 20:56
|
|
|
| a jakieś patenty na zregenerowanie zawiasów?? |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-03-31, 06:15
|
|
|
| myślenie |
|
|
|
 |
Wojtek K
Gość
|
Wysłany: 2010-03-31, 08:05
|
|
|
Tak jak Magik napisał...
Kiedyś, lecz było to dawno temu, w czasach obecnie zwanych zamierzchłymi, nabyłem drogą kupna sworznie do zawiasów. Poprawa po 10 minutach, bo mniej więcej tyle trwała wymiana z przerwą na papierosa. |
|
|
|
 |
MARIAN B.
Gość
|
Wysłany: 2010-03-31, 09:03
|
|
|
Regenerowałem zawiasy w dwóch Trabantach. Wymiana sworzni często już nie pomaga z uwagi na to, że otwory od sworzni w częściach zawiasów przykręconych do słupków wyrabiają się bardziej i nawet po założeniu nowych sworzni luz pozostaje.
Ja robiłem tak: odkręciłem zawiasy od drzwi i od słupków.Kupiłem rozwiertak stały 9 mm. wiertła 8,0/ 8,5/8,7/8,9 mm.zawiasy po kolei w duże imadło i rozwiercałem coraz większym wiertłem. Trzeba to robić delikatnie, powoli i w osi już isniejących otworów. Na koniec rozwiertak 9. Następnie kupiłem 4 wiertła 9 mm i poobcinałem ich końcówki. Te gładkie części użyłem jako sworznie.Dodatkowo w każdej części zawiasy wywierciłem wiertłem 2 mm otwory prostopadle do osi sworznia, które służą mi do oliwienia.Jest z tym trochę zabawy ale warto. Wszystko działa super. Żadnych luzów. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-03-31, 11:48
|
|
|
| a jak ktoś się będzie bawił w rozpoławianie zawiasów to trzeba pamiętać że nie wolno ich pomieszać. kiedyś kupiłem zregenerowane zawiasy i okazało się że nic do niczego nie pasuje mimo że były pięknie poskładane. Każdy element zawiasów w (sumie 8 połówek) ma swój nr katalogowy i pasuje tylko w jedno określone miejsce |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2010-03-31, 11:50
|
|
|
Ja tylko wtrącę swoje 3 grosze.
Regenerując zawiasy - pamiętajmy, że sworzeń mocno siedzi tylko w jednej części zawiasu. W drugiej powinien się łatwo obracać
Rozwiercając zawias należy o tym pamiętać. I jeszcze jedno: sworznie rozprężne pasują od SKODY.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2010-03-31, 13:16
|
|
|
| dobra ale od jakiej ? 120 i pochodne ? |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-03-31, 20:57
|
|
|
| O tych pasowanych zawiasach nie miałem pojęcia. Ja chce dorobić panewki z mosiądzu i sworznie z popychaczy od pompy paliwa w malcu(rewelacyjne punktaki za 2.5zł:) Tylko do tokarza jakoś wybrać się nie mogę. ;) |
|
|
|
 |
|
|