Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1]Centralny zamek
Autor Wiadomość
XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-01-17, 00:24   

Witam! A ma ktos fotki jak zrobic tylnia klape bo ja mam na 3 siłowniku ustawiony długi sygnał i odciaga zapadke a nie przez urzycie przycisku. Jakies fotki jesli mozna.

Pozdro

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-01-17, 01:11   

Zapewne chodzi o sedana?
Mam u siebie zrobiony central klapy, ale fotki mogę podesłać w tygodniu. Będe musiał dopiero je cyknąć, po dokopaniu się do bagażnika. W moim wykonaniu po załączeniu alarmu ryglują się wszystkie zamki i bryczka jest zamknieta, a po rozbrojeniu wszystkie się odblokowywują. W klamkach drzwi mam zaślepki i z kluczyka niema możliwosci otwierania, ani zamykania auta.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-01-17, 14:01   

Mi patent na central sprzedał Andy59. Ja rozwinąłem go o tyle, że zostawiłem wkładkę w drzwiach kierowcy. Normalnie wkładka jest tam przekręcona w pozycję otwarte. Natomiast tym cyngwajstrem-haczykiem steruje siłownik. Jak odpinam aku to zostawiam auto otwarte z centralnego, a zamknąć mogę wkładką. tyle że wkładka i central nie są w żaden sposób połączone ze sobą. Albo albo. Co do centrala w bagaju: Warto tam mieć zwykły zamek, żeby móc się dostać do auta w razie awarii siłowników/centralki/czegokolwiek. Wiem bo raz się wślizgiwałem w ten sposób. W sedanie ;)

Chany
Gość
Wysłany: 2010-01-17, 17:28   

święte słowa;)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 01:25   

No i fotek niema dalej! Moj bagaj daje się otworzyć z kluczyka ale normalnie jest zamknięty i odciąga zapadkę na chwile siłownik podłączony do 2 wyjścia na alarmie, ale chce mieć to jak w drzwiach, centralny otwarty i do bagażnika dostęp normalny. Zamykam to rygluje się wszystko, ale mogę otworzyć z kluczyka! Ja zamek kierowcy troszkę zmodernizowałem i ma dodana zapadkę tylko sterowana z siłownika, i wkładka jest ciągle otwarta a jak wyciągnę aku to mogę zamknąć wkładka. Ale zrobiłem mały patent żeby dało się otworzyć kluczykiem w razie padnięcia aku. Co do klapy mam pewien pomysł ale może ktoś to zrobił lepiej?

Kamil Pawłowski (harnaś)
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 10:34   

Dla osób posiadających w klamkach bębenki bez wkładki proponuje od siłownika podciągnąć gdzieś kabel + dzięki któremu po przypadkowym zamknięciu auta bez zasilania będziemy mogli zapiąć tylko zasilanie do tego przewodu i siłownik odblokuję nam zamki.Proponuję gdzieś pod maska ale tak zeby można do niego było sięgnąć od spodu samochodu. Sam miałem taki przypadek ze jak odwoziłem dziewczyne do szkoły to wysiadłem zeby jej wyjąć cos z bagażnika a miałem zrobione tak ze zamek zamykał się po zapaleniu silnika i auto zostawiłem odpalone niestety zapomniałem ze nie mogę zamykać drzwi , całe szczęście ze miałem lekko otwarta szybę to udało mi się ja powoli ściągnąc i otworzyć drzwi . Zaraz po tej przygodzie przerobiłem to jak należy zeby uniknąc podobnych problemów.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 20:30   

Bo to się powinno zamykać po ruszeniu a nie po włączeniu zapłonu :P

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 21:40   

Tak się głupio składa, że do otwarcia, lub zamknięcia siłownika będą potrzebne 2 przewody. Przy podłączeniu plusa i minusa dopiero będzie reakcja np. otwarcia, a po zmianie polaryzacji efekt będzie odwrotny. Takie dwa przewody to rozwiązanie dla braku bębenków, oraz gdy nam padnie aku. Podpinamy zewnętrzne źródło prądy 12v, auto otwarte i po krzyku.

Można zastosować inne rozwiązanie dla awaryjnego otwierania auta np: dla zatrzaśnięcia drzwi, zgubienia kluczy i pilota, uszkodzenie pilota, ale musi być sprawny akumulator.

Wpinamy się i przedłużamy sobie przewody od alarmu, które są podpinane do centralki jako sterujące "zamknij", "otwórz". Przewody wystarczy zakończyć mikrowłącznikiem chwilowym, dobrze zaizolować i ukryć w niewidocznym, ale łatwo dostępnym miejscu dla użytkownika. Miejsc jest naprawdę wiele, w które można go sobie skitrać. Po naciśnięciu mikrowłącznika raz cental się otwiera, jeszcze raz to się zamyka i tak w kółko. Zasada działania centralki centralnego zamka jest bardzo prosta, ponieważ do przewodów sterujących "otwórz", lub "zamknij" potrzebne jest podanie napięcia "-" w postaci impulsu z centralki alarmowej, lub zwieranie tych przewodów sterujących na chwilkę.

Ciekawostka: jeżeli mamy zamknięty centralny, to na przewodzie sterującym "zamknij" występuje napięcie "-", a na przewodzie sterującym "otwórz" jest brak napięcia. Sytuacja się zmienia, gdy central jest otwarty. Na przewodzie sterującym "zamknij" jest brak napięcia, a na przewodzie ster. "otwórz" występuje "-".
Tak więc chwilowe zwieranie tych przewodów wyzwoli reakcję otwierania i zamykania centralnego.

W trabach jest brak "cycków" w drzwiach jak np. w maluchu, oplach i innych tam.
Więc, możemy taki włącznik chwilowy zamontować sobie w desce rozdzielczej do wewnętrznego sterowania centralnego zamka, aby nikt powołany nam nie wtargnął do naszego auta. Oczywiście są opcje w alarmach, że po przekręceniu zapłonu, plus 5 sek. zamyka się central i po wyłączeniu silnika otwiera się ponownie.

XXL24H obiecuje na niedzielę będą fotki jak mam centralny bagażnika rozwiązany. Kończę jutro porządki w garażu i będe miał dostęp w końcu do bagażnika.

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-03-14, 11:32   

Elementy użyte do zrobienia "zasuwy" to:
-Rurka hamulcowa stalowa służąca jako prowadnica pręta od siłownika.
- Dwa płaskowniki perforowane, pręt, wkręty, siłownik (wszystko z zestawu montażowego).

Rurkę tniemy na długosć ok 2cm i spawamy z kawałkiem płaskownika perforowanego. Potrzebne są dwa takie zestawy. Odpowiednio kształtujemy i przykręcamy w miejscu regulacji plastikowego zatrzasku, korzystając z istniejach tam śrubek 5mm. Otwory podłużne w płaskowniku ułatwiają regulację "zasuwy".
W zamku klapy robimy tylko wcięcie na elemencie zahaczającym się za plastk w pasie tylnym. Wcięcie widoczne jest na fotce, ma na celu dodatkowe ryglowanie zamka.
Siłownik z płaskownikiem montujemy do pasa tylniego, mi się udało zamontować to do listwy z żarowkami.

foto1
foto2
foto3
foto<4/A>
foto<5/A>

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-03-14, 23:21   

Zamykając centralny, wszystko się zamyka, a po otwarciu także wszystko jest otwarte. Dodatkowo można zamknąć kluczykiem, ale w tedy po otwarciu centralnego nadal bagażnik będzie zamknięty. Do widocznego na fotce pręta można doczepić sznureczek, lub dratwę, której koniec przeciągnąć do lapmy tylnej lewej. Po odkręceniu klosza pociagamy za sznureczek i mamy awaryjne otwieranie bryczki bagażnika. Opcja dla padniętego aku i dla szczupłego posiadacza trabiego:)

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-03-17, 08:47   

Witam! Ta opcja z dratwa dla mnie kompletnie odpada!!! Nie ten przedział wagowy! Do dego butla z gazem i fotelik mocowany do karoserii który blokuje kanapę .ehehehehhehehe
Przycisk na pulpicie do otwierania centralnego mam juz od założenia centralki i tak samo zewnętrzny przycisk do otwierania awaryjnego. Immobilajser zabezpiecza przed niepowołanym odpaleniem! Miki rozwiązanie ciekawe ale ja jeżdżę limo i wiem ze spokojnie mogę to u siebie założyć ale mi chodzi raczej o wysuwanie tej stalowej blaszki z aluminiowej obudowy zamka za pomocną siłownika i tak mam i ryglowanie z centralnego i w razie czego otwieranie za pomocą odblokowani wkładki kluczykiem!

Pozdrawiam!

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-03-17, 12:58   

Na dzień dzisiejszy nic nie wymyslę ciekawszego, aby rozwiązać temat zamka bagażnika. Brakuje mi czasu na doswiadczenia. Rozwiązanie, które mam narodziło się w 2001 roku. Czas pokaże, czy podczas remontu trabiego dostanę wenę twórczą na zmodyfikowanie zamka. Pozdrawiam.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-03-21, 01:03   

Skąd ja to znam! Mam kilka pomysłów i nawet materiał na to ale brak garażu i czasu robią swoje! Bo pod blokiem się nie da robić!!! Pomysł na ten tylni zamek to ja ma i wiem jak to ma wyglądać tylko niema jak zdemontować zamka i luknąć jak go zmodernizować a zajmie to ze 3-4 godzinki jak znam życie bo wczoraj robiłem przedni zmaek i tez mi zleciało pół dnia a efekt nie jest taki jak chce!

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-04-13, 21:05   

pytanko do towarzyszy- wy jak kupowaliście centralne zamki, (2 siłowniki, moduł sterujący + 2 piloty, wiązka elektryczna) to jakieś porządne w cenach 200 zł? czy z allegro do 150 zł? bo jak zapytałem gościa w sklepie to mi walnął ceną 220 ;/

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-04-13, 21:39   

Ja kupiłem takowy zestaw 4 siłowniki, okablowanie, centralka sterująca w 2001r. za 120zł. Taki zestaw można kupić teraz za 50zł. U mnie nie było zadnych pilotów, bo sterowanie centralnym odbywa się za pośrednictwem autoalarmu, który zamontowałem deko wcześniej. Teraz "porządne", czy nie to i tak MADE IN CHINA wszystko jest, a kase przycinają wiekszą, lub mniejszą.
Polecałbym zamontować alarm i do tego centralny. Sam centralny z pilota to kiepskie rozwiązanie, bo jak by nie patrzeć masz ładną bryczkę i zainteresowanie będzie jak wygląda na zewnątrz z zewnątrz, oraz wewnątrz z wewnątrz:)
Wysłałem Ci e-maila z zapytaniem o te zderzaki i o podesłanie fotek, więc ponawiam swoją prośbę.
Jeżeli dorwiesz nawet te tanie centralne zamki to zapewniam Ciebie, że w trabantach sprawdzają się, bo rozwiązania, które mamy zastosowane do ryglowania zamków nie stanowią dużego obciążenia na siłowniki i będą działać bez problemowo.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi