Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
REDUKTOR MOCY REFLEKTORÓW
Autor Wiadomość
JaJer
Gość
Wysłany: 2010-03-08, 22:00   

OK!, Dzięki za odpowiedź.
W takim razie jak wszystko jest jak powinno być to masz stary, albo uszkodzony akumulator. Nic innego nie może być.
Pozdrawiam.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 08:58   

Też tak może być na szczęście jeszcze gwarancje na niego mam.

papieju
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 09:49   

Co do złych świateł, to również zabijałbym bez mrugnięcia okiem. Raz ze królują ksenony z allegro, dwa ze nie wiem, co pcha posiadaczy w sumie fajnych i w miarę nowych furek do obwieszania zderzaków szeregami świecących diod, albo robią z nich obwódki dookoła halogenów albo cokolwiek - wygląda to strasznie wieśniaczko, zwłaszcza na nowym Passacie, a po trzecie - co robi nasza policja? Czy oni już tylko skupili się na prędkości? Już za komuny mieli na wyposażeniu aparaciki do kontroli ustawienia świateł. Dziś się tego nie praktykuje, a niestety, 75% samochodów świeci albo w kosmos, albo w oczy tym naprzeciwko. I nikt z tym nic nie robi. Kiedyś lubiłem jeździć nocą, zwłaszcza w trasy, ale dziś to jest niewykonalne, chyba ze to autostrada albo drogi boczne, bo na klasycznej ekspresowce można zginać oślepionym przez takiego pajaca z naprzeciwka...

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 11:21   

Światła mają świecić a nie się bździć. Bartku i tak właśnie myśli większość kierowców dlatego masz do kogo strzelać - bez ostrzeżenia :D

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 14:27   

Ja tam bym w ogóle "zbanował" ksenony z allegro i te fabryczne też bo świecą w kosmos. A zwłaszcza przednie przeciwmgielne powinny być zakazane!

Strzelałbym do tych którzy mają nieprzepisowe światła. Bez ostrzeżenia...

od niedzielnych trzeba zacząć...

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 14:55   

Dajcie spokój tym biednym światłom. Ktoś wymyślił kształt lampy i przystosował ją do żarówek 60/55... I koniec. A nie do jakiś wynalazków

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 15:47   

no bo innych nie było. nie martw się Bartek już mi przeszła era tuningu - z tego się wyrasta ;)

Hajs
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 21:15   

przez zimę czyściłem wszystko średnio co miesiąc bo ujemna klema zachodziła siarką ;)

Jeśli Ci klemy śniedzieją, to po oczyszczeniu i skręceniu posmaruj je z wierzchu wazeliną tech. albo ostatecznie smarem.

Papieju, dopiero po Twoje wypowiedzi uzmysłowiłem sobie, że kiedyś faktycznie wszyscy mieli idealnie światła ustawione... :) Ale człowiek się szybko przyzwyczaja.

Jeśli już dzienne światła, to nie jakieś białe diody, tylko homologowane reflektory do jazdy dziennej. Pobierają od 21 do 35W i doskonale spełniają swoją funkcję. Znajomy ma takie w Peugeocie 405, widać go z daleka a światła nie oślepiają. Po 5 kontrolach drogówki nikt się nie przyczepił.

Po zmniejszaniu mocy żarówek o połowę światła pewnie będą się żarzyć jak w starym Maluchu ;)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-03-10, 06:41   

A zamiast wymyślać głupie patenty na zmniejszanie mocy to lepiej zróbcie tak aby się wam tył w dzień nie świecił - zwłaszcza te świeczki w 1.1. - będzie 100 razy bezpieczniej.

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 01:41   

A ja mam jakieś reflektory od ojca ze strychu (lustra jak nowe) chyba od żuka ale pasują idealne na średnicę tylko z mocowaniem był lekki zgrzyt ale nikomu nie święcę po oczach!!! Żaróweczki od philipsa 55/60 i światła miodzio. Wypraszam sobie krytykę malca bo ja miałem dziada z 75 roku ,. lampy i żarówki H4 na nowych lustrach i do tego alternator i przekaźniki na instalacji. Światła jak na taki mały samochód też jak najbardziej ok!!! Na lato założę jeszcze dodatkowo homologowane diodowi dzienne! 100w będzie w kieszeni a altek mam od polaja 75A i w sumie to żałuje bo trzeba było dać od astry 100a!

Mac-601
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 15:16   

Przyznam się że zupełnie nie rozumiem o co chodzi z tymi nieszczęsnymi światłami mijania w dzień! W czym jest problem?

Włączając samochód włączasz światła, wychodząc wyłączasz i jeśli ma to zwiększyć bezpieczeństwo o 0,5% to warto.

Zwłaszcza że nie wiąże się to z żadnymi wyrzeczeniami! I niech nikt mnie nie opowiada jakiś bzdur o oszczędnościach bo jeżdżę co dzień od trzech lat i nigdy (!) nie przepaliła mnie się ani jedna żarówka R2, nigdy (!) nie miałem problemu z akumulatorem a 100W w stosunku do ~17kW jakie produkuje silnik to raczej śmieszny dodatek, prosty szacunkowy rachunek daje zwiększenie zużycia o 0,04l na 100km. W skali roku więcej paliwa odparuje z baku..

Przepraszam za napastliwy ton, ale powiedzmy że ze względów rodzinnych, uczulony jestem na pseudo-oszczędzanie.
Pozdrawiam.

Mac-601
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 15:20   

PS Na klemy akumulatora polecam smar grafitowy - dobrze zabezpiecza i świetnie przewodzi prąd; można posmarować (wręcz należy) powierzchnie styku.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 20:27   

Swoją drogą to ja się zastanawiam czy ten reduktor to homologację ma jakąkolwiek...

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-03-16, 09:47   

założę się, że nie.

Hajs
Gość
Wysłany: 2010-03-16, 19:31   

A po co wam homologacja? Jeśli światła nie będą sie żarzyć na czerwono jak świeczki, że prawie ich nie będzie widać, to nikt się nie połapie, że masz jakiś reduktor. Nie musisz się od razu chwalić, że masz przerobione po swojemu na dzienne. Na przeglądzie nikt strumienia świetlnego lampy nie mierzy :)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi