Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
3 pytania
Autor Wiadomość
JaJer
Gość
Wysłany: 2010-03-03, 19:22   

Ludzie, piszcie o jakiego traba chodzi?
Zupełnie inaczej jest ze światłami w 601 niż w 1.1
Lecz myślę że masz pomylone przewody przy żarówkach.
Weź obojętnie jaką żarówkę reflektorową, akumulator, kawałek przewodu i sprawdzaj wyprowadzenia żarówki.
W żarówce jeden konektor jest wspólny - to jest masa!
Dwa pozostałe to: jeden -drogowe, drugi - mijania.
Zapisujesz sobie co gdzie powinieneś podłączyć.
Koniec filozofii.
Teraz wyjmujesz kostki z żarówek w reflektorach i sprawdzasz co jest gdzie, podłączasz prawidłowo i masz ścianę światła przed sobą.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-03-03, 19:45   

Ja tak raz pomyliłem przewody w kostce i miałem z jednej strony cały czas długie i kontrolka swiateł dlugich w koło sie paliła.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-03-03, 20:05   

Światełka świecą o wiele lepiej tylko teraz kwestia ustawienia kloszy bo lewe i prawe światło niemal tworzą X i świecą oba w jeden punkt czyli widzę tylko to co jest po środku jezdni aniżeli jej pasy i krawędzie ;)

Hajs
Gość
Wysłany: 2010-03-03, 23:33   

Jeśki bedą świeciły 2 żarniki naraz czyli mijania/drogowe to żarówka szybciej się spali - dużo wieksze obciążenie cieplne żarników, 125W w jednej żarówce.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-03-04, 07:40   

O taką odpowiedź mi chodziło ;)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-03-04, 08:13   

No i odblaśnik się bardziej wypali...

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-03-05, 23:26   

No i jak dłużej tak sobie pojeździsz, to alternator wyjdzie i Ci @!#$ spuści :P

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 14:38   

Za żadne skarby instalacja nie wytrzyma 140/110W, jeśli nie czułeś spalenizny, to poczujesz. Byle nie za późno cobyś jedną gaśnicą auto ugasił...

A świstak siedzi.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 17:20   

:D

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-03-09, 17:56   

A świstak siedzi. nie wiem jakim cudem wyłącznik wytrzyma. To raz. Dwa, że takie żarówki + stare odbłyśniki + źle ustawione światła i nikt nic nie widzi jak taki debil z niehomologowanymi żarówkami jedzie. Tak, kto bawi się w druciarstwo przy oświetleniu JEST DEBILEM. Po prostu z całego serca życzę zabrania dowodu osobom z żarówkami "Milion megawatów" i ksenonami bez soczewki i poziomowania. Kropka.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-03-10, 00:58   

Odniosę się tylko do tego,że Narva azzurro ma homologację.I mam nówki klosze wesemowskie,które zmieniam co jakiś czas.Na każdym przeglądzie proszę o sprawdzenie ustawienia świateł a ponadto robię to przed każdym zlotem.Jeszcze nikt mi z przeciwka nie mrugał,że go oślepiam.Wyłącznik jakoś mnie nie parzy.Amen

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-03-10, 06:39   

A świstak siedzi. nie wiem jakim cudem wyłącznik wytrzyma.

Normalnym. A jak nie znasz tematu to nie obrażaj ludzi.

Dwa, że takie żarówki + stare odbłyśniki + źle ustawione światła i nikt nic nie widzi jak taki debil z niehomologowanymi żarówkami jedzie.

Mówisz o swojej wsi?

Tak, kto bawi się w druciarstwo przy oświetleniu JEST DEBILEM.

Zgadzam się - acz nigdy nie robiłem druciarstwa ze światłami i wypraszam sobie nazywania mnie debilem.

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-03-10, 08:41   

Mówisz o swojej wsi? Jasne, najlepiej walnąć ciętą ripostę zamiast odpowiednich argumentów. Pomijam tu, że jeśli nazywasz 180tysięczne miasto wsią, to chyba mieszkasz w nowym jorku. Nie nazwałem Cię debilem, tylko nazwałem debilem ludzi, którzy wstawiają zarówki z tesco, a nawet nie raczą świateł ustawić, czy może nawet szarpnąć się na nowe reflektory. Skoro mówisz, że nazwałem Cię debilem, to znaczy, że poczułeś się urażony słowami o druciarstwie. Hipokryzja?

Powiedz mi jeszcze, jak instalacja, która jest projektowana pod H4 ma wytrzymać 140 watów na żarówkę? Mówię oczywiście o cwaju, bo nie wiem jak w 1.1 wygląda instalacja- czy już zastosowano przekaźnik/przekaźniki czy nie.

Odniosę się tylko do tego,że Narva azzurro ma homologację
No tak, ale ona ma standardową moc. Jeśli często ustawiasz światła, to chwała Ci za to :)

http://www.interlumen.com...rro-p-3521.html

Kiedyś zastosowałem w cwaju zachwalane przez Was żarówki 100 watowe. Wyłącznik się upłynnił, a nie był uszkodzony, ani w złym stanie. Temat więc znam. Zamiast kombinować z mocniejszymi żarówkami, wymieniłem lampy na wesemowskie cleary i zastosowałem żarówki philipsa. Jak dla mnie świeciło to dobrze.

Dobra, a teraz podsumuję. Moje ostre słowa wynikają z tego, że dość często jeżdzę w trasy wieczorem/nocą i widzę... a właściwie nic nie widzę. Kierowcy starych beemek, golfów i innych rupieci świecą po drzewach, albo drżą im reflektory powodując oślepienie wszystkich... Stąd jak czytam wypowiedzi niektórych, to mi ręce opadają. Ludzie, trzymajmy jakiś poziom kultury technicznej...

RAV
Gość
Wysłany: 2010-03-10, 12:49   

Miałem już nie odezwac się w tym temacie...ale jednak.W dwusuwie miałem przez ok 5 lat tungsramy 140/100 albo 110 nie pamiętam-stare czasy.I nic mi się nie paliło.Ewenement?Trabi 1976-instalacja przerobiona na 12V,alternator z dacii o może lepszej wydajności niż trabantowy,potem altek od 125.Żyło i nie oślepiało.Potem te same żarówki stosowałem w innym dwusuwach.Na światłach jeździłem cały rok mimo,że nie było takiego obowiązku jak teraz.I ze wsi nie jestem hehe.DDR!

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-03-12, 19:19   

Pomijam tu, że jeśli nazywasz 180tysięczne miasto wsią, to chyba mieszkasz w nowym jorku

W nowym Jorku przez rok mieszkałem akurat
a to zwracam honor bo moja wies ma z 80000 :)

Skoro mówisz, że nazwałem Cię debilem, to znaczy, że poczułeś się urażony słowami o druciarstwie. Hipokryzja?

A bo bylo zaraz pod moim postem, wiec poczulem sie troszku urazony ale juz mnie przeszlo :)

Dobra, a teraz podsumuję. Moje ostre słowa wynikają z tego, że dość często jeżdzę w trasy wieczorem/nocą i widzę... a właściwie nic nie widzę. Kierowcy starych beemek, golfów i innych rupieci świecą po drzewach, albo drżą im reflektory powodując oślepienie wszystkich... Stąd jak czytam wypowiedzi niektórych, to mi ręce opadają. Ludzie, trzymajmy jakiś poziom kultury technicznej...

a ja sam mam stare BMW bo mi sie bardziej podobaja jak te nowe i nie maja tyle tej francowatej elektroniki tyle.

sam pracuje jako kierowca co prawda nie w polsce ale zapieprzam po nocach ciezarowka i uwiez mi tez mnie szlag trafia jak widze tych ch...ow z halogenami wlaczonymi albo swieca na niebiesko... i gdzie jest policja...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi