Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1,1] "Uciec śmierci" czyli jeszcze raz o wahaczu.
Autor Wiadomość
Chany
Gość
Wysłany: 2010-02-14, 18:45   

siema

czy ktoś posiada schemat tego walca z wymiarami {mówię o walcu do którego montowany jest wahacz, z jednej strony wygląda jak kielich wahacza)? pisał o nim pare lat temu Warbilghini w tym wątku
Warbolghini niestety nie odpisał mi w tej sprawie, a widziełem zainteresowanie tym patentem u paru użytkowników forum, więc zapytowywuję;}

link, który znalazłem do tego schematu mi nie działa...

Jeżeli ktoś posiada, to prosiłbym o przesłanie na maila:
emcha84@gmail.com

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-02-14, 19:09   

Mam to narysowane w cywilizowany sposób. Jurto POSTARAM się wrzucić gdzieś

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-02-14, 22:56   

Poprawianie zawiesznia tyl

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-18, 21:40   

Z tymi wahaczami to dziwna sprawa jest pierwszy raz mi odpadł(wyrwane gniazdo sruba cała)po wymianie łozysk z tyłu, moze z 10km ujechałem a drugi raz to mi obcieło srube i jeszcze patrze ze z drugiej strony sruby juz sie luzują.Fachowcy mnie zapewniali że mam gniazda zdrowe a śruby dokręcili tak jak sie należy.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-02-19, 08:48   

Duże znaczenie ma geometria wahaczy/stan gniazd. Po wymianie jednego kielicha i skontorwaniu kolejnej śruby (zerwany gwint w gnieździe) od ponad roku jest u mnie wszystko ok. Ale wymiana kolejnych trzech kielichów to kwestia czasu...

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-03-02, 20:27   

Pytanie za milion punktów....Gdzie w czestochowie mozna dostac sruby od 10.9 w góre.Bo mam narazie załozoną srube 8.8 dokreconą momentem 100Nm i boje sie ze moze być słaba.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-03-02, 20:45   

Zanim kupisz śruby to dokładnie sprawdź mocowania. Musisz wiedzieć o tym, że mocowanie wyciera się od zewnętrznej strony. Czyli tam gdzie pracuje guma wahacza (w środku zazwyczaj jest OK). Na oko może wyglądać zupełnie dobrze, a grubość kielicha w tym miejscu będzie cienka jak żyletka i tylko trzeba czasu by się to wszystko razem z gwintem urwało.

Gdzie w Częstochowie kupić śruby to nie wiem, ale wiem gdzie w Gdańsku

Kumpelek
Gość
Wysłany: 2010-03-02, 21:36   

Bogdan, nie pitol, tylko musimy jechać na Wieluń to kupić, bo ja do siebie też bym wziął komplet śrub:P:)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-03-02, 21:56   

Dobrze a jeszcze w sprawie poduszek na wachacz potrzeba 4szt czy na gniazda pod bagaznikiem idą jakies poduszki czy tylko to co jest na wahaczu?

szkielu
Gość
Wysłany: 2010-03-03, 00:32   

Tak troszkę obok tematu - ostatnio widziałem patent stulecia (w trabancie) na odsunięcie koła żeby alufelga nie tarła o hamulec - zamiast dystansów na szpilki założone podkładki sprężynujące. Ciekawe ile autor tego rozwiązania myślał zanim to zrobił...

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-03-03, 07:16   

Gniazda poduszek są w wahaczu.
Na jeden wahacz potrzebne są cztery poduszki. Piąta poduszka jest na górze amortyzatora (ona też jest ważna).
Jak wymieniać to cały komplet.
Czyli potrzebujesz na całe auto:
- 2szt. na amortyzator.
- 8szt. na wahacze.
Odbiegnę troszkę od tematu.
Regeneruję właśnie mocowania wahaczy w jednym z moich trabów. Jest to sposób bardzo tani, a jednocześnie do wykonania bez tokarek i innych maszyn. Potrzebna jest tylko spawarka, szlifierka, młotek i przecinak. Nie umiem zamieszczać zdjęć i proszę by ktoś mi powiedział jak to zrobić. Najlepiej na: jajer@wp.pl
Pozdrawiam.

Kargul
Gość
Wysłany: 2010-03-04, 07:29   

w sklepie z częściami do maszyn rolniczych itd. kupi się śruby długie i twarde:)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-03-06, 13:34   

Rozpórka z tyłu podobna jak w cwajach na resorze czy ma sens w Polo?

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-03-06, 19:50   

Oczywiście rozpórka w 1.1 ma sens, jeśli założysz resor.

kuzyn353
Gość
Wysłany: 2010-03-07, 00:46   

Kto i w jakiej cenie dotoczy mi komplet kielichów pod wahacze?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi