Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Jakie ALUFELGI Trabant 1.1
Autor Wiadomość
Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-02-25, 21:11   

witam jak w temacie - oczywiście chodzi o używane

jakie najlepsze średnice i szer. opony , i do nich jakie dystanse, poszukuje cos podobnych firmy BBS

żaba
Gość
Wysłany: 2010-02-26, 10:01   

Znalazłem bardzo ciekawą stronę na ten temat: link

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-02-26, 13:38   

A ja jeszcze lepszą!
lepszy link

wartborgini
Gość
Wysłany: 2010-02-28, 17:17   

najlepsze będą najtańsze ;-)

szkielu
Gość
Wysłany: 2010-02-28, 18:33   

najlepsze be3da takie do których nie trzeba będzie czarować ze szpilkami. trzeba znaleźć takie by pasowaly na szpilki trabantowskie lub (trochę dłuższe wartburgowskie)

Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-02-28, 19:49   

a tak trochę jaśniej?? pytam się normalnie a niektórzy nie potrafią pomóc, z tego co mi się o uszy obiło do niektórych potrzebne są dystanse ma ktoś takie felgi z dystansami?? ja alufelgi szukam z rantem czyli rzadkie które nawet na allegro ciężko dostać

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-02-28, 20:37   

Robercik... Pomyśl. Skoro w Trabancie 1.1 rozstaw szpilek jest 4x98, to najlepiej szukać felg z takim rozstawem. To już ograniczy twoje poszukiwania do jakiegoś tam przedziału. Dalej - możesz dać felgę tak szeroką jak chcesz, ale im szersza tym większe problemy: 1.1 ma sprężyny, o które za szeroka felga (opona) będzie trzeć, jeśli nawet dasz dystans to pamiętaj, że może również trzeć o nadkole.
jaki efekt chcesz osiągnąć? Klasyk? Nisko szeroko? Jeśli auta będziesz używał sporadycznie to wsadź koła 16" szersze niż u Traktora i będzie ciekawie. Ale jeśli planujesz tym autem jeździć to proponuję zdrowy rozsądek! Skoro do 1.1 były felgi 13" szerokie (tu nie wiem 4,5? 5 cali) 4x98 to szukaj podobnych felg w rozmiarze (ET nie znam, a jest ono ważne w przypadku szerokich felg). Opona była chyba 135 lub 145 - możesz dać 155, 165 ja u siebie w 601 mam 175/50 (na przedzie dystans 15mm, z tyłu bez dystansu), ale nie wiem czy u ciebie bez przeróbek to wejdzie na tyle przez sprężyny.
Na Twoim miejscu kupiłbym takie jak mi się podobają (pamiętaj bez przesady z gabarytami - źle się jeździ) przymierzył i zobaczył czy siedzą i czy trzeba dystans (jeśli tak to jaki 10mm 15mm 20mm?). Przewidział w tych obliczeniach także potencjalną oponkę i na sam koniec kupił gumy do tego.
Ale sądząc po tym jak się do tego zabierasz masz mgliste pojęcie wogóle o kółkologii, więc i tak moje rady na nic Ci się zdadzą pewno :(

Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-03-01, 10:02   

właśnie tak przeglądałem wiem że najlepiej na ten sam rozstaw co jest oryginalnie , większość felg jest bez otworu centrującego , roztaw jest 4x98 a szer opony 145 , szukam takich 14 cali- szer 165 jeszce jedno niektóre są z rozstawem 4x100 i tu problem czy idzie takie założyć po dodaniu odpowiedniego dystansu czy lepiej szperać za tymi 4x98 ?? ew czy idzie przerobic takie bez tego otworu na bolec centrujący ??

Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-03-01, 10:03   

np takie http://moto.allegro.pl/it...8et43_fiat.html

Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-03-01, 10:04   

nie mam zamaru obniżać auta :>

szkielu
Gość
Wysłany: 2010-03-01, 12:29   

dystans możesz zalozyc z duzego fiata. 5zł/szt.do trabanta ciezko jest znaleźć alu, które nie wymagaja wymiany szpilek i przerabiania nadkoli. jak pisali przedmówcy może Ci trzeć opona o zawieszenie. może Ci trzeć też felga. najlepsza metodą doboru jest przymierzanie. Zakladasz alu z oponą i sprawdzasz
1. czy szpilki wystarczą
2. czy nie trze
3. czy nie trze przy max skręconych kołach
Felgi mają różną grubość. Pamiętaj o tym. Jak zakładałem fiatowskie 13, 5,5 cala musiałem dać z przodu CENTYMETROWE dystanse. A i tak przy max skręconych kołach zdarzała się obcierka o nadkole. Do tego musiałem wymienić szpilki. Pamiętaj ,że odpadające koła wyglądają dobrze tylko na filmach.
Zły dobór felg i szerokości opon może się skończyć urwaniem koła lub jego zakleszczenie w czasie jazdy. Felgi fabryczne to 13. Jeśli dasz 14 to zmniejsza Ci się pole manewru wysokością opony.

szkielu
Gość
Wysłany: 2010-03-01, 12:35   

zajrzyj tu

tu

tu

tu

tu

A ZWLASZCZA TU!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi