Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
3 pytania
Autor Wiadomość
Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 17:08   

Witam. Trzy pytanka do szanownych kolegów :

1. Trabant a światła ksenonowe a przepisy dotyczące tychże świateł - Witam, mam komplet żarówek ksenonowych z modułami, czy ktoś zakładał do trabanta? Z tego co wiem Posiadanie świateł ksenonowych bez spryskiwaczy umieszczonych na zderzaku lub wycieraczek które występują jedynie w Volvo grozi mandatem do 500 zł - zasłyszane z niepewnych źródeł ;(

2. Odnośnie świateł, chciałbym zmienić zarównki ponieważ światła mijania mam tak słabe że kiedy mijam sie w nocy z innymi samochodami jadacymi z naprzeciwka praktycznie nie widzę drogi i jadę na oślep, gdy włączam długie światła kierowcy sygnalizuja mi żebym je wyłączył (są dobre skoro przeszkadzają innym kierowcom) Nie znam przyczyny tak słabych świateł, światła moge porównać niemalże do świeczek... Alternator na 100 % sprawny ładowanie powyżej normy 13,95V na zwiększonych obrotach, na biegu jałowym 13,10V - 13,15V. Wymieniłem żarówki na philipsa wywaliłem 70 zł a efekt ten sam... Czy ktoś też tak miał?

3. Stukająca szklanka zaworowa - Czy jest jakiś sposób żeby zlokalizować szklankę z wywaloną tolerancją spośród 8 innych? Nie kupując przy tym kompletu na który nie stać mnie (ok 150 zł + uszczelka pod głowice + planowanie)

Czekam na fachowe porady ;)
Pozdrawiam ;)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 17:23   

1. Takie ksenony montowane w zwykłe lampy są niebezpieczne... Jeśli już to pomyśl nad ksenonem od golfa Mk2. Tylko po co?
2. A w jakim stanie masz odbłyśnik? Złączki, BEZPIECZNIKI? Może masz spalone i palą Ci się pozycyjne?
3. Nie mam pod ręką ale chyba w książce od W 1.3 to jest opisane jak.

RAV
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 17:41   

ad.1 Ksenony a zasadniczo auta,muszą miec układ samopoziomowania zapobiegający oślepianiu nadjeżdżających z przeciwka i oczywiście spryskiwacze.Patenty z xenonami do klosza na H4 to tylko oślepianie innych użytkowników.Mandacik do 500 pln + dowodzik do zabrania całkiem możliwy ;)
ad.2 Kupujesz nowe klosze produkcji Wesem Wieliczka(cena ok 24-29 zł,zależnie od hurtowni lub sklepu) w opisie mają miec:kamaz,robur,ikarus i cieszysz się przyzwoitymi światłami.Jak Ci mało żarówki 100/90W ;) Jedynie co,to trzeba dołożyc masę do postojówek bo oni gniazdo żarówki rozwiązali na 2 konektory.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 18:11   

Za żarówki 100/90W też można beknąć. Ew po drobnej modyfikacji garnka pasują klosze pt. Skoda 105. Wtedy jest H4 with R2 look

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 19:41   

A po co R2..lepsze? Żarówki 100/90W to kojażą mi i się z pobliską prowincją gdzie wszystcy najwieksi mistrzowie kierownicy w swoich pordzewiałych golfach i vectrach użwają takich i skutecznie slepią. Dobrym rozwiązaniem by były dodatkowe światła dalekosiężne na zderzaku.A swoją drogą co jest dziwne w cwaju mialem mocniejsze światła niż w polo a w w obu był alternator inst 12V i H4 i w cwaju dodatkowo aku był trup.

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 19:44   

jak ktoś chce zrobić z trabanta płonącą pochodnię to polecam 100/90W. Instalacja się ucieszy, aż się zarumieni na czerwono :)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 19:51   

Ksenony to dobry pomysł jak się ma od 1.6 w góre żeby skutecznie zganiać włascicieli słuzbowych passatów na prawy.D

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 19:53   

"jak ktoś chce zrobić z trabanta płonącą pochodnię to polecam 100/90W. Instalacja się ucieszy, aż się zarumieni na czerwono :)" wyjołes mi to z ust.

Groszek
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 22:03   

Nie wiem jak jest w trabancie bo jeżdżę wartburgiem ale podstawą dobrych świateł są przekaźniki i zapewnia długo wieczność włącznika a co do szklanek to chyba stuka tobie hydro popychacz i do wymiany nie trzeba zdemontować głowicy wiec koszt nie jest tak duży kiedy wymieniałeś olej bo hydro popychacze mogą stukać przez stary olej

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 22:39   

Z lampami dalekosiężnymi wyglądał by na Tujski Wiening (czyt. Wiejski tuning) z resztą spójrz i wyobraź sobie jakby to wyglądało:

Groszek też miałem taką myśl, wymienię olej i zobaczymy czy to coś zmieni ;)

Jest to trampek 1.3, instalacja jest git tylko światła mijania gówniane... Czekam na dalsze propozycje, rozwiązania, porady ;)

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 22:42   

Ksenon tylko w soczewce i z czyszczeniem ! Takie moje zdanie :] Aha i nie jakis tam 8000K czy 12000K tylko najzwyklejszy 4800K do 6000k ostatecznie i mniej niebieski tym mniej "niebieskim" sie podoba.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2010-02-24, 08:21   

jak ja widziałem tą twoją przeróbkę na soczewki to nawet mi się spodobało z tym że czasochłonne napewno a ja przed matura i troche kiszka z czasem... ;/

muffin
Gość
Wysłany: 2010-02-24, 08:28   

- Każdy przerobiony reflektor, czy to jest zwykłe zamontowanie HIDa made in China w miejsce żarówki H4, czy wpasowanie kompletnych soczewek będzie nielegalne i kwalifikuje się do zabrania DR, nawet jak dorobicie sovbie do tego wysokociśnieniowe spryski i samopoziomowanie z czujnikami na wahaczach. No chyba, że Was stać na ubieganie się o homologacje na reflektory, układ samopoziomowania itd.

- Zakładając że mam stłuczkę czy wypadek z dresowozem na HIdach czy soczewkach made in Garaż u Heńka bez homologacji to nawet gdyby była moja wina to się do niej nie przyznaję, idę w zaparte że pojazd ma nieprawidłowe światła, oślepiony byłem, nic nie widziałem, byłem w szoku od rozblasku itp.

- Jeżeli wjedziecie dresowi w Calibre, z pomalowanymi lampami bądź lampami ala sadzone jajko, w dupę -> iść w zaparte że światła ma niesprawne i nie widać STOPU, większość lamp z Allegro nie homologacji lub jest sfałszowana.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2010-02-24, 13:43   

Nie ma to jak "rekiny" z różowymi światłami :P Przy okazji. Stare lampy Trabanta, oprócz nazwy wytwórcy cech homologacji też nie posiadywują...

misza
Gość
Wysłany: 2010-02-24, 21:24   

Rozwiniesz " na sadzone jajko"?

Przyciemnione??
M

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi