Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
jednopunktowy wtrysk
Autor Wiadomość
muffin
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 09:47   

ale odgrzaliście kotleta

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 10:02   

już od dawna wiadomo że się da, kwestia za ile i po co Wbrew pozorom nie jest to trudne. Trzeba zaczać od zanabycia samochodu z małym silnikiem i odpowiednim układem wtryskowym (trzeba zadać sobie pytanie- przepływka czy map sensor, ale z tym drugim w 2t raczej byłby problem. Pozatym warto szukać wtrysku, gdzie można sobie błędy wybłyskać checkiem). Elementów osobno nie ma co kupować, zwykle wszystkie nie zadziałają ;) Problem stanowi połączenie zespołu wtryskiwacza do karterów, ale dałoby radę. Pozakładać sondę, czujniki, ecu zamontować gdzieś pod deską. To tak zgrubsza. Nie próbowałem bo nigdy nie miałem odpowiedniego auta na części. Ten jednopunkt w linku powyżej pochodzi chyba z cc900, ale pewny nie jestem.

muffin
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 10:40   

Ten jednopunkt pochodzi z Felici 1.3 SPI i nie posiada ani map sensora ani miernika masy powietrza. Obciążenie silnika przez ECU wyliczane jest na podstawie kąta uchylenia przepustnicy oraz temperatury powietrza dolotowego (czujnik temperatury powietrza dolotu). Patent jest ogólnie bardzo prosty, a najbardziej problematyczne jest wbicie się wtryskiwaczem do skrzyni korbowej tak aby zapewnić smarowanie wału.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 14:25   

Pewnie wam chodzi o takiego filoetowego warczyburga od dojczlandów,kiedys był opisany w''Auto dzis i jutro".Jak pamietam wtrysk w tym pojezdzie był to Mix Golf II Gti i bodajrze Audi A3 i z innymi modami dawało to 80km i nawed chwilowe hamowanie silnikiem było by dla niego zabujcze i jak pamietam mieli dużo problemów z wystrojeniem tego Jak znajde ten artykuł bo mam to to u siebie w moich archiwach to napisze coś dokładnie.

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 16:28   

Monowtrysk to nic innego jak "gaźnik" sterowany elektronicznie. czyli podaje paliwo w dolot wiec nie potrzebne wtryskiwacze w skrzyni korbowej.Chyba ze ktoś by chciał wielopunktowy wtrysk robić.

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 17:41   

Na smarowanie jest bardzo prosty patent. Nie lejemy oleju do paliwa- kupujemy dozownik (pompkę oleju) z małego motocykla 2T (najlepiej 125ccm w górę). O wydajność nie ma się co martwić, taka 125tka potrafi spalić więcej niż trabant. Wystarczy tej malutkiej pompce dostarczyć napęd z silnika, podłączyć zbiorniczek z olejem i wwiercić się za wtrysk, założyć króciec i już mamy bardzo dobre smarowanie (oczywiście należy taki dozownik ustawić).

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 19:49   

A olej zawarty w bęzynie nie będzie lepiej rozprowadzany po skrzyni korbowej, niż olej w zwrtej konsystencji? Taki monowtrysk jest alternatywą dla zwykłego gaźnika, z którym są zawsze problemy. Cięzko wyregulować go: albo silnik gaśnie, za wolno schodzi na wolne obroty, albo na wysokich pracuje. Chcę zostać przy silniku 2T w moim trabie, więc takie rozwiązanie chętnie bym zastosował. Oczywiście w granicach rozsądku cenowego. Wstawił bym inny silnik 4T ale to nie trab 1,1 ,gdzie wszystko jest łatwiejsze w adaptacji i buda jest bardziej wzmocniona.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 19:57   

Co wy od tego Cwaja chcecie , fakt wolne najwyzej się rower skiluje. ale gaznik prosty jak drut a wy chcecie jakies dziadostwo pchać.

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 20:15   

Bo 100000 tyś ludzi,to 100000 tyś światów.:)

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2010-02-22, 23:26   

Czytam cały ten post ponieważ pomysł ciekawy i niestety wg mnie treść wypowiedzi wyczerpał dla mnie wartborgini i Bogdan (oczywiście nie ten o pedałach). Bo mam drugi samochód na wtrysku i dwa trabanty i w związku z tym jestem chyba pedałem w 33% ale jak dupe podzielić na 3 :)
Sam pomysł owszem ciekawy ale konieczność zastosowania naprawdę eksperymentalna i na zasadzie a założysz się że zrobie....
Co do technicznej częsci nie chce sam rozwijać tematu bo już widzę że leci po offtopie łącznie z moim postem. Czyli pozdro dla wytrysków tzn wtrysków :) Z punktu admina połowa postów do wykasowania albo zmiana tematu na: Co by było gdybym miał wtrysk/wytrysk w trabancie?

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 09:25   

http://www.wartburgkielce.piwko.pl/art2.htm
o tego wartburgera mi chodziło ,niektórzy się tylko potrafią mądrzyc..

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 09:39   

Jak widać wartburg na wtrysku to zaden problem bo są takie..
A i tak jestem zdania że powinno się auto tuningować stosownie do epoki np. 3 gazniki z MZ a nie robić ze starej babki modelke dlateko wszystkie zbendne unowoczesnienia mie rażą.A z tym pedałem to było póżartem bo w sumie to wszyscy byś my byli pedziami.

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2010-02-23, 19:34   

Wtrysk jest dla pedałów a mężczyzni mają gaznik.
czyli JP na 66,6% - jedno auto na gaźniku, dwa na wtrysku :(

A olej zawarty w bęzynie nie będzie lepiej rozprowadzany po skrzyni korbowej, niż olej w zwrtej konsystencji? On się miesza z paliwem, ale za wtryskiwaczem :)

abri
Gość
Wysłany: 2010-02-27, 10:33   

Witam kolegów!

Mam pytanko odnośnie Traba 1.3... czy nie prościej by był wrzucić wtrysk z Golfa 2 razem z kolektorem ssącym?? To w końcu te same silniki... Bo wtrysk od Polo 1.1 dawał by chyba za małą dawkę paliwa co??

pozDDRawiam!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi