Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Trabant 1.1 kombiak -skrzynia biegów ciężko chodzi pomóżcie
Autor Wiadomość
Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-01-31, 21:35   

witam problem zaczął się niedawno , skrzynia chodzila elegancko do dnia jak mrozy odpuscily , wczesniej biegi chodzily w jeden dzien ciezko ale wchodzily bez rpoblemu , obecnie bylem u zniajomego i przed podciagnieciem sprzegla , ciezko wchodzila 1-ka 2-ka a zwlaszcza wsteczny , po podciągnieciu sprzegla o 3 obroty platikową nakretką jest gorzej niz bylo przedtem , podejrzewam ze to nie wina sprzegla bo biegi lapie normalnie - do skrzyni nie zaglądalem ile ma oleju , gdzie tkwi problem ?? czasem zdarza mu sie że wrzucic np z 3-ki na 2-ke gladko ale z halasem zdjęcia moge zrobić puźniej , czy to wina oleju?? keidyś bylem na kanale i olej byl skroplony ale nie ciekl ze plama zaj..... ew gdzie z tym jechać ?? bo podejrzewam ze zwykly mechanik tego raczej nie zrobi , ps, najbliżej mam do nowickiego -serwis autoryzowany dewoo

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-02-01, 09:32   

Witaj!
To chyba masz problem ze sprzęgłem, a nie ze skrzynią.
Nie uruchamiaj silnika i włączaj biegi, będziesz czuł czy wchodzą.
Objawy które opisałeś wskazują na wadliwą pracę docisku sprzęgła.
Pozdrawiam.

Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-02-01, 16:46   

na wyłączonym silniku wchodzą biegi wszystkie, nie ma tego tzw tempego oporu , zauwarzylem ze jak pojeżdze to lepiej wchodzą , rano żeby wrzucić zwlaszcza jedynke to musze nie raz 2 rekoma wpychac , gosc muwil mi żeby zacząć od wymiany oleju, tego nie robiłem odkąd jeżdze a zrobiłem ok 8 tys. km , co wcześniejszy gość z tym samochodem robił tego nie wiem, mam jakiś docisk w piwnicy nie wiem czy od wartburga czasem -nie wiem czy będzie pasował czy sprawny tego też nie wiem, pytałem się o przełożenie skrzyni 350-400 zł przekładka :( ,, k%$#@ nie mógł się urwać tłumik? bo to bym zrobił na ślepo na 100%

Potap
Gość
Wysłany: 2010-02-01, 22:52   

to gdzie takie ceny? ostatnio ojciec zmieniał skrzynie, tylko że w golfie III to zapłacił za przełożenie 150zł, ale nie 350-400zł. Poszukaj po innych mechanikach, najlepiej tych mniej znanych, ale nie jakiś samouków co nie znają się na robocie. Pozdrawiam.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-01, 23:38   

Mowiłem zrobic dział o kosztach roboty.....Moze wymiana w trabancie jest bardziej pracochłonna moze trzeba silnik wyciagąć albo mechanik niechce się w g..wno babrac bo sie boi jak coś jest stare i nietypowe to bedzie duzo roboty i pieprzenia sie.Bo polo ma swoje smaczki typu łorzyska z tyłu czy uszczelka pod miską....itp.

Potap
Gość
Wysłany: 2010-02-02, 22:33   

a no w sumie masz racje, bo jak chciałem żeby mi trochę u blacharza pospawali podłogę to powiedzieli, że nie będą się bawić, że to dużo roboty, a mało warte i nie mają czasu i im się nie chce w trabanty się bawić. Jakoś nie długo będę u tego samego mechanika co ojciec był, bo chce wymienić sprzęgło, to zapytam ile będzie za taką robotę chciał pieniążków.

Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-02-03, 20:44   

witam , obecnie nie dotykam jedynki po prostu nie ma sensu-nie chce urwac dzwigni biegów , ruszam z dwójki , ps rano jade do roboty to po odpaleniu moge pomazyc o wrzuceniu wstecznego , musze pocz zanim troche sie rozgrzeje , no dla mnie beznadzieja , oczywiscie caly czas na tym podciagnietym wczesniej sprzegle , co do tego mechanika muwil ze bedzie problem i chyba dlatego tyle krzyknol , mam jednego goscia mechanika ale z tym warsztatem co on ma to nie wiem jeden mu pomaga tzrymac skrzynie a drugi ją wyjmuje?? , nie ma ani kanalu ani tego pie....dolnika do podnoszenia silnika , do znajomego malem jechac na kanal ale dzis tak zasypalo sniegiem że zakopal bym się gdzies 8 km na pipidówie od miasta i heja , jak pogoda pozwoli zajrze pod niego

ad.1 interesuje mnie gdzie leje się olej do skrzyni?? nie czasem taki cypelek na górze mniejwiecej na środku akumulatora przed nim ok 3 cm jak wsytający kawalek palca??? i tak juz przy okazji nie bedzie problemuy z odszukaniem gdzie się olej wylewa?? nie robilem tego nigdy ale człowiek jak małpa , małpuje z drugiego :)
ad.2 mi śmierdzi jakomś dorbnostką ale przyczyn dlaczego tak się dzieje jest sporo-eliminacja kazdej to by mnie wynioslo wicej niż trabi wart zalany do pelna pb98 i lpg

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-02-04, 12:01   

Masz walnięty docisk sprzęgła,robota to 300pln,plus bety,to może się zmieścisz ze wszystkim w 600pln.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-04, 17:18   

Za 600zł mozna juz Polo jezdzące i opłacome wyrwać.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-02-04, 17:21   

Potwierdzam na 100% walnięty docisk sprzęgła!
olej ze skrzyni wylewasz po rozgrzaniu korkiem spustowym, znajdującym się na dole skrzyni (tam gdzie jest mechanizm różnicowy), a wlewasz (wpompowujesz) otworem wlewowym znajdującym się u góry skrzyni.
(popatrz na rysunki i wszystko będzie jasne)
Powodzenia.

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-02-04, 17:29   

Za 600zł mozna juz Polo jezdzące i opłacome wyrwać./cytat>

Bogdan twoje rady są rozwlające, chyba nie masz co robić i klepiesz bez sensu w klawiaturę.

"Bardzo jesteś pomocny"

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-04, 17:53   

Ale to jest prawda....

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-02-04, 17:54   

...niestety.

Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-02-04, 21:36   

no widze wlasnie na allegro za 400zł ale stan jego jest jakby mial ze 30 lat , mimo ze muj nie garazowany jest , bez oplat , muj jeszce w gazie , wymieniona butla na nową [400zł i 10 lat spokoju] new aku [170 zl] i po za paroma zeczami które powinienem zrobic reszta jest ok

Robert Śramski
Gość
Wysłany: 2010-02-04, 21:53   

http://www.allegro.pl/item877142587_trabant_1_1_wartburg_1_3_docisk_sprzegla_nowy.html
http://www.allegro.pl/ite...rzegla_kpl.html
a tarzca sprzęgła to nie wiem z mortirexu??? chyba ze macie gdzies link w allegro lub sklep gdzie tanio tarcze mozna kupić , ew moze bedą mieli w jakimś motoryzacyjnym

ew jaki proponujecie docisk i tarcze, ceny , bedzie problem z wymianą? robił ktoś to kiedy?? raczej nie kalkuluje sprzedanie auta a pienadze na czesci ew robote bede mial, auto na woodstok musze mieć :)

AD2 , no zadnego rysunku gdzie co sie wlewa i wylewa nie mam , w ksiazce bude silnika nie bardzo jest to pokazane

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi