Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Kilka problemów z trabantem
Autor Wiadomość
Wojciech Lewandowski
Gość
Wysłany: 2010-01-12, 19:51   

Ave

Od soboty jestem posiadaczem mojego pierwszego auta Trabanta 1.1. Mam z nim trzy problemy na które chciałbym zadać pytania.

1. Mam potworny luz na drążku skrzyni biegów tak ze mogę kręcić nimi kółka po całej skrzyni, oczywiście biegi wchodzą tylko muszę trafić. Jak pozbyć się tego luzu jak się dostać do tego mechanizmu czy tam sprężyn by to wyregulować?

2. Koła mam prosto a kierownice skręconą o 30 stopni w prawo. Jak to wyregulować? na maglownicy czy można zdejmując kierownice z kolumny?

3 mam lekko pordzewiały bagażnik i 3 dziurki na powierzchni łączenia z duroplastem, kupiłem minie i papier ścierny do szlifierki oscylacyjnej. W instrukcji trabanta jest napisane by konserwacje przeprowadzać w temperaturze nie mniejszej niż 20 stopni. Poczekać z tym na wiosnę czy można robić to w takiej temperaturze bez obaw? Chyba rdza tak szybko sie nie postępuje by zjeść mi cały bagażnik do wiosny ;)

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2010-01-12, 20:02   

2 kierownica z trabanta nie jest na wielofrezie musisz niestety ustawiać na maglownicy.

3 jak nie masz garażu ciepłego i masz to na dworze robić to poczekaj do wiosny 2 miesiące nie zbawią

J.J.
Gość
Wysłany: 2010-01-12, 20:40   

1. Podnieś gumkę, tą co jest na dole drążka. Mi odkręciły się kiedyś tam śrubki mocujące ten biały plastik i mogłem macać dziewczyny gdzieniegdzie tak drążek latał :) potem to tylko nie chciała się wrzucić 3 i 1 :P

druga opcja to taka, że może spadły ci sprężynki, które są przy wybierakach. ale to musisz sprawdzić pod autem :)

ps
co do 2 :)
to jak to wyprostować kurestwo ;p ?

Hajs
Gość
Wysłany: 2010-01-12, 22:11   

Ad.2 Na maglownicy trzeba by wyregulować, jeśli ją ktoś wcześniej rozbierał. Jeśli nie, to ustawiasz kierownice na wprost, i regulujesz końcówkami drążków, ale to już precyzyjna robota i polecam skorzystanie z usługi ustawiania zbieżności, koszt 40zł.

Ad.1 Musisz też zobaczyć, jak wygląda ten mechanizm wybierania biegów przy skrzyni. Wymienić wszystkie plastikowe końcówki na nowe, zobaczyć czy na tym dużym sworzniu w aluminiowej obudowie przykręconej do skrzyni nie ma luzu. Było już o tym na forum, poszukaj sobie :)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-12, 22:21   

Zalezy gdzie te dziurki, jak bedziesz robił bagaznik to zdejmij zderzak i obejrzy sobie pas tylni co tam jeszcze słychac

matheock
Gość
Wysłany: 2010-01-13, 14:35   

ad. 2 też tak miałem i w sumie się przyzwyczaiłem jak jeździłem tak 2 tygodnie od kupienia. Potem dałem do ustawienia zbierzności (kierownica jest mocowana na drążku na dole, więc id góry jej się nie zdejmie) tylko trzeba taką osobę znaleść która ma jeszcze stary sprzet(taki jak do fiatów, skody, syren) bo na większości komputerów nie mają trabanta.
ad.1 jak dokręciłem 4 śróbki na mocowaniu skrzyni biegów wszystko mi wchodzi jak trzeba.
ad.3 mnie też wychodzi rdza. Jednak mam zamiar na wiosnę doczyścić lakier najpierw jakimś woskiem albo pastą a potem dać do dorobienia koloru w sklepie lakierniczym i na wiosnę go dicyścić i zaciapać i powinno dobrze wyglądać.

Wojciech Lewandowski
Gość
Wysłany: 2010-01-13, 23:23   

no te dziurki mam z lewej strony i prawej bagażnika tam gdzie się łączy z duroplastem, z tyłu samochodu na tej ścianie gdzie jest rejestracja nie mam żadnych dziur. Nie mam ogrzewanego garażu, a farelką go nie nagrzeje bo jest zbyt duży. Dokręciłem w drążku te wszystkie śruby trochę mniej lata ale nadal nie mogę wbić żadnego biegu bez macania i nadal mogę kręcić nim 8-emki. dziś podczas jazdy nawet bezpośrednio udało mi się jednym ruchem zmienić z jedynki na trojkę i to kilka razy :/

poza tym nie ma sensu zakładać nowego tematu, powiedzcie mi jakich rozmiarów jest ten standardowy głośnik w desce rozdzielczej i czy jakieś zmieniki można kupić? ja kupując auto po prostu go tam nie miałem

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 20:20   

(kierownica jest mocowana na drążku na dole, więc id góry jej się nie zdejmie)

a założysz się o flachę, że się zdejmie od góry? kierownica jest elementem "demontowalnym" acz chłopaki w AWZ się nie postarali przy tym patencie...

poza tym nie ma sensu zakładać nowego tematu, powiedzcie mi jakich rozmiarów jest ten standardowy głośnik w desce rozdzielczej i czy jakieś zmieniki można kupić? ja kupując auto po prostu go tam nie miałem

raczej tylko nieliczni mieli. tam jest podejrzewam jajo 4 x 5 cala ale nie pchalbym glosnika w miejsce w ktorym nie ma wygluszenia bo to nie ma prawa grac. chyba, ze chcesz na paśmie AM operować :)

Jeżeli to sedan to najlepsze miejsce na głośniki to tylna półka i przednie drzwi.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2010-01-18, 23:36   

To mnie nie opitolili bo mam głosniczek w desce..ale jak tylko bedą pieniązki to to wyleci bo niemiłosiernie rzęzi..

matheock
Gość
Wysłany: 2010-01-19, 14:48   

(kierownica jest mocowana na drążku na dole, więc id góry jej się nie zdejmie)

a założysz się o flachę, że się zdejmie od góry? kierownica jest elementem "demontowalnym" acz chłopaki w AWZ się nie postarali przy tym patencie...

Do zmiany kierownicy na inną jest zdjemowana. Ale jak jest tylko krzywo to łatwiej ustawić zbierzność wd mnie niż ją całą demontować i od nowa zakładać.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2010-01-19, 18:12   

Ale jak jest tylko krzywo to łatwiej ustawić zbierzność wd mnie niż ją całą demontować i od nowa zakładać.

Ba, taka możliwość jest niemożliwa ze względu na typ zastosowanego mocowania kierownicy do kolumny. Dość wulgarny bym powiedział...

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi