|
Uszczelka miski olejowej |
| Autor |
Wiadomość |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2009-12-13, 23:11
|
|
|
| Jak bez wyciagania silnika wymienic taką uszczelke? |
|
|
|
 |
TrabiVR6
Gość
|
Wysłany: 2009-12-13, 23:18
|
|
|
| Trzeba odkręcić przednią poduszkę i unieść silnik do góry |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2009-12-14, 07:32
|
|
|
| Nie wiem jak w trabie, ale w wartburgu problemem jest jedna śruba, która znajduje się jak raz nad kielichem i odkręcić jak cię mogę, ale przykręcić... ja i tak wtedy wyjmowałem półośki do zmiany osłon, więc dałem radę. Inaczej - lipa. |
|
|
|
 |
Kargul
Gość
|
Wysłany: 2009-12-14, 08:52
|
|
|
| tylko ze miske trzeba wyjąc ładnie odtłuścić tak samo przy silniku i dać nową uszczelke a w wyjęciu miski przeszkadza pompa olejowa... |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2009-12-14, 12:09
|
|
|
| Po to się podnosi silnik. W Wartburgu jest o tyle ciężej, że pod miską są sanki od ramy. Ja odkręciłem chłodnice od atrapy żeby węży nie pourywać, odkręciłem poduszkę skrzyni przednią i silnika. Podnośnik, silnik na maxa w górę - aż do granic i po kombinacjach wylazła. W Trabancie chyba aż tak wysoko podnosić nie trzeba. Generalnie największym problemem była ta śruba nad szklanką - ją dokręciłem dopiero po wyjęciu półośki. |
|
|
|
 |
Bachur
Gość
|
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2009-12-21, 09:14
|
|
|
porzadnego imbusa
W Trabancie miska jest na imbusy? W Wartburgu na normalne śruby 8 (łeb na klucz 10). |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2009-12-22, 08:41
|
|
|
| Milion śrub na klucz 10. I w silniku 1.1 i w 1.3. Te przy kole zamachowym się fajnie odkręca. Przydatny jest dobry klucz na patyku. Ale zastąpienie tych śrub imbusami nie jest głupie |
|
|
|
 |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2009-12-22, 20:47
|
|
|
| Mnie w czestochowie(trabanciarze wiedza o ktory zakład chodzi)za usługe powiedzieli od 150-300zł(jakby robota nie szła cos by sie rwało zapiekło),pewnie w innych zakładach jest podobnie to taka robota to jest sztuka dla sztuki lepiej dołozyc i wsadzic jakies 1.3 albo kupic innego trabanta.D |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2009-12-23, 09:24
|
|
|
| Dobrze zrozumiałem? Wymiana uszczelki MISKI za 150-300zł... Kanał, JEDEN klucz, uszczelka, samozaparcie i heja |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2009-12-29, 07:30
|
|
|
Kanał, JEDEN klucz, uszczelka, samozaparcie i heja
Nie róbmy wody z mózgu, nie jeden i dla laika to jednak może być ciężkie zadanie. |
|
|
|
 |
Bartek Dobrzyński
Gość
|
Wysłany: 2009-12-29, 14:12
|
|
|
| No ok, bije się w pierś |
|
|
|
 |
XXL24H
Gość
|
Wysłany: 2010-01-03, 02:20
|
|
|
| Panowei a mnie to czeka bez kanału chyba że wczesniej dorwe 1,3 albo skrzynie 5 heheh |
|
|
|
 |
Bachur
Gość
|
Wysłany: 2010-01-03, 20:18
|
|
|
bey kanalu to dramat ale pewnie da rade+a ogolnie to sie bawilem z tym w wakacje i spokojnie samemu mozna zrobic-imbus porzadny nie jakies gowno bo sie popsuje srubki i trudno bedzie odkrecic a wiercic i kombinowac to masakra bedzie ;/
kolo kola zamachowego ciezko ale daje rade wszystko odkrecic
ps po robocie jaka satysfakcja jest :) ze sie to samemu zrobilo :)- lapy bola troche od odkrecania i przykrecania tych chyba 18-20 srubek :) |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2010-01-04, 13:59
|
|
|
| A ja wszystkim radze się upewnić przed rozgrzebaniem misy,czy aby napewno z tamtąd podcieka.Trampek lubi siknąć tu i uwdzie,ale z pod misy olejowej to naprawde bardzo rzadko.Trzeba najpierw sprawdzić simering na wałku nieżądu,następnie czy jest szczelna uszczelka pod głowicą w miejscu gdzie przebiega magistrala olejowa,czujniki ciśnienia oleju one też lubią popuszczać,simering na wale z obydwóch stron,dekiel pod małym kołem nieżadu,pompę paliwa też lubi siknąć bo podstawa się odkrztałca i oring puszcza,a na koniec czy przypadekiem nie podcieka z wybieraka skrzyni biegów.Wycieki z tych wszystkich miejsc zawsze kończą się na misie,i tu można się właśnie pomylić w djagnozie.Z zastosowaniem imbusów do przykręcenia misy,to ja myślę że może i ładniejsze niż zwykłe śruby,ale wspułczuje temu co mu się taka zatnie przy odkręcaniu.I jeszcze jedno,ktoś tam wyżej coś pisał że w warsztacie to 150-300pln za taką usługę biorą.To ja się pytam,a co za czopke gruszek mają to robić?!Pozdraweiam. |
|
|
|
 |
|
|