Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Brak 4 biegu
Autor Wiadomość
Mietek
Gość
Wysłany: 2009-10-05, 20:32   

Ostatnio mam troche dziwny problem . Gdy po dłuższym postoju np po nocy wyruszam trabim to nie moge wbic 4 biegu, nie to ze sie blokuje czy haczy, dźwignia wchodzi normalne a auto nie jedzie. Po przejechaniu ok 1-3km i kilku próbach wkońcu załapuje i potem juz jest normalnie. Co jest grane?

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-10-05, 20:52   

Wolne koło:] Skoro wsadzasz bieg to znaczy ze synchronizator żyje, a brak czwórki sugeruje uszkodzenie sprzęgła jednokierunkowego.

Mietek
Gość
Wysłany: 2009-10-05, 22:35   

czyli co pojeżdże jeszcze z tym czy w końcu całkiem mi ta czwórka padnie ?

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-10-05, 23:53   

Ja ten temat przerabiam już od dawna w każdej skrzyni jaką miałem, nawet na nowych częściach. Problem możesz rozwiązać doraźnie zmieniając olej w skrzyni na rzadszy. Twój problem wygląda tak jak u mnie w tym momencie, a ja cały ten sezon zlotowy zrobiłem z przyczepką i nadal czwórka choć czasem z trudem to jest. Przy zmianie biegu z 3 na 4 musisz delikatnie puszczać sprzęgło i zmieniać biegi z wolniejszych obrotów, żeby nie zerwało. Im zimniej na zewnątrz tym problem będzie częstszy, dlatego zmień ten olej. A jak cie to bardzo denerwuje to czeka Cie wymiana gwiazdy i prawdopodobnie koszyczka wolnego koła.

Mietek
Gość
Wysłany: 2009-10-06, 21:57   

To ciesze sie ze to bedzie problem tylko oleju. Wiem że wlewałem tam hipol 15f. Jaki wiec olej zalecacie? Jednak z ta wymiana oleju tez bede miał problem bo mam obrobiony korek spustowy oststnio akurat miałem wyjetą skrzynie więc spóściłem go przez otwór wlewu. Macie jakis skuteczny sposób na dokręcenie tego korka? Takim kluczem do rur próbowałem i niestety nie dało rady.

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-10-06, 22:33   

to chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem. To nie jest problem TYLKO oleju. Zmiana na rzadszy to chwilowe rozwiązanie. Jak wolne koło zaczęło się sypać to już lepiej nie będzie, a jedynie dłużej pozostanie w miarę przyzwoicie.

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-10-06, 22:51   

Zmiana oleju to metoda na przedłużenie agonii. Potem czeka cie demontaż i wymiana elementów, lub jak gdzieś widziałem zespawanie na amen.

Paweł-Yogi
Gość
Wysłany: 2009-10-06, 23:01   

Rozwiązaniem jest kupno gwiazdy 4 biegu ropołowienie skrzyni wyjęcie wałka zbicie zębatki wymiana na nową gwiazdę poskładanie tego do kupy i dalej będziesz śmigał.Mnie czeka to samo trabik ma zrobione prawie 120 tyś więc 4 bieg czasem wejdzie a czasem nie remoncik sie szykuje.

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 07:08   

Pamiętajcie że są dwa rodzaje gwiazdy. Proponuję demontaż, sprawdzenie i dopiero zakup.
Pozdrawiam.

PS.
Ratunkiem może też być szlif powierzchni płaskich. (wałki wygniatają dołki i zawsze "siedzą" w tym miejscu).
Kolejną kowalską (nie ubliżając zawodowi) metodą jest zespawanie na stałe, ale wtedy trzeba samemu wyłączać 4 bieg jadąc s górki. Czyli zastąpić ręcznie wolne koło.

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 07:24   

Uroki dwutaktów:)

magik
Gość
Wysłany: 2009-10-07, 15:50   

ale gwiazda bez klina pasuje na wałek z wycięciem na klin. Tyle że się go nie zakłada

AndrzejToja
Gość
Wysłany: 2009-12-18, 22:04   

Macie jakiś swój ulubiony olej do tej skrzyni ? Jaki polecacie?

Cześć

magik
Gość
Wysłany: 2009-12-19, 08:26   

hipol

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-12-22, 08:47   

Porządny olej do skrzyni. Ja mam wlany Spirax

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2009-12-22, 10:33   

hipol
trabantowa skrzynia nie potrzebuje nic lepszego, zakładając przestrzeganie terminu wymiany.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi