Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Uszczelka miski olejowej
Autor Wiadomość
Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-12-13, 23:11   

Jak bez wyciagania silnika wymienic taką uszczelke?

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2009-12-13, 23:18   

Trzeba odkręcić przednią poduszkę i unieść silnik do góry

papieju
Gość
Wysłany: 2009-12-14, 07:32   

Nie wiem jak w trabie, ale w wartburgu problemem jest jedna śruba, która znajduje się jak raz nad kielichem i odkręcić jak cię mogę, ale przykręcić... ja i tak wtedy wyjmowałem półośki do zmiany osłon, więc dałem radę. Inaczej - lipa.

Kargul
Gość
Wysłany: 2009-12-14, 08:52   

tylko ze miske trzeba wyjąc ładnie odtłuścić tak samo przy silniku i dać nową uszczelke a w wyjęciu miski przeszkadza pompa olejowa...

papieju
Gość
Wysłany: 2009-12-14, 12:09   

Po to się podnosi silnik. W Wartburgu jest o tyle ciężej, że pod miską są sanki od ramy. Ja odkręciłem chłodnice od atrapy żeby węży nie pourywać, odkręciłem poduszkę skrzyni przednią i silnika. Podnośnik, silnik na maxa w górę - aż do granic i po kombinacjach wylazła. W Trabancie chyba aż tak wysoko podnosić nie trzeba. Generalnie największym problemem była ta śruba nad szklanką - ją dokręciłem dopiero po wyjęciu półośki.

Bachur
Gość
Wysłany: 2009-12-14, 12:59   

popieram pana Dominika VR6-robota ktora w wakacje robilem wyczyszczona odtluszczona miseczka zalozona nowa uszczeleczka(15-20zl kosztuje)-uwazac trzeba przy odkrecaniu tych srubek bo jest ich sporo jak widac i do 2-3 jest trudny dostep i jak beda zapieczone i nie bedziecie mieli porzadnego imbusa dobrej jakosci to mozna narobic sobie klopotu
Tak jak Dominik powiedzial (mialem ta przyjemnosc robic to z nim bo bylem na naukach) poduszka odkrecona podniesiony silnik troszke i spokojnie kanal i mozna odkrecac -mi troche to zajelo bo sie uczylem ale dla mechaniora wprawnego mysle ze 2 godzinki jakos :)

http://img109.imageshack....20090605438.jpg

http://img199.imageshack....20090605434.jpg

http://img46.imageshack.u...20090605433.jpg

http://img46.imageshack.u...20090605435.jpg

ps pozDDRowienia dla Dominika :)

papieju
Gość
Wysłany: 2009-12-21, 09:14   

porzadnego imbusa
W Trabancie miska jest na imbusy? W Wartburgu na normalne śruby 8 (łeb na klucz 10).

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-12-22, 08:41   

Milion śrub na klucz 10. I w silniku 1.1 i w 1.3. Te przy kole zamachowym się fajnie odkręca. Przydatny jest dobry klucz na patyku. Ale zastąpienie tych śrub imbusami nie jest głupie

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-12-22, 20:47   

Mnie w czestochowie(trabanciarze wiedza o ktory zakład chodzi)za usługe powiedzieli od 150-300zł(jakby robota nie szła cos by sie rwało zapiekło),pewnie w innych zakładach jest podobnie to taka robota to jest sztuka dla sztuki lepiej dołozyc i wsadzic jakies 1.3 albo kupic innego trabanta.D

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-12-23, 09:24   

Dobrze zrozumiałem? Wymiana uszczelki MISKI za 150-300zł... Kanał, JEDEN klucz, uszczelka, samozaparcie i heja

papieju
Gość
Wysłany: 2009-12-29, 07:30   

Kanał, JEDEN klucz, uszczelka, samozaparcie i heja
Nie róbmy wody z mózgu, nie jeden i dla laika to jednak może być ciężkie zadanie.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-12-29, 14:12   

No ok, bije się w pierś

XXL24H
Gość
Wysłany: 2010-01-03, 02:20   

Panowei a mnie to czeka bez kanału chyba że wczesniej dorwe 1,3 albo skrzynie 5 heheh

Bachur
Gość
Wysłany: 2010-01-03, 20:18   

bey kanalu to dramat ale pewnie da rade+a ogolnie to sie bawilem z tym w wakacje i spokojnie samemu mozna zrobic-imbus porzadny nie jakies gowno bo sie popsuje srubki i trudno bedzie odkrecic a wiercic i kombinowac to masakra bedzie ;/
kolo kola zamachowego ciezko ale daje rade wszystko odkrecic

ps po robocie jaka satysfakcja jest :) ze sie to samemu zrobilo :)- lapy bola troche od odkrecania i przykrecania tych chyba 18-20 srubek :)

panmajor
Gość
Wysłany: 2010-01-04, 13:59   

A ja wszystkim radze się upewnić przed rozgrzebaniem misy,czy aby napewno z tamtąd podcieka.Trampek lubi siknąć tu i uwdzie,ale z pod misy olejowej to naprawde bardzo rzadko.Trzeba najpierw sprawdzić simering na wałku nieżądu,następnie czy jest szczelna uszczelka pod głowicą w miejscu gdzie przebiega magistrala olejowa,czujniki ciśnienia oleju one też lubią popuszczać,simering na wale z obydwóch stron,dekiel pod małym kołem nieżadu,pompę paliwa też lubi siknąć bo podstawa się odkrztałca i oring puszcza,a na koniec czy przypadekiem nie podcieka z wybieraka skrzyni biegów.Wycieki z tych wszystkich miejsc zawsze kończą się na misie,i tu można się właśnie pomylić w djagnozie.Z zastosowaniem imbusów do przykręcenia misy,to ja myślę że może i ładniejsze niż zwykłe śruby,ale wspułczuje temu co mu się taka zatnie przy odkręcaniu.I jeszcze jedno,ktoś tam wyżej coś pisał że w warsztacie to 150-300pln za taką usługę biorą.To ja się pytam,a co za czopke gruszek mają to robić?!Pozdraweiam.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi