Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
koło zamachowe
Autor Wiadomość
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2009-11-25, 10:13   

ptaku, nie propaguj druciarstwa. Miejsce hermetyku dziś, kiedy istnieją nowoczesne masy uszczelniające (i nie mówię tu o czerwonym silikonie), jest na półce w garażowym muzeum. Hermetyk, po odparowaniu swojego rozpuszczalnika, którym jest spirytus, twardniał, pękał i rozszczelniał zaklajstrowane nim połączenie. Do solidnego unieruchamiania połączeń gwintowych jest specjalna pasta, ale ona w trabancie nie jest nigdzie potrzebna.
Wracając do meritum tematu: to połączenie stożkowe poprzez tarcie przenosi cały moment obrotowy z silnika, klin pełni tu w zasadzie funkcję ustalającą koło względem wału. Dlatego obie te powierzchnie muszą być idealne.

Trabanciarz DDR
Gość
Wysłany: 2009-11-25, 15:50   

Dzięki jeszcze raz za informacje drogim kolegom:))) Będę szukał problemu i naprawimy go jakoś PozDDRawiam Wszystkich Trabanciarzy

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2009-11-30, 10:08   

Mi ścięło klina, bo nie dokręciłem dobrze koła- mój błąd. Podupczyło stożek na wale i zamach. Stwierdziłem, że z tego i tak już nic (a szkoda, bo wał nowy) więc poczyściłem, założyłem bez klina i odpaliłem silnik. Powiem Wam, iż się nie odkręciło, a dzisiaj wyciągnąłem silnik i koło tak siadło, że cięzko było je zbić :)

magik
Gość
Wysłany: 2009-11-30, 10:28   

widzę że preferujesz kowalskie naprawy silnika. Niedobrze :/ Masz jakąś książkę do trabanta ? uczenie się na własnych błędach jest kosztowne

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2009-11-30, 20:49   

Książka czasami mija się z praktyką. Nie mówię, że 'podręcznik' skurskiego to bubel, ale zastanów się- masz wał z kopniętym stożkiem (na dodatek nowy), nikt tego nie zrobi, a auto stoi. To już lepiej zakręcić bez klina i cieszyć się jazdą, niż kombinować nowy wał. Masz bardzo dobre podejście jeśli chodzi o porządne odrestaurowywanie pojazdów, to cieszy. Niestety mój trab nie jest igiełką i nigdy nie będzie, za dużo juz w nim przeróbek. Z zasady nie jestem druciarzem, pracowałem już w różnych serwisach samochodowych i z nikąd za druciarstwo z hukiem nie wyleciałem :) Niestety Polska rzeczywistość jest taka a nie inna, ja się cieszę, że jeździ, Ty mógłbyś mieć wyrzuty sumienia, że nie ma tego cholernego klina.

jeśli koło trzyma bez klina to przecież z klinem trzyma tym bardziej Klin z zasady nie przyjmuje całego obciążenia koła. Jeśli stożek jest dobry i zamach dobrze dokręcony to spokojnie będzie to chodzić bez klina. Natomiast klin jest bezpiecznikiem, który się zetnie jak moment przekroczy pewną wartość (co spowoduje poluzowanie koła i...tak, tak, zniszczenie stożka :P). Bez bezpiecznika w postaci klina faktycznie możemy nawet ukręcić wał.

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2009-11-30, 21:01   

Witam!
Tylko się kolego nie obraź, ale czy czasami nie hamujesz silnikiem?

Jeśli silnika używamy tylko do rozpędzania auta to bez klina tylko dokręcamy nakrętkę.
Hamowanie silnikiem powoduje szarpnięcia i ścinanie klina oraz zabezpieczenia.

Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2009-11-30, 21:02   

oczywiście w tej sytuacji to już nie ma innego wyjścia. Skoro ma nowy wałek to trzeba go jakoś spożytkować. Jedyne co mogę to stwierdzić fakty i życzyć tego żeby ta konstrukcja wytrzymała. Krzywdy nie zrobi

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 15:19   

jeśli bez klina się nie odkręca to winny był klin który był zbyt wysoki.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi