Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Kryza do Skrzynki od skodziny 1.3
Autor Wiadomość
Dymatorek
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 09:34   

Witam! Kupiłem wczoraj skrzynie od skodziny felici 1.3 po atrakcyjnej cenie 250 zł sprawna z gwarancją rozruchową i teraz pytanie do was skąd wziąść kryzę? Gdzie jej szukać? Ile ona może kosztować?
Przydały by się jakieś szczegółowe informacje co od czego kupic, co do przerobienia i w jaki sposób. Moja gorąca prośba do was ;]

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 09:48   

z tego co mi wiadomo to powinna pasować od felicii 1.6 flansza między silnikiem a skrzynią

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 11:53   

Przegrzeb w forum bo już był ten temat,i wszystko było opisane.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 14:01   

owszem było napisane ale bardzo pobieżnie i ogólnikowo... kiedy mowie że potrzebuje kryzę lub dystans między blok silnika a skrzynie skodowską to kolesie robią duże oczy i pytają co to takiego ;/ jak już im wytłumaczę to twierdzą że nie spotkali się z czymś takim ;/ albo trafiam na jakiś pacanów albo na prawde nie mieli styczności z takim elementem po prostu nie wiem gdzie szukać i jak pytać o ta część... nie wiem jaką ma konstrukcje i jak wygląda ale wiem do czego słyży... nic po za tym dlatego proszę o jakieś "szczegółowe" objaśnienie ... mógłbym wykonać kolejny telefon do pana Filipczaka (Papla) ale z drugiej strony nie chcę mu tym zbytnio zawracać głowy...

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 14:19   

No dobra,musisz miec kryze z silnika 1.6 od felicji,kolo zamachowe,docisk i tarcze sprzegla,wieniec na kolo zamachowei rozrusznik,a wszystko to z felki 1.6.Mozesz o te kryze pytac na zlomach albo w serwisie skody.do tego potrzebny ci jeszcze bedzie lewarek z cieglami wybieraka tez od skodziny.Jeszcze mozesz sprubowac zlapac jakis kontakt ze skodziazami,napewno ci podpowiedza gdzie to wszystko upolowac.Z ta kryza uwazaj zeby ci ktos nie wcisnol jej od diesla 1.6,jest zupelnie inna niz w benzynie 1.6.powodzenia.sorki za bledy w pisowni ale nie mam czasu na poprawianie.

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 14:40   

Już jeden szczegół jest przydatny (kryza od benzyny a nie od diesla) a co z pół osiami? skodowskie czy trabantowe zostają?? czy wystarczy wymienić kielichy? Wiem jeszcze Od Papla że silnik trzeba przesunąć o centymetr w prawo?

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 17:54   

Skrzynie udało mi się kupić za 200 zł sprawna z gwarancją rozruchową ;p kryze też znalazłem i wszystkie niezbędne części w cenie 200 zł wiec mysle ze cala akcja zamknie się w 400-500 zł gdzie czasem w tej cenie mozna kupic samą skrzynie. Jest dobrze ;] w przyszlym tygodniu zacznę przekładkę. pozdrawiam

muffin
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 18:02   

Skrzynie w Feliciach 1.3, 1.6 i 1.9 diesel różnią się jedynie przełożeniami. Z racji odmiennej charakterystyki obrotów diesela i benzyny skrzynia od 1.9 odpada. Skrzynia od 1.3 da lepszego buta na starcie. Skrzynie biegów od roku modelowego 97 (08.96) mają zmieniony środek w celu dostosowania jej do większego momentu obrotowego silników 1.6, są także cichsze.

Do montażu w Trabancie 1.1 skrzyni od Felicii są potrzebne:

- skrzynia biegów od silnika 1.3 lub 1.6
- przelotka pomiędzy skrzynię a silnik od silnika 1.6
- koło zamachowe od silnika 1.6 (z Felicii, nie VW od Golfa)
- kompletne sprzęgło od Felicii 1.6 (tarcza i docisk)
- rozrusznik od Felicii, mały najlepiej
- drążek wybieraka z lewarkiem

Półosie zostają z trabanta. Polecam przełożyć wewnętrzne przeguby na te od Felici (zostawić dzwonki w skrzyni skodowskie, na półosie trabantowe założyć krzyżaki z kamieniami od Felicii).

Należy zwrócić uwagę na konieczność ustawienia krzyżaków w przegubach wewnętrznych na środku dzwonka. Należy to sprawdzać na stojącym aucie. Z doświadczenia wiem, że trzeba będzie przesunąć silnik ze skrzynią około 1-2cm w prawo(strona pasażera).

Linke sprzęgła z tego co pamiętam da się zastosować od Trabanta, ale lepiej kupić linkę od Felicii i ją skrócić jak należy i dostosować do niej pedał sprzęgła. Podstawowa zaleta: jest w teflonie.

Wybierak biegów najprościej poprowadzić pod podłogą, a na lewarek wykonać otwór w podłodze.

Poduszki do skrzyni należy wykonać samodzielnie. Pomyśleć, zaprojektować i wykonać. NIC NIE PASUJE !!!. Od dużego fiata też nie i od Zuka i nysy także, a nawet od robura nie wspominając o wartburgu czy zastawie.

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 18:02   

Nie podpowiem ci nic więcej bo masz skrzynke z felki,a ja posiadam info na temat skrzynki od faworitki.Tak czy inaczej jak już będziesz miec te wszystkie bety które wymieniłem wcześniej,to wyciągasz silnik,wywalasz starą skrzynke, przykręcasz skodoską,i pasujesz wszystko razem na sanki,a co z półosiami to ci wyjdzie w podczas pasowania.Powodzenia.

wnuq
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 21:29   

chyba Mufin wyczerpująco udzielił informacji...
jak pisze _ON just do it

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 21:43   

Mam pomysł,pewnie z połowa forum mnie za to ukrzyzuje ale powiem.
Nie myslał nikt nad orzenieniem trabanta 1.1 z silnikiem 353.
Co zyskujemy:
1 redukcje masy i poprawe wywazenia
2 mamy już przyzwoite hamulce gotowy układ chłodzenia i bak z tyłu i wieksza swobode pod maską z powodu braku pióra

Jestem ciekaw co na to skrzynia z trampolo i spasowanie jej z silnikiem(pewnie znów jakas kryza) dorobienie łap pewnie, zabawa z wydechem i elektryką
Jestem ciekaw czy juz ktos cos takiego wynalazł i czy to jest opłacalne w praktyce

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 22:34   

Trzeba chcieć,mieć pomysł pieniążki i nie liczyć czy sie oplaca czy nie.Lepiej coś tworzyć indywidualnego niz powielać :D
Pozdro

Dymatorek
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 22:57   

no ale jak nie liczyć czy się opłaca. dochodu nie mam żadnego a zamknąć się w cenie 500 zł za całą akcje polepszenia komfortu jazdy to spora okazja bo za 500 zł to można by kupić samą skrzynie i być w dupie bo sie nie ma reszty elementów. wszystko praktycznie miałem pod nosem a co do powielania to jest jedyne wyjscie jeśli tak jak mówisz nie ma się pieniążków, bedą pieniążki - będą i pomysły ;)

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-12-01, 23:27   

Opłaca czy nie ale czy jest sens bo znając zycie to rzadna impreza nie zamyka sie w przysłowiowych 500zł bo zawsze po drodze cos wypada i dlatego biorac sie za cos szykuje sobie troszke wiekszy budżet zeby nie zostac w pół drogi

maxxx601
Gość
Wysłany: 2009-12-02, 17:53   

Znałem już dwóch "świeżych" trabanciarzy którzy o wrzuceniu 353 do polo myśleli. Na zajawce się skończyło.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi