Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czemu pedał chamulca robi sie twardy
Autor Wiadomość
Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 13:43   

Już mnie ch@# z tym autem strzela jade jade pedał chamulca robi sie betonowy i okładziny tra jak głupie poprzednie tak prawie do metalu straciłem zanim dojechałem do domu Wczoraj była generalka hampli pojezdziłem i znow widze pedał chamulca robi sie bez czucia a przód gorący jest Co to K@#$%@ moze byc??

magik
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 13:55   

pić trza umić i tak samo z samochodem. Wymień płyn na nowy w całym układzie i spróbuj jeszcze raz

magik
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 14:00   

albo koniec pompy

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 14:28   

Ja to myślem rze te tfoje chamulce som do dópy i dla tego @!#$ ci stszela.

Sprawdź czy pompa nie jest podparta (regulacja długości popychacza).
Popychacz to ten od pedału do pompy, długość reguluje się za pomocą klucza "13".

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 14:52   

Nitki to 90% nowe w miedzi z przodu nowe przewody w gumie wczoraj dostał nowe tarcze i klocki odpowietrzniki nowe w lewym zcisku nowe gumy w pompie tez nowy tłoczek z tyłu wszystko szczelne odpowietrznie przeprowadzone ksiazkowo płyn Dot4
Podejrzewam jeszcze bo wczasie odpowietrzenia miałem mało płynu i porzyczyłem castrola DOT4 ale motocylkowego(teoretycznie płyny są mieszalne) O popychaczu tez myslałem bo zakladałem pedały z innego trampka i tamten był dłuszy ale to raczej odpada bo to mi sie zaczyna robic po jakims czasie jazdy

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 14:57   

Zadnym dynksem układu nie paprałem

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 15:47   

Zadnym dynksem układu nie paprałem

Nie miałeś podpierać (paprać jak napisałeś) dynksem, a miałeś sprawdzić i w razie konieczności wyregulować długość tego dynksa! Po wymontowaniu pompy i wymianie jej elementów jest to niezbędne, szczególnie jak porwała się papierowa uszczelka/podkładka pod pompą hamulcową!

Ludzie co ja tu robię?

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 16:06   

Dzieki zrozumiałem za pierwszym razem ze chodzi o ten krociec a dynks to miałem na mysli denaturat jak to niektozy robią i dlaczego to sie dzieje po jakims czasie czy twardnienie jest objawem przegrzewania sie układu(myslałem ze to moze byc odwrotnie)

Tycu
Gość
Wysłany: 2009-11-07, 22:14   

Tak jak pisał JaJer. WYMIEŃ przede wszystkim popychacz (ten od pedału do pompy) na krótszy. Zajmie Ci to chwilę a na 99% objawy ustąpią. Przez zbyt długi popychacz jeździsz tak naprawdę z lekko wciśniętym hamulcem. Po pewnym czasie płyn się zaczyna grzać i dlatego twardnieje Ci pedał (dopiero przejechaniu jakiegoś tam odcinka). Jeśli objawy ustąpią radziłbym też wymienić płyn hamulcowy w całym układzie, taki kilkakrotnie przegrzany może nie posiadać swoich właściwości.

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-11-08, 00:41   

Witam.
Źle wyregulowany popychacz to jedna z przyczyn, a może być ich więcej.
Wymiana gumowych tłoczków w pompie wiąże się z jej ponownym ustawieniem/regulacją. W przypadku węgierskich gumek jest to obowiązkowe!
Z węgierskimi gumkami pompa często działa tylko w jedna stronę. Czyli płyn nie wraca (gumki zasłaniają otworki powrotu płynu). Przez co po naciśnięciu pedału hamulca i jego puszczeniu ciśnienie w układzie nie spada, grzeją się klocki (te szczególnie), szczęki i co za tym idzie zaciski i cylinderki, płyn w układzie rozgrzewa się coraz bardziej i pedał staje się "betonowy".
Pompa w T1.1 jest szczególnie podła. Potrafi działać jak "strzykawka", albo własnie tak jak napisałem wyżej. Jedynym ratunkiem jest prawidłowe dopasowanie gumek i właściwa regulacja pompy.
Jednak wirtualnie się nie da, trzeba posiąść wiedzę, znać zasadę działania pompy hamulcowej i dopiero wtedy "walczyć" z pompą.
Każdy przypadek jest indywidualny, nie można podciągnąć pod wspólną kreskę.
Dobrym ratunkiem jest założenie sprawnej pompy od T601. Pasuje bez przeróbek i działa prawidłowo, a ma lepszą/bardziej prostą konstrukcję.
Jakość płynu hamulcowego też ma znaczenie! Płyn należy w całości wymieniać!
Jeśli nie potrafi się samemu opanować zawiłości techniki DDR, trzeba skorzystać z wiedzy specjalisty i za to zapłacić.
Na koniec dodam: HAMULCE TO NIE ZABAWKA!
Pozdrawiam.

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-11-08, 01:21   

Jajer dzieki swiete słowa przyczyną był ten trzpien który po regulacji działa Ok

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi