Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Gaźnik 1.1 / 1.3
Autor Wiadomość
abri
Gość
Wysłany: 2009-10-23, 18:24   

Witam wszystkich!

Mam takie pytanka:
1. wrzuciłem do Traba silnik 1.3 i nie chce Mi chodzić na wolnych obrotach jak się nagrzeje... Jak to wyregulować (tzn. konkretnie chodzi mi o ta śrubę z czerwonym kabelkiem to jest chyba od ssania)?

2. do czego służy ten kabelek w kolektorze dolotowym skitrany na dole pod taka okrągłą blaszka?

3. Czy gaźnik w 1.1 różni się czymś w środku od 1.3 (np. dysze...)? Bo na pierwszy rzut oka są identyczne...

Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi...
DDR

Pelu
Gość
Wysłany: 2009-10-23, 20:20   

kabel przy kolektoprze ssacym jest do podgrzania tzw. jeza, czyli do podgrzewania mieszanki w momencie,gdy silnik nie jest zagrzany. powinien on isc do przekaznika umieszczonego na scianie grodziowej za akumulatorem, w wiekszosci trabow nie podlaczone ze wzgledu na czeste uszkodzenia przekaznika, przez co kilka aut sie juz spalilo.
gazniki w 1.1 i 1.3 sa rozne, m.in. dysze sa rozne

zbigniew hasiuk haski
Gość
Wysłany: 2009-10-24, 08:31   

oprucz dysz jeszcze średnicą gardzieli

eddie
Gość
Wysłany: 2009-10-24, 14:13   

podepne sie pod temat ;]

w aucie siedzi motor 1.3 ktory smigal na gazie i faktycznie robil robote ale na benzynie juz nie chcial wcale. ponoc dysza jakas do d!@# jest ( to z wiesci od poprzedniego wlasciciela owego motoru) pytanie moje takie czy jak przekladke zrobie gaznika z 1.1 to bedzie mnie to cale 1.3 w stanie napedzic czy wcale? ew co moge z ktorego gaznika zamocowac na silniku aby smigal?

pozdrawiam
edd

papieju
Gość
Wysłany: 2009-10-26, 07:09   

A nie prościej na szrocie za 50 zeta zakupić gaźnik 1.3 i zapomnieć o problemach? A jak 1.3 na gazie śmiga a na benzynie nie, to problem jest z syfem w gaźniku jako takim, no i pływak na zły poziom - obijał się na gazie o pustą komorę i blaszka się powyginała :)

eddie
Gość
Wysłany: 2009-10-26, 22:20   

;] prosciej prosciej ale problem w tym ze szrotow pod nosem wcale. a jak juz cos sie pojawi to przykladowo za linke ktora miala byc do wyciecia szyby - 20 zl ;D , za skrzynie biegow do kaszlaka z ujebanymi osiami - 100 ;] . to gdzie tu mowa o zakupie gaznika ze szrotu ? ;]

dzieki wielkie za podpowiedz ;]

weekendowo obadamy o co chodzi

pozdrawiam
eddie

abri
Gość
Wysłany: 2009-11-05, 12:39   

Jeszcze jedno pytanko... mianowicie rozkręciłem gaźnik i znalazłem w nim muchę na dyszy ;D (ale to jako ciekawostka xD) do rzeczy złożyłem go z powrotem i po założeniu chodzi ładnie na wolnych obrotach ale jak dam gazu mniej więcej na polowe to zaczyna przerywać i obroty spadają prawie do zera i znowu wzrastają... i tak faluje ;/ a jak dam jeszcze więcej to wtedy jest wszystko git. O co chodzi?? Jakaś regulacja czy coś?? Miał ktoś kiedyś taki przypadek??

Z góry wielkie dzięki!

pozDDRawiam!

timonxxx
Gość
Wysłany: 2009-11-06, 19:31   

Chyba regulacja. Mam dokładnie to samo, z tym że w większości jeżdzę na gazie , a benzyna do odpalania ew. do ruszenia ze świateł :P, ale kilka osób mówiło mi że chodzi o regulację. Najlepiej niech ktoś jeszcze potwierdzi.

eddie
Gość
Wysłany: 2009-11-08, 14:27   

eta ja znowu ;]

dziala!
ale od poczatku.
gadalem z gosciem ktory siedzi w gaznikach i powiedzial mnie on tak: ze rozmiar gardzieli w 1.1 i 1.3 jest rozny ale ze mozna z 2 gaznikow zrobic jeden. spod gaznika zostaje z 1,3 a gora z 1.1 . jesli ten z 1.1 byl dobrze ustawiony bedzie dzialac tez i 1.3 .

sprawdzilem i faktycznie wszystko jak trza ;]

teraz jeszcze pytanie: ktos moze ma na wydaniu pierscionek pomiedzy gaznikiem a gumowym jego nakryciem? ew. czy gdzies to to mozna dostac?

pozdrawiam
edd

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-11-15, 23:48   

Aprobo gaznika z 1.3 zastosowanie jego w motorze 1.1 pewnie dzieki wiekszej przepustnicy(34 wobec 32)da poprawe na wiekszych pretkosciach obrotowych?
2 jestem ciekaw jakie stosujecie dysze paliwowe z 1.1 czy z 1.3? Bo wiem ze konfiguracje gaznik z 1.3 do 1.1 to pare osób CT miało

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-11-23, 13:48   

gaźnik sam sie nie rozreguluje...
Jak był ustawiony fabrycznie - a każdy był - to ma latać i koniec... Jak zaczniecie tym kręcić bez wiedzy co do czego, to tylko spierdzielicie.
Jak jest 100% czysty i sprawny to ma latać...
Jak nie lata to jest gdzieś coś zatkane, albo coś się rozszczelniło...

jest do sprzedania gaźnik dwugardzielowy pierburg 1,3 z kolektorem dolotowym, 100% sprawny, doda Wam skrzydeł. 200 zł

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-11-29, 21:33   

Panie Wartborgini mam takie pytanie. O tym pierburgu jest już ze 2 lata głosno i zes pan go jeszcze nie zdąrzył załozyc?

Bo mnie to by nosiło by zeby takie cudo wrzucic jak najszybciej.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-12-06, 17:41   

;-) założyłem ;-) było pisane, były zdjęcia.
potem sprzedałem tego hamburgera koledze, z tym gaźnikiem.
teraz go wyzłomował a gaxnik jest na zbyciu...

Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-12-06, 18:15   

No rzeczywiscie zwaracam honor ale zdjeć juz nie ma, jedynie mnie zastanawia zes nie załozył polonezowskiego webera ktory po dopracowaniu ma lepszy potencjał nie ma tych wszystkich podcisnien jest prosty w obsłudze i do tego mechanicznie otwierana druga przepustnica,jedyne co zdobyc kolektor od 1.3 z 2e i dorobic kryze a swoja droga exsperymentuje teraz z gaznikiem od 1.3,powiem ze potencjał jest. Jednak dolot,gaznik i wydech jest w tych autach wąskim gardłem z tąd tylko 40km z 1.1

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-12-12, 00:34   

eee, podciśnienia nie są złe.... nie ma sie ich co bać...
nie trza kryz, pasule plug&play ;-)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi