|
[601] RYSUNKOWA REGULACJA GAŹNIKA |
| Autor |
Wiadomość |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-04-24, 20:13
|
|
|
Witam.
Do wirtualnego gaźnika jeszcze wkradło sie kilka drobnych błędów:
* Regulacja "luzów" przepustnicy
- powinno być - nakretka mocująca dzwignię przepustnicy.
*Mocowanie linki ssania (górne)
- powinno być - mocownie pancerza linki ssania.
*Śruba w kołnierzu
- powinno być - ... przy włączonych światłach mijania. (włączenie swiateł powoduje spadek obrotów silnika i nie będę tłumaczył bo to juz było).
Oczywiście jesli się mylę to prosze o sprostowanie mojej wypowiedzi.
Gratuluję pomysłu, jest super! zapłon też!
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
brzydal
Gość
|
Wysłany: 2004-04-24, 20:54
|
|
|
Panowie... wyoas.... cos mi sie zdaje ze sam sobie wreszcie wyreguluje gaznik...
SUPER i wielkie dzieki dal sprawców...
Jak tylko inzynierowie ustala ze nie ma zadnych bledów to mam nadzieje ze ADMINI przeniosa to wszystko do PORAD?
tak zeby nie trzeba było uzywac wyszukiwarki anie isc na GIELDE po nowe gazniki? |
|
|
|
 |
brzydal
Gość
|
Wysłany: 2004-04-24, 20:57
|
|
|
| A i jeszcze jedno... czy na tych slicznych zdjeciach wirtualnego gaznika mozna zamiescic te wszystkie madre opisy? |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2004-04-24, 22:12
|
|
|
Te wszystkie mądre opisy są tylko trzeba najechać kursorem i sie "ujawnią".
Czyli tak - jeśli bardzo chcesz wiedzieć co to za śrubka, "najedź myszką" a pokaże się tekst.
Pozdrawiam.
PS
- wydaje mi się że co niektórzy powinni pisać przed nickiem inż. lub mgr, albo jedno i drugie.
Wyjasniło by to kto uczony, a kto nie ;) |
|
|
|
 |
Voo Doo
Gość
|
Wysłany: 2004-04-24, 23:03
|
|
|
| no to mistrze piszecie komu dostarczyć zdjęcia gaźnika 1-1 bo w lutym był rozbierany i oczyszczny i zdjęć też troszke jest. Wiec w tym celu wręcz powinny byc udostępnione. Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Jimmy_Rz
Gość
|
Wysłany: 2004-04-24, 23:20
|
|
|
Nigdy nie przeprowadza się regulacji z włączonymi światłami - spadek obrotów przy obciążonym alternatorze (włączone światła, dmuchawa, ogrzewanie tylnej szyby czy uruchomiony went. chłodnicy - oczywiście dotyczy innych aut jak 601...) to rzecz jak najbardziej normalna i oczywista. Jeżleli zaś spadają one nadmiernie to jest pytanie o stan akumulatora, alternator (stan sczotek, pierścieni ślizgowych, uzwojenia Stojana - i tu uwaga - pamiętajmy że alternator jest maszyną prądu przemiennego i to w dodatku trójfazową - nalezy miec tu na uwadze zanik jednej fazy), a także i skład mieszanki wolnych obrotów (kto robił już korektę pod plastykowym korkiem - polecam sięgnąć do jakiś stareńkich tabel i odczytać zaw. CO w spalinach i udać się na analizator. silnik przy malej prędkości obrotowej bedzie tez slabszy przy minimalnie opóźnionym zapłonie.
regulujemy gaźnik przy wyłączonych światłach, a po włączeniu obroty mają spaść ale nie nadmiernie.
Zbuki - do ciebie sprawa - gdybys mógł sfotografować płytkę aparatu mechanicznego gdzieśna stole ale i też odśrodkowy regulator dynamicznego kąta wyprzedzenia zapłonu. najlepiej zeby plytka byla kompletna (łącznie z filcem smarującym krzywkę na przykład) a regulator sfotografowany po rozmontowaniu czyli ściągnięciu krzywki z osi regulatora.
inż. Jimmy_Rz® |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-04-25, 09:28
|
|
|
Jimmy!
O cholera stary... Zagiąłeś mnie maksymalnie. Ja jestem z tych trabanciarzy bez tytułu mgr inż... Płytkę to jeszcze moze i jakoś bym sfotografował, ale moja jest brudna i stara... A odśrodkowy regulator to nawet nie wiem gdzie jest...
DLATEGO OGŁASZAM KONKURS NA NAJLEPSZĄ FOTKĘ PŁYTKI APARATU MECHANICZNEGO I ODŚRODKOWEGO REGULATORA DYNAMICZNEGO KĄTA WYPRZEDZANIA ZAPŁONU - nagrodą będzie dumnie wpisane nazwisko autora do "WIRTUALNEGO ZAPŁONU".
Czekam na fotki : zbuk@interia.pl |
|
|
|
 |
ZBuK
Gość
|
Wysłany: 2004-04-25, 11:03
|
|
|
Dla niewtajemnioczonych po raz kolejny
WIRTUALNY GAŹNIK
(wprowadzone poprawki zgłoszone przez forumowiczów)
To jest HTM w grafiką zrobioną we FLASHu, ok. 250kb. Cieprliwości przy ładowaniu. Po załadowaniu wystarczy najechać na interesującą nas "śrubkę", by zobaczyć jej opis.
PS. Czekam na foty ZAPŁONU (patrz wyżej) |
|
|
|
 |
Newwer
Gość
|
Wysłany: 2004-04-25, 21:58
|
|
|
| A moze ktos sie pokusi i zrobi inne modele wirtualnych gaznikow bo ja mam np. inny model gaznika:( |
|
|
|
 |
halogen
Gość
|
Wysłany: 2005-11-12, 19:12
|
|
|
| No własnie ja mam też inny nie ma odpowietrzenia komory pływakowej i ma inne ssanie. I mam pytanie który jest lepsiejszy ten co na fotach jest czy może taki jak ja mam?? Bo planuję zmienić bo ten jest już zajechany. |
|
|
|
 |
Robert Hajder
Gość
|
Wysłany: 2009-10-18, 00:37
|
|
|
Witam,
można prosić o nowy link do wirtualnego gaźnika, bo te już nie działają. |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2009-10-18, 15:43
|
|
|
| Witam. Ja się także piszę na wirtualny gaźnik. Zbieram materiały dotyczące regulacji gaźnika zapłonu iwielu innych.Chcę sobie wzystko pokatalogowac na twardzielu, żeby nie korzystac w przyszłości ze stronek, które po czasie diabli biorą.PozDDRawiam. |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2010-01-26, 10:40
|
|
|
| Czy udało się komuś znaleść ten link do wirtualnego gaźnika???? |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2010-01-26, 11:01
|
|
|
No własnie ja mam też inny nie ma odpowietrzenia komory pływakowej i ma inne ssanie. I mam pytanie który jest lepsiejszy ten co na fotach jest czy może taki jak ja mam?? Bo planuję zmienić bo ten jest już zajechany.
nowy typ jest bardziej ekonomiczny (28H-1-1) natomiast na starym typie autko jest żwawsze. Ponoć najlepsiejszy jest 28 HB 4-1 ale ja go nigdy nie miałem. |
|
|
|
 |
Arek Mikuła (Miki)
Gość
|
Wysłany: 2010-01-26, 18:07
|
|
|
| O tym typie 28 HB 4-1 to wogóle nie słyszałem, ale co do gaźnika starego typu, to żwawy kolegi Trabi był, że niewiadomo kiedy 120km/h na liczniku było. A poza tym nawet przy spokojnej jeździe to 10L wciągał, ale przyjemnie się śmigało. Mój palił ok 6-7L i był strasznym mułem, który zawsze dupsko dalej zawiózł, ale coś za coś. A tak na marginesie, czy ktoś z was kupował zestaw dysz do 28H 1-1 w MOTIREXE i da się na nich jeździć? |
|
|
|
 |
|
|