Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Elektryczna pompa paliwa
Autor Wiadomość
Aren601
Gość
Wysłany: 2009-02-24, 10:36   

ok dzieki :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-02-28, 01:39   

czyli ta pompa która kupiłeś i pokazujesz powyżej jest od gaźnikowca ;-O ??
nie wiedziałem że gaźnikowe silniki miały elektryczne pompy.
Jak pompa ma duże ciśnienie to można oczywiście obniżyc jej napięcie zasilania, albo - jesli się tego nie chce - zrobić np. "lewy" obieg na zasadzie że paliwo idzie grubszym przewodem do trójnika, za trójnikiem jest cieńszy i wraca do baku a trzeci wężyk z trójnika idzie do zbiorniczka przelewowego i stamtąd nadmiar wraca.
Wtedy ciśnienie na zbiorniczek nie będzie tak duże.
Tyle że trzeba albo dwa powroty mieć, albo zrobić układ z zaworkiem zwrotnym, żeby ten powrót z wyższym ciśnieniem nie szedł do zbiorniczka.
Ewentulanie zrobić zbiorniczek o większych przekrojach wlotu/wylotu i powrót pociągnąć rurką o takiej samej średnicy jak zasilanie. Wtedy też ciśnienie wylotowe na gaźnik nie będzie duże.

papieju
Gość
Wysłany: 2009-02-28, 15:14   

O ile się nie mylę, to niektóre auta miały gaźnik i pompkę elektryczną. Wg strony z danymi, ta pompka ma ciśnienie poniżej 0.5 bara, co do wtrysku nawet mono za mało jest, a z kolei do gaźnika jak znalazł. Jakby miała większe, to miałbym rozerwany odstojnik już dawno :)

papieju
Gość
Wysłany: 2009-02-28, 15:16   

Aha - pompka jest Pietburga, więc możliwe że jako zamiennik była stosowana miast mechanicznej. Na allegro pełno jest pomp do gaźników o małym ciśnieniu roboczym.
A co do wiary, to pamiętaj, że w średniowieczu o wielu rzeczach nie słyszano, a my znamy je od dawna :)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-03-02, 00:51   

noi założyłes toto przy baku czy przy silniku ?
(domyślam się że przy baku)
dobra alternatywa dla tej zasranej pompki mechanicznej z której lubiało się paliwo lać jak z kaczki (z tych rozbieralnych), no i olej sie lał koło niej na potęge ;-)

teraz tylko może być inna niespodzianka jak sie kiedyś nagle taka pompa spali hehe, o ile jest alternatywny LPG to jeszcze pojedzie ;-)

papieju
Gość
Wysłany: 2009-03-02, 09:27   

Przy silniku,pod maską. Ssa jak najęta. A mam sprawną mechaniczną i wożę w bagażniku na jakby co.

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-10-09, 07:39   

Odświeżę temat. Kupiłem sobie przepływową pompę. Opakowanie Pierburg, instrukcja też, pompa sygnowana TI Automotive Poland. Ale mniejsza o to;)
Pompa ma stałą wydajność 90l/h. Zastanawiam się czy nie odsterować jej przy pomocy przetwornika częstotliwość/napięcie. Tzn na wolnych obrotach zasilała by się powiedzmy 6V (czyli wydajność byłaby mniejsza) a im wyższe obroty, tym wydajność byłaby większa. Jest sens? Czy te 90l spokojnie przeleje się przez odstojnik

papieju
Gość
Wysłany: 2009-10-10, 06:17   

A jakie ma ciśnienie robocze? Do gaźnika max 0.6 bara.inaczej odstojnik Ci rozerwie :)

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-10-10, 17:06   

Pompa podaje 0,5 bara.

papieju
Gość
Wysłany: 2009-10-11, 21:22   

To nie kombinuj. Mam taką na stałym zasilaniu 12V i żadnych kłopotów. Potrafi czasem zalać gaźnik, ale to wina gazu i złego poziomu paliwa na skutek latania pływaka po pustej komorze na gazie właśnie. To samo miałem na mechanicznej, więc - zakładać i latać. Wygoda najważniejsza !

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-10-12, 07:51   

Założyłem. Trochę przebudowałem układ paliwowy i jest... Genialnie. Odsterowałem ją przez przekaźnik od elektrozaworu odcinającego paliwo przy gaźniku. Przełączam na benzynę - pompa zaczyna pracować. Rano odpalanie to czysta przyjemność. A swoją drogą to poprawiło to też wydatnie pracę silnika na benzynie. Widocznie stara pompa mechaniczna była walnięta.

papieju
Gość
Wysłany: 2009-10-12, 21:12   

To masz dokładnie jak ja :)
Zaślepiałeś otwór w głowicy czy stara została i wali na sucho? Ja zaślepiałem.

Groszek
Gość
Wysłany: 2009-10-12, 23:07   

wieczorem gasisz na gazie rano wsiadasz zapłon przełaczasz na bene pompka napełnia gaznik tryk i juz

Bartek Dobrzyński
Gość
Wysłany: 2009-10-13, 08:21   

Z blachy chyba 5mm wyciąłem zaślepkę. Do tego oring (zresztą oryginalny z pompy). Obrobione, dopieszczone, zakonserwowane i wygląda ładnie

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi