Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pasek wymieniac????
Autor Wiadomość
Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-02-17, 23:36   

brzydki...
a ja ci powiem, że wymiana tego nierządu potrafi byc banalnie łatwa..

warunek: silnik się ma na podłodze przed autem :-) )
niemniej wracam do początku... trza mieć czym to zrobic... bo jak się nie ma i specjalnie kupi co potrza to wyjdzie więcej niż u mechaniora... ot co

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 09:15   

pytałem wczoraj w przypadkowym warsztacie ile by kosztowała wymiana paska w VW z 91r powiedzieli że "bez utrudnień" ok 150zł (+ pasek)

krzysztof kotecki
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 10:31   

ZNACZY ZE SIE CENIA!!!!!!!!!!!PZDDR

Phyt0n
Gość
Wysłany: 2004-02-18, 23:28   

pasek najlepiej wymienic zaraz po kupnie auta (ja wymienilem pozniej - na szczescie stary wytrzymal) i spisac sobie stan licznika ... :))
Pozdrowienia!

blaz
Gość
Wysłany: 2004-02-19, 07:23   

gdy kupiłem trampa w zeszłym roku w marcu miał przejechane 122tys km, teraz ma 155tys i kolega sprzedawca mówił że pasek zmieniał w zeszłym roku ale nie potrafił podać przebiegu trampka przy wymianie-natomiast oglądało pasek 5 mechaników i każdy zgodnie mówił że pasek jest prawie nowy i nie trzeba go wymieniać. Z resztą to można poznac jak pasek jest za słabo napięty(może też być wtedy zużyty-wyciągnięty), albo jak gołym okiem widać na pasku takie ślady jakby paski (od zewnątrz oczywiście)-miejsca między zębami są wzmocnione i z tąd ciemnięjsze paski między nimi.Z reszta przejadac palcem też czuć wypukłości

Phyt0n
Gość
Wysłany: 2004-02-25, 08:12   

35zl warto mimo wszystko wydac na nowy pasek ...
Pozdrowienia!

grzegorz j."greg
Gość
Wysłany: 2004-02-28, 01:03   

a co powiecie na to ze w moim "bat mobilu" jezeli ustawie znaki na dolnym kole pasowym tzn. tym od walu to znaki na kole rozrzadu mijaja sie o 1/2 zeba? dodam tylko ze mam pasek BOSCH-a nr 1987 94 90 67,jak mowi moj mechanik "kompatybilny" z TRABIPOLO 1.3, niestety ja mu nie wierze!!!!
A TAK OGOLNIE TO CHCIALBYM BARDZO SERDECZNIE POZDROWIC WSZYSTKICH FORUMOWICZOW Z IRLANDII JA I MOJ "BAT MOBIL"
CZY TO MOZLIWE? TRABANT W IRLANDII? TO NIE TYLKO MOZLIWE,
TO F A K T

Robert LIMES Chodnicki
Gość
Wysłany: 2004-02-29, 14:03   

wniosek sie nasuwa ze jest o ząbek dłuzszy...
albo krótszy... ciekawe jak to sie ma do zakresu regulacji na pompie wody???

trza by uzębiebienie policzyć ;)

Potap
Gość
Wysłany: 2009-10-10, 20:59   

Witam, podepnę się pod temat. Pękł mi pasek od alternatora, ale nie ma na nim żadnego oznakowania, jakie ma wymiary pasek do 1.3 Wartburgowego silnika?

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-10-10, 23:46   

Pasek to się wymienia przy 60tysiach km,najlepiej razem z pompą wodną,bo ona drodzy panowie jest napinaczem paska nieżądu :).Można ją olać przy wymianie paska,ale trzeba się liczyć z tym że może zacząć po wymianie paska posikiwać jak ją się umiejętnie uda ruszyć,przy regulacji która jest konieczna,żeby pasek miał odpowiedni naćąg.Błędny naćąg,to szybciej zużyty pasek,lub jego pęknięcie.Przy wymianie paska i tak musicie sprawdzić jeszcze wszystkie koła zębate w tym układzie,one też nie są nie zniszczalne.Zęby mogą być już wypracowane,a zarazem nie prawidłowo prowadzi się po nich pasek,co też wpływa na jego zużycie.Bywa że zeby są poprostu ostre na krawedziach.Jednym słowem,jak już wymieniać to komplet,pompa,pasek,i w razie potrzeby,małe,lub,duże koło rozrządu,ustawiamy prawidłowo znaki,ustawiamy prawidłowy naciąg paska.Jeśli już ktoś się upiera i zostawia starą pompę,to przy regulacji,radzę uważać,lubi pęknąć zewnętrzna część obudowy pompy,ta z mocowaniem.Tak się rozpisałem,bo jak już coś robić w swojej mydelnicy,samemu, to fachowo,a nie walić kozaka,zjebać robotę,a potem przychodzi taki na warsztat ma głupi usmieszek,a pod maska bajzel,i jeszcze sie dziwi że za wiedze z praktyką trzeba zapłacić.Pozdrawiam,i zachęcam do nie wypisywania głupot,no chyba że się mylę :)

wnuq
Gość
Wysłany: 2009-10-11, 09:00   

pieknie odp kompletnie nie na temat

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-10-11, 10:05   

Odp,jest w temacie,wymiany paska rozrządu,bo chyba taki był właściwy temat tego postu.Kolega "gregory" ma najpewniej założony pasek nie tej długości co trzeba,a pasek alternatora, o który pyta kolega "potop", ma długość około 780mim.

Przemek
Gość
Wysłany: 2009-10-11, 14:07   

10 X 685 ~ 10 X 700.
Pozddr

Potap
Gość
Wysłany: 2009-10-11, 14:43   

dzięki bardzo. Pojechałem do znajomego mechanika który miał paski na stanie, porównowałem ze starym i wyszło, że 10x685 choć wydaje mi się że 11 z kawałkiem (nie pamiętam już dokładnie ile) pasowałby lepiej bo znajdował się na górze koła pasowego, równo z rantem a ten 10 wchodzi w głąb i nie wiem czy to nie dlatego pękł, że może się ścisnął, bo wyrwało w nim kilka ząbków.

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-10-11, 19:42   

Uwaga!!! Trzeba rozróżniać pasek zębaty rozrządu od paska klinowego!!! (np. do napędu alternatora)
"Ząbki" w pasku klinowym służą tylko po to by zbyt szybko nie pękał w odróżnieniu od "ząbków" paska rozrządu.

PS
pasek klinowy bez ząbków, lub pasek klinowy z małym ubytkiem "ząbków" dalej będzie napędzał alternator. Lecz pasek rozrządu z małym ubytkiem "ząbków" ..... .

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi