Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[W 353][ Silnik VW i skrzynia wartburgowa, przełożenia.
Autor Wiadomość
maxxx601
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 18:24   

Elo! Zamierzam wstawić do blaszaka silnik firmy volkswagen (ze względu na apetyt oryginału) gdyż taką będę miał kryzę. Ze względu że jest to auto do pracy (w teren/długie trasy) i na małą inwazyjność (w porówaniu z benzyniakiem+lpg) najchętniej zadowoliłbym się poczciwym 1.6D z golfa 2. Póki co jeszcze nie męczy mnie przeróbka sprzęgła czy mocowań, a to jak skrzynia wartka poradzi sobie z przeniesieniem napędu? Wolne koło będzie zbędne to pewne. Wiadomo że dwusuw kręci się grubo ponad 6 tys. obrotów, a dla klekota z kolei 4 tysiące to max. Niepokoi mnie po prostu czy prędkość maxymalna takiego wynalazku nie będzie oscylować w granicach np. 110km/h co przy tej masie oznacza ostre pałowanie...
Czy jest w stanie ktoś wyliczyć jak to będzie współgrało z przełożeniami? Z tego co wiem za teoretyczną prędkość maksymalną odpowiadają konie mechaniczne, więc powinna ona nieznacznie wzrosnąć - a jak jest z obrotami?
Dzięki za odpowiedzi ;)

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 21:14   

Widziałem już kiedyś taki patent,1.6d w budzie 353.Koleszka się żalił tylko na półosie że często zmienia,i rama mu zaczęla pekać tu i uwdzie.Jak mam być szczery,to lepiej chyba uzbroić warbiela 1.3 w silnik ze skrzynką 5 biegową,od skody 1.6,albo coś w tym stylu.

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 21:53   

jak już koniecznie chcesz diesla, to wstaw motor 1,6D, o którym piszesz razem ze skrzynią. Passat B2 i Audi 80 z lat 80-tych miały napęd wzdłuż komory silnika, tak jak wartek 353. Z "benzynową" skrzynką, to auto nie będzie jeździć, to wolnossący, niewysilony motor, którym jeździsz przeważnie na bardzo niskich obrotach.

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 22:48   

W momencie zmiany zmiany na diesla, musisz wziąć pod uwagę to że to cholernie się trzęsie i potrafi ponoć warszawę w szwach poruszać:]

Teoria mówi, że Wartburg 353 ma 45 koni i moment obrotowy 85 Nm.
Silnik VW diesel 1.6 jeśli trafiłem na dobre dane ma 54 konie i 104 Nm.

Więc parametry są na twoją korzyść, jednak uwaźałbym na przeguby, sprzęgło itp:]

Dalej teoria mówi tak, że:
przyjmując wartość przełożenia skrzynki 353 dla 4. biegu = 0.9 (wartość podobno ma 0.906, ale uprościłem), biorąc pod uwagę przełożenie główne 3,29, obroty silnika 4 tys. obr/min. I koła 155/80 R13 to taki zespół będzie gnał do ok. 147 km/h na liczniku bedzie mniej:]

a dla tego silnika jest to 800 obrotów przed końcem możliwości:]

Prędkość 110 km/h powinieneś uzyskać około 3 tyś obr. min

Lecz na rozsądnych i oszczędnych obrotach tj 2 tys. obr/min będziesz usiał sie kulać ok 73 km/h:]

Tyle teorii i zastanów się nad przełożeniem kompletnego zespołu z VW:D

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 22:50   

Owszem prędkość max. zależy od mocy silnika, ale również od obrotów przy których będzie ona uzyskiwana, Mniejsze obroty, wolniejsze auto:] tego nie przeskoczysz:]

maxxx601
Gość
Wysłany: 2009-10-02, 17:25   

W grę nie wchodzi wartb 1.3 ponieważ mam dobrego dwusuwa z serii W i już mi proponowano nowszego głównie z żywicy :] A zależy mi na jak najmniejszej ingerencji jako że auto jest świetnie utryzmane i chciałbym kiedyś wrócić do orygiału.
Wynika z tego że 1.6D powinno fajnie latać, a co do drgań to trzeba dobrze umocować silnik bo rzeczywiście Żuki pękały :) To ma być tanie auto do jazdy na codzień, więc jak nie diesla to marne 1.1 z traba? Gazu nie przewiduję bo to kolejna komplikacja i jeszcze spadek mocy :( Koła mam 165/pełnym profilu czyli 80.
Może nawet chłodnica zostanie orginalna, bo nie leży mi zamiana na "brzydki przód"...
Inne rady? :)

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-10-02, 19:50   

Sprawdź czy wyłuskałem dobre informacje odnośnie przełożeń:) opierałem się na informacjach z internetu:)
no to na większych kółkach mógłbyś przekroczyć 150 km/h :D Ale to przy warunkach równa droga i wiatr w plecy.

papieju
Gość
Wysłany: 2009-10-05, 07:15   

Nie wstawiaj 1.6D, bo szybko rama popęka. Wstaw 1.3 z Wartburga 1.3, pasuje do skrzyni 353, trzeba ją tylko nieco cofnąć na poduszkach - około 3cm bez problemu z poduszką i półośkami, a wtedy mieści się silnik z chłodnicą. Łatwo wtedy wrócić do oryginału, ale zmartwię Cię - jak będzie to auto na co dzień, to nie wrócisz, bo się po prostu rozleci do tego czasu. Sam jeżdżę 1.3 codziennie do roboty łącznie 130km i widzę jak zawieszenie dostaje w dupę na naszych drogach - tych aut nie stworzono z myślą o takich przebiegach... masz ładnego 353 to trzymaj pod kocem, ślady po rzeźbie zawsze zostaną, a na co dzień kup 1.3 z gazem za 700zł, na 2 lata jazdy starczy. I kto Ci powiedział, że gaz oznacza straty mocy? W tym silniku przy dobrej regulacji różnicy nie widać, a sam motor gaz znosi bardzo dobrze.

J.J.
Gość
Wysłany: 2009-10-05, 10:27   

taka fajna ciekawostka.
w GD koles wstawil do ogórka (VW T2) silnik tdi.
'umiescil' go jakos na amortyzatorze czy czyms podobnym, co tlumi drgania.
i z tego co slyszalem to smiga tym i smiga po calej europie bez zadnych problemow.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi