Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
TR 1.1 problem z gaźnikiem ;(
Autor Wiadomość
JaJer
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 09:47   

Przyczyną może być podstawa gaźnika.
Oczywiście dysze i cała reszta. (membrany itp.)

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 10:04   

elektrozawór i hamowanie silnikiem jest na bezpieczniku. zapłon nie. odpal nagrzany motor i wyjmuj bezpieczniki - w pewnym momencie motor się udusi... (na benzynie oczywiście).

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 10:36   

Odpaliłem, nie wiem na którym bezpieczniku jest elektrozawór, ale odłączyłem go przy gażniku. Na wolnych zgasłe po jakimś czasie. Ale teraz nie mogę uruchomić go na benzynie. Wzbudza się tylko na chwile ale odrazu gaśnie. Zaworek chodzi bo klika. Dysze wolnych obrotów chyba nie są tu winne.

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 14:30   

Właśnie mam rozebrany gaźnik na stole w/g instrukcji Wartborgini. Jak na moje oko wszystko jest OK, dysze czyste, poziom w komorze pływakowej idealny, pływaki szczelne, zaworek iglicowy nawet nie zużyty, nie zacina się, membrana przyspieszacza cała i pompuje.

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 17:42   

Sprawdz jeszcze czy działa bączek podciśnienia w aparacie zapłonowym,sprawdz rownież czy działa poprawnie moduł sterujący elektrozaworem,przez podpiecie elektrozaworu bezpośrednio na plusa przy cewce zapłonowej.

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 20:12   

Przyspieszacz przy aparacie zapłonowym działa, podciśnienie jest, próbowałem też przyspieszyć i opóźnić zapłon, ale nic to nie dało. Dodatkowo po zamontowaniu gaźnika na gazie nie ma już kopniaka. Przedtem przyspieszając na LPG dostawał ogromnego kopa przy ok 2 tys obr, i kręcił jak głupi do końca, teraz ledwo do 130km/h mogę się rozpędzić. Jutro spróbuje podmienić aparat zapłonowy, moduły sterujące, i w ostateczności gażnik od 1.1, bo cały czas mowa o 1.3.

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 21:06   

Gaznik z 1.1 nie będzie ci wspólgral z motorem 1.3.

pieszczoh
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 21:58   

Ja w swoim byłym 1.1 miałem gaźnik od 1.3 fakt palił ciutke więcej różnicy w mocy zbytniej nie było ale tak jak mówisz trudno do mocniejszego silnika zamontować gaźnik o mniejszej średnicy gardzieli i dysz

GrzegorzG(Greg)
Gość
Wysłany: 2009-10-02, 13:17   

Podmieniłem dziś moduły i aparat zapłonowy. Bez zmian.

panmajor
Gość
Wysłany: 2009-10-03, 10:01   

Pewny nie jestem,ale to chyba będzie wyświechtany ostatni człon gażnika,ten z przepustnicą.Biorąc pod uwagę że gaznik jest poskładany poprawnie,i miał wykonaną poprawną regulację wstepną na sucho.

papieju
Gość
Wysłany: 2009-10-05, 07:18   

elektrozawór i hamowanie silnikiem jest na bezpieczniku. zapłon nie. odpal nagrzany motor i wyjmuj bezpieczniki - w pewnym momencie motor się udusi... (na benzynie oczywiście).
Z ciekawości dziś przestudiuję instrukcję, ale nie przypominam sobie, aby którykolwiek z bezpieczników miał opis elektrozaworu. Pamiętaj, że w 1.3 z 1991 roku zrezygnowano z modułu odcinania mieszanki przy hamowaniu silnikiem i elektrozawór jest na stałe podpięty pod + na stacyjce. Przekręcasz kluczyk - zawór działa. Wyjmujesz - nie działa. Zawsze można go podpiąć na krótko i olać moduł, tylko trzeba przepustnicę odpiąć.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi