Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[(S)] Trabantowe Trips & Tracks
Autor Wiadomość
metal
Gość
Wysłany: 2007-12-27, 22:28   

Baciar już pisał o zapieczonych tłokach u mnie powodem okazała się urwana blaszka odcinająca dopływ paliwa do cylindra. Jeden tłok pracował, a drugi się zacierał, zapiekał - brak paliwa = brak smarowania
Jak się znasz na rzeczy po objawach jak u Baciara możesz rozebrać silnik w trasie.
Nasze autka mają tą zaletę, że:
1. Byle rów przed samochodem robi doskonale za kanał
2. Dwóch facetów bez większego problemu przy użyciu kilku kluczy wyjmie cały silnik
3. Jeżeli czegoś nie ma to się nie może zepsuć
4. Przy odrobinie samochodowych śmieci blaszkę da się zamocować jednak wymaga to otwarcia silnika
Ja byłem wtedy o jedną trabiprzygodę głupszy i odpalałem auto ciągnąc je drugim. Efekt, zapieczony na amen :(

Co do urwanych tylnych wahaczy to w 601 sedan da się jechać z urwanym byle nie szybciej niż 30km/h bo zaczyna walić o podłogę, ale lepiej to zabezpieczyć. Choć w szczerym polu, o zmierzchu, samemu i bez latarki...

Wycieraczki, a raczej ich zawleczki też już miałem ;) i twarz na szybie, ale zróbcie tak w innym aucie :P nie ma jak Trabiś

Urwana linka do otwierania drzwi pasażera - niech sobie pasażer opuści okno i drzwi sam otworzy. Jak Twoim pasażerem jest Twoja miłość to albo napraw to szybko albo do końca życia Trabisia czeka cię otwieranie jej drzwi :P

Zablokowany zamek od klapy silnika. Wynik poluzowanej linki otwierania. Przy użyciu trzonka od młotka można odgiąć bok klapy i odkręcić śrubę mocującą "gril", później druga strona i podnosimy klapę razem z "grilem"
Właśnie czy ktoś wie po co są 2 otwory na krawędziach baku? Znajomy mechanik dowiedział się kiedyś od Niemca, że właśnie na te śruby od "grila" :)

Bochen
Gość
Wysłany: 2007-12-28, 12:14   

od webasto prawdopodobnie tak jak tu http://img155.imageshack....=img4822lh8.jpg

tak mi sie wydaje ;]

Wiktor/ EL Wiktorro
Gość
Wysłany: 2008-06-13, 06:08   

Sposób na rozszczelniające się cylinderki hamulcowe. Kupić smoczek do karmienia dzieci z butelki, wyciąć z niego pasek i zamontować pod uszczelke. Niezawodność i trwałość rozwiązania bardzo duża. Koszt smoczka 1,5zł

Jucek
Gość
Wysłany: 2008-08-21, 13:47   

moj ojciec niemogl dostac szyby nigdzie do 1.1 przednie i kupil na szrocie jakas stara i bylo wszystko fajnie dopuki na trasie niespadl deszcz i nieokazalo sie ze ona jest cala zaolejona i kierowal z twarza na zewnatrz trabiego podczas deszczu;];]

Kamil Pawłowski
Gość
Wysłany: 2009-09-30, 14:46   

Miałem w tamtym roku taka przygode ze odwozilem trampkiem moja dziewczyne pod szkole . Mialem tak ze w klamkach zewnetrznych nie mialem zamkow. Centralny zamek zamykal sie sam po odpalniu silnika. Dzialalo to tak ze zamknol drzwi ale od srodka mozna bylo sie wydostac . No to stanolem i otworzylem sobie drzwi wysiadlem i zrobilem cos co bylo porazka na maxa . Zamknolem dzrwi . Auto zapalone na prawie srodku ulicy (kopcil na maxa) a ja stoje bezradny na maxa bo nie moge sie dostac :/ cale szczescie mialem uchylona szybe moze na 5 mm . Rekami mozolnie zaczolem podciagac i opuszczac szybe . Takim sposobem po 15 minutach odsunolem szybe na tyle zeby wsadzic reke i otwirzyc klamka od srodka . ufffffffff obciach na maxa.

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-10-01, 09:50   

Sposób na rozszczelniające się cylinderki hamulcowe. Kupić smoczek do karmienia dzieci z butelki, wyciąć z niego pasek i zamontować pod uszczelke. Niezawodność i trwałość rozwiązania bardzo duża. Koszt smoczka 1,5zł
oring odpowiedniej średnicy tez załatwia sprawę - koszt 1szt. około 0,25 PLN

kasq5510
Gość
Wysłany: 2009-10-14, 17:20   

1.1 przerywacz do kierunków - kabelki na krótko i machamy przełącznikiem - i każdy zakręt staje się ciekawszy;p

billbo
Gość
Wysłany: 2009-11-02, 00:40   

Jakoś pod koniec wakacji '08 postanowiłem odebrać swą 601'ką mą Miła wraz z koleżanką z lotniska. Autko umyłem i wypucowałem jak nigdy. Zatankowałem i w drogę. Żadnych problemów, droga czysta, śmigam 90km/h, wyprzedzam Favoritkę na obwodnicy i nawet jestem na czas:) Ładujemy bagaże, kufer full, plus ekstra dwie osoby na pokładzie i... korek. "Jedynka - luz - jedynka - luz.." Później z górki i można się staczać. "W końcu wolne i... dupa, nie ciągnie. Na obroty wchodzi, ale nie przekazuje napędu - poszło sprzęgło."
Koleżankę odstawiliśmy na pociąg tocząc się - wstyd! Sami wracaliśmy do domu 25km jadąc przez miasto max. 20km/h do 35km/h z lekkiej górki - jeszcze większy wstyd! Dokręcenie śruby regulacyjnej linki sprzęgła nie pomogło.
Następnego dnia wpadł kumpel, dociekaliśmy przyczyny, skończyło się na wyjęciu silnika ze skrzynią. Okazało się, że pękł docisk. Większość właścicieli Trabantów, których znam, należy do ludzi cierpliwych:)

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-11-02, 14:29   

Billbo, post raczej pasuje do tematu "Trabant na codzień :)" na ogólnym.

Jak zrobić filtr kabinowy w Trabancie?

Wiadomo, że nagrzewnica w 1.1 zasysa spore ilości kurzu do wnętrza.
Zastosowanie filtru z prawdziwego zdarzenia sprawia że dmuchawa na 2 biegu słabo dmucha.
Bierzemy wiec pończochę, zakładamy na kratkę dmuchawy i zapominamy o liściach i dmuchawcach we wnetrzu :)

Qba Pe.
Gość
Wysłany: 2010-04-26, 20:34   

To ja zrobię mały odkop:

Rozeszła mi się uszczelka tylnej szyby, więc żeby nie ciekło uzupełniłem ubytek (tymczasowo) stretchem :D
Oczywiście, jak to z tymczasowymi rozwiązaniami zwykle bywa, jest tam do dzis.:)

cizik
Gość
Wysłany: 2010-07-22, 11:28   

Urwana zawleczka zabezpieczjaca od linki sprzegla przy pedale;

objaw pedal wpadl w podloge.

Szybko myslac trzeba wziasc koleczko metalowe od kluczy i dziala do dzis

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi