|
<B>Koła tył - Jak ustawic kąty ?? </B> |
| Autor |
Wiadomość |
Martin Wodecki
Gość
|
Wysłany: 2009-09-25, 18:28
|
|
|
Witam??
Udało mi się założy koła na tył tak żeby nie rozcinać nadkoli. Założyłem sprężyny od Mercedesa 124. Tył jest trochę sztywny ;D
Mam teraz takie jeszcze pytanie. Co zrobić żeby wyprostować tylne koła. Szkoda żeby mi cięło opony. Koła stoją dołem do wewnątrz \---/ ;D Jest to Trampolo 1.1
Jakieś sposoby na wyprostowanie?? Jakieś przeróbki wahacza ??
Z góry dziekuje |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2009-09-25, 19:07
|
|
|
| Musisz zastosować nakładki na dzwonki,a jak to wygląda możesz zobaczyć tu:www.601.pl,albo www.germanstyle.pl. |
|
|
|
 |
Martin Wodecki
Gość
|
Wysłany: 2009-09-25, 22:58
|
|
|
| Gdzie coś takiego dostać ?? Dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
grubas
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 00:02
|
|
|
Dzwonki zrobisz u tokarza, rysunki techniczne były bodajże na stronie www.601.pl, z tego co wiem dajesz to pod wachacze i z kół w postaci \--/ wychodzi cuś takiego /--\ czyli negatyw, a przy tych mocniejszych sprężynach powinny być proste |--| .
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Społem
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 10:01
|
|
|
| albo po co dzwonki u tokarza dorabiac jak można prosciej:) Musisz załatwic sobie dłuższa twarda srube najlepiej taka z mocowania resora z przodu w trabancie 601 i dzwonki, te takie same jak dociskają poduszke wahacza od dołu. Jak to już bedziesz miał to odkręcasz wahacz z grzybków od strony tłumika( te na środku ). Zakładasz na wahacz te dwa dzwonki z gumami tzn. musisz włożyc nowy dzwonek od góry tak jak jest wlożony na dole i dokładasz taki zestaw do grzyba i skręcasz sruba. Efekt jest taki że wahacz idzie w dół a kółko na prosto bądz negatyw. Ważne jest to aby powieszchnie styku dzwonka i grzyba były idealnie gładkie tzn musisz wyczyscic je do gołej blachy aby wszystko poprawnie pracowało. Jak chcesz to moge ci przesłac foty jak to ma wygladac :) |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 13:35
|
|
|
| Z tym, że ten Twoj sposób to jest kamikaze, zwiększasz ramie, więc śruby na pewno zadowolone nie są. |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 14:03
|
|
|
| Dokładnie tak,kamikadze.Lepiej zrób to fachowo.Śruby tez raczej powinienes dorobić utwardzane,te z resora wcale nie są takie niezawodne.Prowizorki ponoć wytrzymuja najdłużej,ale jak sie wahacz urwie,to wesoło nie będziesz mieć. |
|
|
|
 |
Społem
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 14:23
|
|
|
| Może i jest kamikadze ale działa majster Józek jeździ tak od lat i problemu urwanego wahacza nie miał :) jak sie wszystko zrobi poprawnie i dokladnie to wytrzymuje:P |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 14:32
|
|
|
| nie masz żadnej pewności że nie urwie się jutro czy za rok. Życie jest jedno. Jeśli chodzi o profesjonalne dorabiane dzwonki to te są dopasowane płaszczyzną do kielicha wachacza w podłodze, a założenie fabrycznego dzwonka do góry nogami tego nie zapewnia. I na pewno śruba pracuje bardziej i jest narażona na pęknięcie. |
|
|
|
 |
Zalew
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 16:40
|
|
|
a mam takie pytanko:
wszyscy chca prostowac, bo wiadomo - ladniej wyglada.
ale ja przy remoncie tylnych kielichów (wg. opisu Wartborginiego)
zostawilem wszystkie wymiary orginalne, bo przeciez niemcy nie sa glupi i ten pozytyw po cos jest... nieprawdaż? |
|
|
|
 |
Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 19:30
|
|
|
Pozytyw tak jak w Tatrach jest na pusto, a jak wrzucisz 10 t piachu to ładnie się prostują. W trabie 10 t piachu to przegięcie ciut za dużo bagażu:P
Zdecydowanie patentów na odwrócone elementy i długie śruby w zawiasie być nie powinno.
Ej tak na boku...nie da tak rady jakimiś mniejszymi sprężynami?? od razu trzeba od samochodu, który jest ponad dwukrotnie cięższy i do tego ma dużą masę nieresorowaną w postaci mostu napędowego ;P |
|
|
|
 |
Radek Kowalski
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 22:41
|
|
|
Witam mam male pytanie, mam kola r14 195/45 gdy zalozylem je do trabanta zauwazylem ze wystaja o jakies 3cm na zewnatrz z kazdej strony.
Czy wie ktos jak mozna pochylic kola aby gorna krawedz kola byla pochylona do wewnatrz samochod ??? |
|
|
|
 |
Radek Kowalski
Gość
|
Wysłany: 2009-09-26, 22:42
|
|
|
| do trabanta 1.1 z 91r |
|
|
|
 |
WeT(macq)
Gość
|
Wysłany: 2009-09-27, 16:35
|
|
|
| Jak pochylisz to opona bedzie tarła o sprezyne :) |
|
|
|
 |
Radek Kowalski
Gość
|
Wysłany: 2009-09-29, 21:12
|
|
|
| Tak wiem ze beda trzec o sprezyny lecz mam zalozone dlugie sruby i chce zalozyc dystanse 3cm... |
|
|
|
 |
|
|