Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z alternatorem
Autor Wiadomość
Lary601
Gość
Wysłany: 2009-07-21, 08:09   

Witam. Mam problem kupiłem trabanta i okazało się że mój alternator nie jest do niczego podłączony żadnym kablem, co wyjaśniło mi temat czemu nie mam ładowania:) Teraz moje pytanie czy koś może mi podpowiedzieć ja wygląda instalacja elektryczna od alternatora, czy po drodze jest jakiś stabilizator napięcia itd. Potrzebuje jakiś opis jak to zrobić lub dobre zdjęcia jak to wygląda oryginalnie.Trabant 6001 rok 1989. Prosił by o wysłanie zdjęć lub schematów na m.polanowski@interia.pl
Pozdrawiam

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-21, 11:05   

Słuchaj W okolicy rozrusznika powinny być dwa przewody jeden grubszy czerwony zakończony końcówką z otworem i niebieski cienki który jest w zasadzie poprowadzony od lampki ładowania w liczniku .Ta wiązka idze nadkolem od strony pompy hamulcowej. Czerwony gruby powinien być przekręcony do styku w alternatorze na nakrętkę klucz 10 i kabel niebieski ze wsuwką przypięty powinien być obok wpiętego kabelka który wychodzi z regulatora na alternatorze. To tak najprościej. Oczywiście zakładając że masz oryg alternator i niekombinowaną wiązkę. Czasami bywa że wiązka jest przepleciona przez przedni pas. Więc tam też jej możesz szukać.

ripit
Gość
Wysłany: 2009-07-23, 06:12   

Zrobie ci zdjęcia bo właśnie jestem na etapie remontu alternatora :)

Lary601
Gość
Wysłany: 2009-07-23, 07:31   

Wielkie dzięki czekam na foto:)

ripit
Gość
Wysłany: 2009-07-25, 14:48   

Nie zrobiłem jeszcze fotek. Mam kilka pytań do znawców elektryki. Miałem problem z ładowaniem. Wymieniłem regulator i dalej to samo. Szczotki sprawdzone długie eleganckie :). Postanowiłem rozebrać alternator. Pomierzyłem wszystkie diody niskiego i wysokiego - nie mają przebić do masy i elegancko przepuszczają w jedną stronę. Moje pytanie jest następujące. Jak sprawdzić poprawność uzwojeń i co jeszcze może być problemem. Dodam, że jest połączenie pomiędzy dwoma dyskami komutatora czy tak powinno być?. Jak zdemontowałem stojan to pomiędzy wszystkimi trzeba zaciskami wychodzącymi z uzwojenia też jest połączenie? Mógłby ktoś wytłumaczyć łopatologicznie jak sprawdzić poszczególne elementy.
Postarałbym się zrobić foto story dla potomnych tak jak np. w http://www.agrofoto.pl/fo...tora-t4032.html

ripit
Gość
Wysłany: 2009-07-25, 19:17   

A i jeszcze jedna sprawa. Czy konieczne jest podpięcie diody ładowania dla poprawnego ładowania? Podobno ma to wpływ na prąd wzbudzenia?

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-08-02, 20:47   

jeśli mówisz o kontrolce ładowania to tak.
jest to absolutnie niezbędne, i musi to być żarówka o mocy jak w orginale, żeby płynął przez nią odpowiedni prąd.
bez tego alternator może się nie wzbudzić i nie ładować.

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-09-24, 20:07   

odświeżę temat. W warczyburczy 1.3 zgubiłem ładowanie. dzisiaj szukałem w alternatorze ale tam go nie było:)
Do rzeczy.
na wolnych obrotach w ogóle nie ładuje i nawet perfidnie pobiera prąd z akumuatora. zamiast 12,5V na wyłączonym silniku, przy wolnych obrotach napięcie na akumulatorze spada do 11,8-11,9V, jak przygazuję to rośnie do około 13,2V.
Pytanie czy to może byc wina regulatora napięcia - jutro mogę sprawdzić montując z Traba601. Szczotki alternatora są w porządku wymieniłem dziś na nowe i nic to nie dało, diody prostownicze są sprawne - nie mają przebić.

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-09-25, 05:39   

Jeśli faktycznie diody są sprawne, szczotki też to sprawdź wzbudzenie i regulator.
Sprawdź też stan uzwojenia i komutator. (komutator jest "miękki" jak założysz niewłaściwe szczotki to szybko się wyrobi)

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-09-25, 11:07   

regulator przekładałem z traba 601 i bez zmian - regulator wartburgowy w trabie dawał 14.2V, alternator po przekładce z traba do wartburga również nie ładował.
Jak sprawdzić wzbudzenie alternatora?
Czy z ładowaniem ma cos wspólnego jeden z 3 przekaźników (taki szary) umieszczonych z prawej strony przy skrzynce z bezpiecznikami na nadkolu?

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-09-25, 11:38   

z przekaźnikiem już wiem że to przekaźnik jeża się przypalił.

co do wzbudzenia proszę o informację jak to działa i gdzie po kolei idą kable od alternatora i co po drodze może być uszkodzone

WeT(macq)
Gość
Wysłany: 2009-09-25, 17:53   

co do wzbudzenia proszę o informację jak to działa i gdzie po kolei idą kable od alternatora Najpierw sprawdź sobie czy wszystkie bezpieczniki (szczególnie drugi od prawej) dobrze siedzą. Następnie wsadź reke pod deske i wyciąg kontrolkę ładowania (oprawka z żarówką siedzą na wcisk). Po wyciągnięciu przypatrz się czy nie jest coś gdzieś zaśniedziałe, sprawdź stan żarówki i obczaj czy jest taka jak ma być. Dalej już idziesz po kablu który prowadzi z kontrolki do alternatora. Na końcu zostają połączenia przy alternatorze. Gruby kabel natomiast idzie od altka do plusowej klemy na akumulatorze, względnie do plusowego zacisku rozrusznika (tam gdzie idzie gruby kabel z aku)

Jak to nie pomoże, to zastanowiłbym się czy masz masę na altku. Możesz na krótko dosztukować kawałek grubszego przewodu, który będzie łączył masę alternatora (najlepiej przykręcić do szpilki regulatora) z masą akumulatora. Jeśli ładowanie się poprawi, to masz odpowiedź.

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-09-28, 16:53   

dzieki za rady:) dzisiaj wygrałem walkę. przyczyna była banalna. kabel idący do jeża w gaźniku w miejscu gdzie wchodzi w gaźnik ma przerwaną izolację i stykał do masy. dlatego przypalił się przekaźnik i miał tak niskie napięcie ponieważ zwarcie zabierało alternatorowi całą jego energię i radość z życia

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-09-28, 18:18   

I w ten właśnie sposób spłonął niejeden Trab... Ciesz się, że sie izolacja nie zapaliła :)

Ptak
Gość
Wysłany: 2009-09-28, 20:23   

no w tym wypadku byłoby jednego wartburga mniej. ten kabel i przekaźnik były przypalone odkąd kupiłem w czerwcu...
więcej szczęścia niż rozumu:)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi