Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
hycomat
Autor Wiadomość
magik
Gość
Wysłany: 2009-09-08, 17:26   

Rozwijam ponownie temat. Mam od wczoraj hycomata 84 już 12V. Posprawdzałem instalację elektrycznie, wyregulowałm wg danych łąpę sprzęgła i pompkę. Auto załącza biegi w dobrym zakresie obrotów jednak przy dodaniu mocniej gazu sprzęgło zaczyna się ślizgać. Teoretycznie jeszcze nie zbadałem szczelności węży jedynie zauważyłem że poci się olejem górny dekielek elektromagnesu ale czy może być to jakaś inna usterka ? Pytanie przy okazji jakiego oleju użyć do wymiany ?, Generalnie z chęcią rozwinę dłuższą dyskusję ze względu że jestem początkujący w tej materii

Bartek Z.
Gość
Wysłany: 2009-09-09, 12:44   

Olej jakiego ja używam to ATF II D - do przekładni automatycznych. Jest zarówno w ofercie Lotosu jak i Orlenu.
Jeśli chodzi o szczelność węży, to nawet u mnie szczelnością nie grzeszą, chociaż nie ubywa oleju w litrach na setkę. Mimo wszystko póki pompka pracowała, hycomat też ślicznie się sprawował.
Jeśli chodzi o ślizganie sprzęgła, to może ono właśnie jest tu winne, a nie automat - w teorii przecież im więcej gazu, tym lepszy docisk (w granicach tego co wyregulowane). Kumpel który teoretycznie miał hycomata (resztki osprzętu, hycoamtowy wał i hycomatowa skrzynia), ale jeździł bez tego, dwa razy sprzęgło wymieniał zanim przestało mu się ślizgać - właśnie przy gwałtowniejszym dodaniu gazu.

Życzę udanych kombinacji!
A jakbyś załatwiał nowe wężyki to może weź i jeden komplet dla mnie?

magik
Gość
Wysłany: 2009-09-09, 14:08   

u mnie sprzęgło przy rozłączonym hycomacie działa bez zarzutu.Ślizga się przy próbie jazdy na hyco. Zdemontowałem dzisiaj zawór elektromagnetyczny, dorobiłem nowe uszczelki i złożyłem na nowo. Chyba i tak skończy się to przeglądem wszystkiego.

Bartek Z.
Gość
Wysłany: 2009-09-09, 15:02   

Jeśli na rozłączonym hyco działa jak należy, to pewnie małe ciśnienie daje. ALe to wszystko na 'pewnie'. Może trochę poluzować sprężynę? A i tak przejrzeć będzie najrozsądniej.

Nie poradzisz sobie? :)

magik
Gość
Wysłany: 2009-09-09, 18:27   

już ogarnąłem, jeździ całkiem nieźle, jeszcze tylko minimalnie poluzję sprężynę co by na wolniejszych obrotach zasprzęglał.

P.S Nidy nie kupujcie srebrnych iskier. Z resztą mówiłem o tym kiedyś. Za każdym razem jak jeżdzę na tym gównie to przestają po prostu dawać iskrę.

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-09-09, 19:36   

Iskier się nie kupuje! ! ! ! NGK są lepsze i wcale niedrogie.
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2009-09-10, 07:42   

ja kupiłem razem z autem "niby nowe" wytrzymały 15 km

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-09-10, 12:30   

....a napisane na nich było "Japan" czy "France"?
Mam "Japan" i nie narzekam, jak kupiłem "france" to tez działy się cuda jak z "iskrą", ale ciut mniejsze. ;)
Pozdrawiam.

magik
Gość
Wysłany: 2009-09-10, 13:41   

nie wiem teraz mam iskry ze starej produkcji. Czarne

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-09-10, 14:04   

champion'ów też nie kupować.
Ja tam zawsze jeździłem na Isolator'ach M14-225 i były najlepsze do Traba. A testowałem jakieś różne dziwne wynalazki...

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-09-10, 17:13   

Nic nie chcę słyszeć o championach ;)

magik
Gość
Wysłany: 2009-09-10, 17:59   

ja ogólnie wyszukuję stare produkcje, iskra lub pal.
Zapytam w temacie hycomatu czy pompa olejowa może hałasować ?

Bartek Z.
Gość
Wysłany: 2009-09-11, 08:22   

Moja zaczęła gwizdać tuż przed padnięciem. O ile to ona mi padła :) Ale fakt faktem samochód jakieś melodie przygrywał zanim się automat popsuł.
A nawiasem mówiąc pompka chyba za mała jest, żeby zrobić większy hałas niż silnik.

Marcin Sady
Gość
Wysłany: 2010-06-05, 21:24   

mam problem z prawdopodobnie pompka w hycomacie wogule nie chce pracowac przy zapalonym silniku co moze byc nie tak czy ktoś sie zna na tym

JaJer
Gość
Wysłany: 2010-06-06, 09:21   

Pompa nie może nie pracować, jest napędzana bezpośrednio z wału silnika.
Olej masz?

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi