Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Skrzynia wartburg 1.3 a trabant 1.1
Autor Wiadomość
Bogdan 611
Gość
Wysłany: 2009-08-31, 21:06   

Wiem ze skrzynie te to w zasadzie to samo ale mam dwa pytania.
1. czy sa jakies roznice typu wybierak itp.
2.wartosc przełozenia głownego bo nie moge nigdzie tego znalesc czy sa takie same czy inne dla tych aut.

wnuq
Gość
Wysłany: 2009-08-31, 22:17   

ad1 łapa sprzęgła jest inaczej trzeba przerabiać
ad 2 nie wiem i ktoś już pytał

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-08-31, 23:10   

ad. 1
łapa jest inna - wartburg miał linkę z dołu a trabant z góry. inna łapa sprzęgła
co do sterowania biegami nie jestem pewny ale chyba są takie same.

ad. 2 słyszałem różne wersje więc nie jestem pewny.

pieszczoh
Gość
Wysłany: 2009-09-02, 21:10   

Ja tez mam skrzynie od wartburga i wierzcie mi że nie robiłem żadnych przeróbek jeśli chodzi o łapę sprzęgła :D po prostu kupiłem linkę od VW golfa I na długość jest akurat bo ma ona około metra a nawet więcej dlatego też omija ona półoś szerokim łukiem ;) jedyne co wymagało przeróbki to na głównej przekładni jest taka łapka z kulka na końcu która manewruje biegami tj. góra dół, łapka wartburgowa jest nieco krótsza wiec zastosowałem trabantową w niej trzeba obrócić otwór mocujący w przeciwnym razie będzie ona w pionie po zamontowaniu co mija się z celem ;) wystarczy przerobić ten otwór w blaszce aby była ona mniej więcej w poziomie, idealnie nie musi być bo na tej bagietce z wkręcanymi gniazdami kulkowymi zawsze można ta drobną różnice wyregulować ;) za niefachowe nazewnictwo przepraszam :D trudno się czegoś nauczyć przy książce rawskiego... ;) w razie czego służę fotkami :)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-09-02, 21:43   

ja nie mowie o robieniu przerobek - wyjmujesz lape z trabantowej i wsadzasz do wartburgowej ot co.

pieszczoh
Gość
Wysłany: 2009-09-03, 14:32   

też tak chciałem zrobić, przełożyć łapke i już tylko dla niej nie było w korpusie otworów... nie wiem jak w innych skrzyniach ;) dla mnie szybkim i najlepszym rozwiązaniem było kupno dłuższej linki sprzęgła ;) działa tak samo na dolnej części skrzyni jak i na górnej bez zarzutów ;)

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi