|
Skrzynia wartburg 1.3 a trabant 1.1 |
| Autor |
Wiadomość |
Bogdan 611
Gość
|
Wysłany: 2009-08-31, 21:06
|
|
|
Wiem ze skrzynie te to w zasadzie to samo ale mam dwa pytania.
1. czy sa jakies roznice typu wybierak itp.
2.wartosc przełozenia głownego bo nie moge nigdzie tego znalesc czy sa takie same czy inne dla tych aut. |
|
|
|
 |
wnuq
Gość
|
Wysłany: 2009-08-31, 22:17
|
|
|
ad1 łapa sprzęgła jest inaczej trzeba przerabiać
ad 2 nie wiem i ktoś już pytał |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2009-08-31, 23:10
|
|
|
ad. 1
łapa jest inna - wartburg miał linkę z dołu a trabant z góry. inna łapa sprzęgła
co do sterowania biegami nie jestem pewny ale chyba są takie same.
ad. 2 słyszałem różne wersje więc nie jestem pewny. |
|
|
|
 |
pieszczoh
Gość
|
Wysłany: 2009-09-02, 21:10
|
|
|
| Ja tez mam skrzynie od wartburga i wierzcie mi że nie robiłem żadnych przeróbek jeśli chodzi o łapę sprzęgła :D po prostu kupiłem linkę od VW golfa I na długość jest akurat bo ma ona około metra a nawet więcej dlatego też omija ona półoś szerokim łukiem ;) jedyne co wymagało przeróbki to na głównej przekładni jest taka łapka z kulka na końcu która manewruje biegami tj. góra dół, łapka wartburgowa jest nieco krótsza wiec zastosowałem trabantową w niej trzeba obrócić otwór mocujący w przeciwnym razie będzie ona w pionie po zamontowaniu co mija się z celem ;) wystarczy przerobić ten otwór w blaszce aby była ona mniej więcej w poziomie, idealnie nie musi być bo na tej bagietce z wkręcanymi gniazdami kulkowymi zawsze można ta drobną różnice wyregulować ;) za niefachowe nazewnictwo przepraszam :D trudno się czegoś nauczyć przy książce rawskiego... ;) w razie czego służę fotkami :) |
|
|
|
 |
kuba_krakow
Gość
|
Wysłany: 2009-09-02, 21:43
|
|
|
| ja nie mowie o robieniu przerobek - wyjmujesz lape z trabantowej i wsadzasz do wartburgowej ot co. |
|
|
|
 |
pieszczoh
Gość
|
Wysłany: 2009-09-03, 14:32
|
|
|
| też tak chciałem zrobić, przełożyć łapke i już tylko dla niej nie było w korpusie otworów... nie wiem jak w innych skrzyniach ;) dla mnie szybkim i najlepszym rozwiązaniem było kupno dłuższej linki sprzęgła ;) działa tak samo na dolnej części skrzyni jak i na górnej bez zarzutów ;) |
|
|
|
 |
|
|