|
półosie w cwaju |
| Autor |
Wiadomość |
Bartek Z.
Gość
|
Wysłany: 2009-08-29, 20:36
|
|
|
A ja mam pytanka ciut obok tematu, ale szkoda nowy zakładać.
Czy w czasie, gdy zmieniono półośki w Trabantu, oprócz szklanek w skrzyni i przegubów coś jeszcze było zmieniane?
Zasadniczo konkretnie interesuje mnei czy modyfikacji uległy zwrotnice. |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2009-08-29, 21:05
|
|
|
| trabantu zmieniono zwrotnice, konkretnie w obszarze gniazda łożysk (były dwa otwarte, zastosowano jedno łożysko dwurzędowe typu RS) i przegubu, zlikwidowano siemmering, zmieniono piasty kół, nakrętkę i sposób jej zabezpieczania. |
|
|
|
 |
Bartek Z.
Gość
|
Wysłany: 2009-08-29, 22:33
|
|
|
| Dzię-ku-je-my! |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-08-30, 01:21
|
|
|
| że tak dodam zmienila sie jeszcze konstrukcja w obszarze tulejek turbaksowych i sworzni obrotowych. Nie wiem jak to wytlumaczyc ale chyba wiadomo o co mi chodzi. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-08-30, 07:32
|
|
|
nie wiadomo Ja nie spostrzegłem różnic akurat jeśli chodzi o gniazda/mocowania tulejek. Jedynie w dziadkach były troszeczkę mniejsze tulejki (ich kołnierz) i inne przez to inne uszczelnienie co z resztą ostatnio wytłumaczył mi kuchar. Gniazda łożysk jak i łożyska oczywiście zupełnie inne czopy inne no i cała reszta jak ogólnie wiadomo. |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-08-30, 10:40
|
|
|
| no wlasnie mowilem o dziadkach jeszcze z rozwiazaniami z 600 |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-08-30, 14:45
|
|
|
Problem rozwiązałem poprzez włożenie innych półosi i skrzyni, a te półosie niech sobie czekają na zaś;)
..., a wystarczyło wymienić krzyżaki (w najgorszym przypadku)
- czyli zrobić tak: zdjąć zabezpieczenie, zsunąć krzyżak, założyć i zabezpieczyć nowy. WSZYSTKO!
Macie koledzy zbyt wiele czasu i części zapasowych, a nawet całych podzespołów.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
|
Wysłany: 2009-08-30, 15:04
|
|
|
| qbs: w momencie zmiany półosi na te z przegubami równobieżnymi, nie wprowadzono ŻADNYCH zmian w obszarze sworzni zwrotnic. Bartka hyco jest z 1980r i chyba tego auta dotyczyło pytanie (?) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-08-30, 15:33
|
|
|
ano to juz nie mieszma.
w kazdym razie jak zmieniasz polosie przeguby i szklanki to musisz zmienic tez zwrotnice. |
|
|
|
 |
Kumpelek
Gość
|
Wysłany: 2009-08-30, 20:04
|
|
|
| JaJer- no czasu miałem trochę, ale kończą się wakacje i razem z nimi części:| :P |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-08-30, 20:34
|
|
|
| OK! |
|
|
|
 |
Bartek Z.
Gość
|
Wysłany: 2009-09-01, 11:10
|
|
|
Tak, pytanie me dotyczyło mojego hycomata, bo po Bieszczadach coś mu sie luzować zaczęło. A w zapasach mam tylko nowy typ osiek, zwrotnik i skrzyń biegów.
Ale jak sobie porozkręcam i popatrzę, to może się okaże że to tylko kolejna niedokręcona nakrętka... |
|
|
|
 |
|
|