Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[KRAKÓW] SMAROWANIE TRABANTA
Autor Wiadomość
ZBuK
Gość
Wysłany: 2009-08-18, 08:45   

Hej,
Pytanie za 100pkt. Po likwidacji punktu smarowania przy ul. Kościuszki w Krakowie zabrakło punktu do smarowania Trabancików.
Jeśli ktoś ma cynk, gdzie dobrze smarują bez wydziwiania proszę dajcie znać.
Pozdrawiam

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-08-18, 08:56   

Witaj!
Wydaje mi się że powinni smarować w każdej stacji obsługi pojazdów.
Opcja nr.2 - zakup smarownicy ręcznej i smaru.
Obsługa własna w tym przypadku.
Pozdrawiam.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-08-20, 00:44   

serwis u Józka B.??

nie wiedziałem, że to zlikwidowali :O zawsze tam jeździłem ze swoim 601... i nie tylko z moim :)

grzybcio
Gość
Wysłany: 2009-08-23, 10:56   

ZBuK'u nie miałem już jak oddzwonić ani jak Ci dać znać. weź książkę dot ekspoatacji traba otwórz na stronie z punktami smarowania i jedź do warsztatu jakiegokolwiek serwisu i tam juz sie dogadaj o reszte.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2009-08-23, 11:47   

Jesteście jajcarze :) Wyobraźcie sobie, że zanim napisałem tego posta sprawdziłem opcje smarowania w Krakowie. Na 5 przypadkowych warsztatów, które odwiedziłem na chybił trafił, tylko jeden miał wogóle smarownicę, a dzwoniąc do stacji obsługi pojazdów, czy mechaników większość wybuchała śmiechem... Także jasna sprawa, że można odwiedzić stacje obsługi pojazdów, ale po co skoro smarownicy nie mają? Wiadomo można podjechać do Józka... Ale tym postem chciałem stworzyć może jakąś listę krakowskich punktów smarowania, tak żeby nie trzeba było dymać po całym mieście do Józka, ale wybrać punkt blisko siebie.
Nie doczekałem się odpowiedzi w porę i tak jak napisał Jajer - zakupiłem smarownicę, smar i sam się posmarowałem. Prawda jest taka, że to jedyne wyjście w tym zapyziałym mieście...
Wiadomo że smarować można samemu, ale pamiętajcie że wygodniej czasem podjechać na kanał czy podnośnik, którego się nie ma i zrobić smarowanie bez "włażenia" pod auto :) A czasem się w białej koszulinie i krawacie po prostu nie da samemu :))))

Zatem ja podam listę miejsc, gdzie na bank nasmarują trabanta w Krakowie:
- warsztat Ożgi przy ul. Jerzmanowskiego (za CPNem na wylocie na Wieliczkę)
- garaż Józka przu ul. Jerzmanowskiego (wiadomo, z Józkiem trzeba się umawiać)
- czerwony Trabant ZBuKa jeżdżący po całym mieście - smarownica w bagażniku :)

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-08-23, 12:51   

Tyle, że na kościuszki smarownicę mieli pneumatyczną i waliła z duuuuużą mocą... jak jest zapyziałe strasznie to ręczną nie przepchniesz.
Salawa ma smarownice "nożną" która też jest niezła ale on się w to już nie bawi.

magik
Gość
Wysłany: 2009-08-23, 13:06   

wszystko jest nowe złożone 1,5 tyg temu :-)

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-08-23, 18:57   

Jeśli smarowanie jest regularne, ręczna smarownica spisuje się znakomicie.
Warto jeszcze zakupić kilka smarowniczek na zapas i wymieniać jeśli jest coś nie tak.
Pozdrawiam.

Voo Doo
Gość
Wysłany: 2009-08-25, 23:28   

a bo żeście mi tez wbili klina tą smarownicą i w K-ce tez jest dupa a jak jest zakład co mają to zjebana przeważnie jest więc ja też sie prosić nie bede. Powiedzcie mi lepiej gdzie szukać tych kalamitek na wymiane bo one też lubią sie zatykać i mi smar wylatuje bokiem a nie przez przekładnie albo co tam jeszcze musze smarowac... a i słusznym stwierdzeniem jest że lepiej miec swoją bo już teraz nie ma nawet kto i czego smarować.... i ja tez sam za najbliższa wypłate funduje sobie pnemuatyka do garazu :)

JaJer
Gość
Wysłany: 2009-08-26, 06:26   

smarowniczki kupisz w sklepie z częściami do taczek jedno i wielokołowych.
Szukaj też w sklepach z częściami do kombajnów i innych maszyn rolniczych.
Możesz próbować w sklepach motoryzacyjnych. Najlepiej wykręć jedną smarowniczkę na wzór.

kuba_krakow
Gość
Wysłany: 2009-08-26, 08:22   

kalamitki z PF(uj) 126p są takie same.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-05-29, 08:25   

Ok ludziska - help!
Samrownicę nabyłem ręczną. Kupiłem wkład tubę ze smarem i pierwsze co urwałem sztywny wężyk :) Po naprawie chciałem nasmarować Traba na wężyku miękkim, ale ta franca nie pompuje smaru. I teraz pytanie: albo się zepsuła, albo nie wiem jak jej używać. Wygląda ona tak:
SMAROWNICA
Zakładam tubę-wkład ze smarem odciągając sprężynę. Zakręcam całość. Jeśli zwolnię zaworek to cała sprężyna bez najmniejszego oporu leci w górę, tak jakby smaru czy tuby nie było wogóle. I mogę pompować i pompować a smar nie leci. Sama sprężyna strzela z wielką siłą i mogę "wystrzelić" samą tubę jak z armaty, a mimo to po zakręceniu sprężyna jakby "trafia w próżnię". What da fuck??? Wie ktoś co robię źle? Czy od razu mam szukać lepszej smarownicy? Latanie za każdym razem w poszukiwaniu smarownicy na mieście, ale jechanie na drugi jego koniec jest tak wkurzające, że muszę to robić sam, ale cholera nie mogę ;(

Piotr Kucharski (kuchar)
Gość
Wysłany: 2010-05-29, 09:24   

zbuku, a czy w instrukcji obsługi tej smarownicy jest napisane, że do pojemnika na smar wkładasz tubę ze smarem? Mam bardzo podobną smarownicę, tylko pneumatyczną i do niej należy smar włożyć do pojemnika sukcesywnie odciągając tłok (na sprężynie). Po napełnieniu zakręcasz głowicę i uwalniasz sprężynę tą płaską dźwigienką, zakładasz wężyk i smarownica gotowa do użycia. Moja działa rewelacyjnie, a elastyczne wężyki są bardzo wygodne i przydatne

Kosiek
Gość
Wysłany: 2010-05-29, 10:52   

Jak dla mnie sztywne rurki do smarownic to zło;)
Zbuku też mi się zdaje że do smarownicy to smar się pakuje jak Kuchar napisał. tj. moją tak się nabija i śmiga.

ZBuK
Gość
Wysłany: 2010-05-29, 13:49   

Widzisz... może masz rację. Smarownica nie miała instrukcji o zgrozo :( Spróbuję jakoś "zassać" do niej smar i sprawdzę. Cały widz, że taka tuba wydawała się na tyle wygodna, że bez paprania się ładujesz i masz... Ale może macie rację. Spróbuję załadować bez tuby.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi