|
[1.1] Luz na drążku biegów |
| Autor |
Wiadomość |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-08-12, 12:43
|
|
|
| ja wymieniłem dzisiaj wybierak. Dwie śruby na ampul nr 6, wypinasz jabłka na dzwgienkach i masz wybierak zdemontowany . Niestety musiałem pojechać do warsztatu bo ampule mi się połamały bo śruby powkręcane w aluminium. Wymienia się od spodu a nie od góry. W warsztacie 20 min i 50 zł |
|
|
|
 |
Potap
Gość
|
Wysłany: 2009-09-14, 16:34
|
|
|
| Witam. Wyrobiła mi się ta tulejka (20) i gdzieś się zgubiła. Jak ona dokładniej wygląda? Może ktoś ma jakiś schemat z wymiarami, żeby ją dorobić, albo może mógłby ktoś taki schemacik nasmarować? Prośba o pomoc, bo strach na druciarstwie jeździć. W tej chwili mam wybierak połączony z drążkiem na drut wiązałkowy i w każdej chwili to może się rozlecieć. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-09-18, 16:01
|
|
|
| nie dorobisz tej tulejki bo ona jest z teflonu.To taki guzik z otworem na kulkę. Wciska się go w łapę a później w to kulkę od wybieraka. W niemczech kosztuje to 5 Eurosów ale koszta wysyłki pewnie porażające. W polsce raczej nie do dostania jako nowa. Dzisiaj będę w jednym magicznym miejscu z częściami, zapytam zobaczymy. Na pewno mogę mieć nowe wybieraki co jeszcze to będę wiedział wieczorem. |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2009-09-18, 18:01
|
|
|
| Ta tulejka pasuje z vw,trzeba ją wciskać na gorąco,to znaczy,wkladasz ją na chwile do wrządku,i potem zakladasz. |
|
|
|
 |
Potap
Gość
|
Wysłany: 2009-09-18, 21:20
|
|
|
To jakbyś coś wiedział, to daj znać, szukałem używanych z całym drążkiem, no ale co nowe to nowe.
Od jakiego volkswagena pasuje? bo patrzyłem od golfa II 1,3 to wybierak w ogóle inaczej wygląda, nie wiem jak jest w polo. |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2009-09-19, 13:51
|
|
|
| Ojć,niestety nie pamiętam dokładnie,z którego to vw,ale jak weżmiesz ze sobą ten schemacik co jest wyżej i pokażesz kolesiowi w serwisie vw,to napewno ci dobierze.To było polo,ale który model,niestety nie pamiętam.Strasznie dawno to wymieniałem. |
|
|
|
 |
magik
Gość
|
Wysłany: 2009-09-19, 14:08
|
|
|
| albo ściągnij sobie z netu program Etka do VW i audi. I sam znajdziesz łącznie z nr katalogowym |
|
|
|
 |
Potap
Gość
|
Wysłany: 2009-09-21, 14:44
|
|
|
| zamówiłem używany drążek do trabanta, bo byłem na szrocie, pooglądałem parę samochodów i nic nie mieli takiego, a nie drogo dostałem z całym jabłkiem nawet i dźwignią zmiany biegów, ale i tak dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
Mici125
Gość
|
Wysłany: 2009-09-25, 11:40
|
|
|
Witam ponownie.
Wreszcie znalazłem trochę czasu żeby pobawić się samochodem i wróciłem do tego drążka.
Może masz luz na tym sworzniu przy skrzyni w aluminiowej obudowie, z takim 5 cm ramieniem? Nie ma go na schemacie. Dzwignia czyli ramię na nim jest osadzona zaciskowo, sprawdz to.
No i okazało się że to właśnie to. Ta dźwignia jest zanitowana z obu stron. Czy da się ją jakoś dobić? Oto fotki:
 |
|
|
|
 |
panmajor
Gość
|
Wysłany: 2009-09-25, 14:20
|
|
|
| Musisz to wymątować,u góry tej dzwigni jest klin,który się wybija,i dzwignia sie rozłoży.Napewno trzeba ją będzie w czymś wymoczyć przed rozebraniem.Jak już rozbieżesz,to trzeba będzie pomieżyć szerokość wewnętrzna obudowy,oraz zewnetrzną sworznia który przez tą obudowe przechodzi.Następnie musisz wykonać u tokaża dwie tuleje(według wcześniejszych pomiarów)najlepiej z mosiądzu.Wciskasz tuleje od góry,i od dołu obudowy,w środek wsadzasz sworzeń wybieraka,wbijasz klin,i gotowe.Jak ją wymątujesz z auta,to napewno zakumasz co wyżej napisane,powodzenia :) |
|
|
|
 |
MarkusTrabi
Gość
|
Wysłany: 2009-10-08, 19:45
|
|
|
A ja mam inne pytanie natury technicznej. Na rysunku schematu połączenia dźwigni zmiany biegów ze skrzynią (rysunek by Trabi VR6, za co mu niezmiernie dziękuję) jest sprężyna oznaczona numerem 29. Jest ona połączona na dole z dźwignią (jest w dźwigni otwór), natomiast gdzie ma być zamocowana u góry - do czego. Pytam bo nie mam tej sprężyny wogóle, a skoro jest w składzie to powinna być, natomiast oglądając budę w okolicznych miejscach nie widzę nigdzie jakiegoś "czegoś", do czego ma być ona przytwierdzona. Jeżeli ktoś wie to proszę o info.
Dzięki |
|
|
|
 |
TrabiVR6
Gość
|
Wysłany: 2009-10-08, 20:29
|
|
|
| Zobacz na zdjęciu wyżej :D |
|
|
|
 |
MarkusM
Gość
|
Wysłany: 2009-10-08, 20:37
|
|
|
:D
Co ten alkohol robi z mózgiem.
Już wiem wszystko.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Chany
Gość
|
Wysłany: 2010-02-01, 16:45
|
|
|
| Jakby ktoś miał taką sprężynkę (nr 29 ze zdjęcia) na zbyciu, to ja chętnie przyjmę. |
|
|
|
 |
|
|