Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[1.1] Luz na drążku biegów
Autor Wiadomość
Hajs
Gość
Wysłany: 2009-06-01, 17:44   

To jest wybierak identyczny jak w polo, odkrecalny. Właśnie o nim wcześniej mówiłem. Luz robi sie w 2 miejscach: MIedzy sworzniem a aluminiowa obudową i czasem miedzy sworzniem a ramieniem.

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-06-01, 21:49   

W Trabancie występuje taki element. Ale z tego co pamiętam ramie jest skierowane w przeciwnym kierunku niż w Wartburgu.

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-06-05, 20:28   

Dzisiaj obadałem ten mechanizm i mam następujące teorie:
Opcja 1) Obluzował się uchwyt do którego jest przymocowana ta tuleja [20] z rysunku, a z drugiej strony jest przymocowany pod skrzynią. Czy on powinien chodzić tylko w poziomej płaszczyźnie, czy też góra-dół?
Opcja 2) Wyrobiły się te plastikowe "uszka" [23], czy można gdzieś dokupić nowe?

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-06-05, 22:03   

Ad.2) Te plastikowe uszka można kupić w sklepie rolniczym, jako "plstikowe końcówki cięgna gazu od ciagnika" cena 0,70zł/szt :)

abri
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 00:15   

Witam! Mam taki problem w 1.1 że jak mam zgaszony silnik to wszystkie biegi wchodzą normalnie, ale jak go odpalę to 1 i 2 jak chce włączyć to bardzo ciężko wchodzi i czasem zgrzytnie podobnie jak wsteczny tylko że wsteczny wchodzi lżej, a z kolei 3 i 4 wchodzą bez najmniejszego problemu i zgrzytu... To chyba raczej nie wina sprzęgła?

Pelu
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 06:09   

raczej wina sprzegla

abri
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 09:34   

Ale jak by to była wina sprzęgła to 3 i 4 tez by ciężko wchodziły... przynajmniej tak Mi się wydaje.

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 12:45   

niekoniecznie

magik
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 15:48   

zacznij od sprawdzenia luzu na pedale sprzęgła, może trzeba linke podciągnąć
olej wymień może stary jest

abri
Gość
Wysłany: 2009-08-03, 20:13   

luz na pedale jest prawidłowy... a może jakieś tulejki są wypracowane na dźwigni zmiany biegów i dlatego nie chcą wchodzić biegi?

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-08-04, 21:28   

Jak by były luzy na tulejkach (tak jak u mnie) to problem byłby niezależny od pracującego silnika.

abri
Gość
Wysłany: 2009-08-04, 22:34   

ale sprzęgło nie jest "podparte" ani się nie "ślizga"...

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-08-06, 22:09   

W sumie mam trochę podobną sytuację z jedynką, jedyne co mi przychodzi do głowy to wymiana oleju z przekładni.

A co do problemu od którego zacząłem ten temat: obluzowała się u mnie taka dźwigienka osadzona na pionowej tulejce, która zamienia ruch wzdłużny drążka na ruch wzdłużny wałka skrzyni (prostopadły do tego pierwszego). Na rysunku u góry strony (nie pokazany na tym rysunku) jest przymocowany do tulejki 20. Czy wie ktoś, jak można to dokręcić?

magik
Gość
Wysłany: 2009-08-08, 08:37   

tego się nie skręca tylko wymienia/regeneruje. Może to byc też wina luzu na wybieraku. Odkręć i daj do tokarza to wstawi Ci jaieś tuleje i będzie dobrze. Resztę rzeczy jak regeneracja dzwigienki łączącej musisz szukać we własnym zakresie.

Mici125
Gość
Wysłany: 2009-08-11, 09:01   

No właśnie problem w tym że nawet nie wiem jak to wyciągnąć. Z dołu kończy się ślepym nitem, a z góry dostęp blokuje listwa maglownicy. A u mnie to najprawdopodobniej ta właśnie dźwigienka się wyrobiła.

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi