Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Alufelgi z poloneza?
Autor Wiadomość
McAr
Gość
Wysłany: 2004-10-18, 10:00   

Witam wszystkich pasjonatów.
Mam okazje kupić dla mojego TramPol'iniego alumki+opony z poloneza o oznaczeniach 5J 13H2E29 -felgi, 185/70 R13 + 175/70 R13 -opony. Szczerze niewiele mi mówią te cyferki, i ciekaw jestem czy przy fabrycznym zawieszeniu wejdzie to wszystko i czy trzeba kombinować przy felgach (dystanse itp.)
Bardzo proszę o uwagi i spostrzeżenia

bRq
Gość
Wysłany: 2004-10-18, 14:23   

o ile E29 oznacza to co mysle (ET29) to powinno wejsc z przodu bez problemu... Najlepiej jest zamontowac felgi, napakowac samochod po brzegi no i zobaczyc czy nie bedzie ocierac...;)

wnuq
Gość
Wysłany: 2004-10-20, 13:22   

pasuja sam mam takie żadnych dystansów,tylko dłuższe szpilki trzeba sobie kupic(te od wartburga tez sa za krótkie)tzn przykrecic przykrecisz ale skąd wiesz ze sie nie urwie??Dlatego dlugie szpilki pomagają i jest super.Aha a skoro to okazja to sprawdz czy fele sa proste.co do opon to troszke chyba sa za szerokie.PozDDRo.

zug
Gość
Wysłany: 2004-10-22, 10:18   

a moz ktoś sie orientuje od jakiego samochodu lub jaki model felgi stalowej 12" cali pasuje (ilość i rozstaw śrub) do trabanta 601

lethal
Gość
Wysłany: 2009-07-07, 08:50   

Witam

Jako nie chce zakładać nowego tematu mam pytanie dotyczące alufelg z poloneza czy felgi o oznaczeniach 13" 5Jx13H2, ET44, 4x98 będą pasowały do seryjego zawieszenia trabanta 1.1? Mam możliwość ich kupna ale ze tak powiem nie mierzenia (nie znam się ET itp) wiec proszę o odpowiedz PozDDRawiam

Pelu
Gość
Wysłany: 2009-07-07, 09:50   

beda pasowaly,ale jak w kazdym alu trzeba zainwestowac w dluzsze szpilki+nakretki wartburga
a no i pewnie bedzie obcierac tylne nadkole,to trzeba bedzie obciac

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2009-07-07, 22:02   

miałem założone Fele z poloneza tyle ze w 601. z przodu mam tarcze z golfa I z tyłu bębny 1.1
nic nie ocierało wszystko cyło ok. A co do szpilek z wartburga to są tylko kapkę dłuższe... chyba 0.5cm wiec i tak są krótkie. Polecam kupić nowe szpilki znacznie dłuższe (nie pamiętam już ile ale jak nakręci się nakrętkę to kapkę gwintu jeszcze wystaje) koszt 5zł sztuka do tego nakrętki do alu też 5zł szt.

Felgi z Poloneza

jeśli jest w twojej okolic problem ze szpilkami to mogę ci takowe kupić u mnie i wysłać pocztą
szpilki po 5zł/szt
nakrętki po 5żł/szt
do tego koszt przesyłki

pozDDRawiam!

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-07-07, 22:12   

ładny kolorek ale te felgi pasują do niego jak pięść do twarzy :P

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2009-07-08, 01:49   

Negujesz to co mają inni - pochwal się swoimi, zresztą gust jest jak ch@j każdy ma swój.
tak poza tym są obecnie inne...

Kędzior
Gość
Wysłany: 2009-07-08, 09:38   

no i git :) Czemu się odrazu bulwersujesz, usłyszy słowo krytyki i zaraz obrażony. Przecież nie miałem nic złego na myśli. Felgi z trapeza wkłada się do polówki jak się nie chce zbytnio kombinować. Mam sedana w takim kolorze jak twój, też z białym dachem i mi do niego najbardziej pasują oryginalne felgi. Najlepiej z kołpakiem :) i takie bedo

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-07-08, 10:03   

Obawiam się że felga z ET 44 bedzie obcierać o sprężynę i potrzebny bedzie jakiś dystans, zwłaszcza, że to jest 13".
Koledze obcierało już prz ET 42 i 6Jx15" feldze

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-07-08, 10:05   

A co do szpilek, polecam te z Forda 52mm, w zupełności wystarczy i na dystans. Tylko bierz szpilki z radełkiem 14,2mm.

abri
Gość
Wysłany: 2009-07-14, 19:29   

A czy szpilki z VW Polo nie są dłuższe od Trabantowskich??

Czarny,M
Gość
Wysłany: 2009-07-14, 19:37   

polo ma śruby a nie szpilki o ile dobrze pamiętam

Galant - YuLaS
Gość
Wysłany: 2009-07-15, 08:34   

Witam!

"Powinny/nie powinny obcierać.." nie wiecie nie piszcie. Hihihihi dobra taki żart.

Ja miałem pięcioramienne (tak jak kol. Wnuq miał) założone i bez żadnych przeróbek nadkoli tylko szpilki dłuższe (niektórzy pamiętają jak długie miałem) i nakrętki trabantowe - powinny mieć kształt stożka dla alu ale ja jeździłem ponad dwa lata i oryginalnych i nie odkręcały się. Opony 165 (nie pamiętam profilu) jak za szerokie to nie dociska na wodzie.

Szpilki tokarz robił:
materiał - śruba 14 twardość 10.9 - dlaczego 14? bo należy wycisnąć takie nacięcia (mole?) do osadzenia w piaście/bębnie reszta przetoczyć na 12 i gwint wg. nakrętki. U mnie pod poznaniem koszt wytoczenia 1 szt. to 6zł.

Pozdrawiam

Ps. błagam nie spawajcie szpilki do bębna!

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi