Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Klima 1.3 - montaż
Autor Wiadomość
papieju
Gość
Wysłany: 2009-07-01, 10:27   

Wczoraj w aucie miałem 58.5 stopnia i co można się domyślić, mimo otwartych okien w czasie jazdy nie spadło poniżej 30. Przeglądałem allegro - oferty klimatyzacji kompletnej można znaleźć od 300zł, w co wchodzi komplet wraz z nagrzewnicą. Pytanie - jak z montażem tego w 1.3? Co trzeba i gdzie do silnika dostawić żeby wstało, oraz jak z nagrzewnicą i sterowaniem ogrzewaniem - to jest w ogóle wykonalne? Montował ktoś klimę na tych silnikach (1.1/1.3)? Ze wzrostem spalania się godzę, gorszymi osiągami też - ale komfort ponad wszystko...

magik
Gość
Wysłany: 2009-07-01, 11:09   

trzeba do Zbyszka ołdaka uderzyć. Z tym że nie mam kontaktu. On ma w limuzynie

papieju
Gość
Wysłany: 2009-07-01, 11:17   

Że on ma to ja wiem. Miałem nadzieję że ktoś jeszcze przechodził tą drogą...

TrabiVR6
Gość
Wysłany: 2009-07-01, 14:49   

Musisz szukac lapy alternatora do wersji z klima od jakiegos vw polo badz golfa na malym bloku wezeze chlodnice skraplacz instalacje elektryczna :) najgozej bedzie upchnac nagrzewnice w srodku

Arek Mikuła (Miki)
Gość
Wysłany: 2009-07-01, 21:11   

To co w środku się umieszcza do schładzania powietrza to nie jest nagrzewnica, tylko parownik.A koledze życzę powodzenia w manewrach.W czoraj bez klimy w moim ducato to bym umarł z tej parnoty i goraczki, a przerobiłem ponad 600km. A tak było komfortowo i mniej w baku.PozDDRawiam.

Hajs
Gość
Wysłany: 2009-07-02, 10:21   

Papieju nad klima od czego sie zastanawiasz? Sam ostatnio myślę nad klima z Matiza/Tico, samochody niewielkie, byc może jakoś by to wszystko upchnął.

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-07-02, 18:45   

Oprócz wielkości podzespołów zwróćcie uwagę na kubaturę kabiny:)

papieju
Gość
Wysłany: 2009-07-03, 05:56   

Właśnie myślałem nad czymś od czegoś małego - Matiz, Swift, Corsa. Problemów jest kilka jak zdążyłem zauważyć i doczytać - po pierwsze cena. Na allegro zestaw do matiza używany 900, nowy 1000zł, co czyni to już nieopłacalnym. Druga sprawa, to podłączenie - o ile gdzieś się upcha podzespoły, to problemem będzie podłączenie- rurki z takiej klimy raczej na pewno będą za krótkie, więc trzeba będzie dorobić, a to kolejne koszty, i to spore. Ogólnie do zrobienia, ale obawiam się kosztów. Nie ma sensu inwestować, przynajmniej w moim przypadku. Oczywiście nie zamykam tematu, bo może uda się dostać taka klimę za free, ale to wymaga czasu - kumpel pracuje na placu przyjmującym auta do kasacji i prędzej czy później się coś trafi, na chwilę pasuję. Prawdopodobnie skończy się wstawieniem po parce ogniw peltiera w przewody powietrza między nagrzewnicą a kabiną, co powinno spowodować że będzie dmuchać zimnym powietrzem - a przynajmniej chłodniejszym niż otoczenie, a to już dużo.

maxxx601
Gość
Wysłany: 2009-07-03, 09:42   

Tylto ile to prądu żre :-D

papieju
Gość
Wysłany: 2009-07-03, 10:55   

Dlatego też wstawię tam po parce, nie więcej, ewentualnie po 1, ale wydajniejszym. Plusem może być to, że jak się odwróci bieguny, to w zimie od razu będzie dmuchać na szybę ciepłym powietrzem. Jak alternator nie wyrobi, to dam mocniejszy, i tak mój wymaga pomału pełnej regeneracji.

wartborgini
Gość
Wysłany: 2009-07-05, 12:43   

taki zestaw za trzy stówki to możesz od razu darować, bo pewno kompresor skończony, chłodnica dziurawa itp... Rurki to akurat nie jest aż taki problem, co prawda w orginale są zazwyczaj aluminiowe, ale jaki problem dać miedziane ??? Kupisz sobie parę metrów w miedzi, ładnie poprowadzisz, zarobisz końcówki i po kłopocie.
Kosztować musi, nie ma rady...
A ogniwa peltiera to wiesz... Ile tam mocy na tym uzyskasz... nawet jak byś dał 500W to już alternator nie będzie wyrabiał, a 500W na takie auto i taki upał to może ledwo poczujesz może nie poczujesz... Jak się włacza klima w aucie to czuć na motorze obciążenie więc napewno zapotrzebowanie na moc jest sporo większe...
Najlepiej pewno zmienić furę ;-)

Zbyszek 601
Gość
Wysłany: 2009-07-06, 17:16   

Zastanawiam się gdzie i czym będziesz chłodził część "gorącą" ogniwa. Pamiętaj że w ogólnym bilansie takie ogniwo wydziela (oprócz odebranego ze strony "zimnej") pokaźną ilość dodatkowego ciepła. Co ci po zimnym nadmuchu jak pod deską będziesz miał solidny kaloryfer?

papieju
Gość
Wysłany: 2009-07-07, 07:13   

Tak też chyba po przemyśleniu za i przeciw, odpuszczę temat. Nie będę ładował kasy w auto, które pojeździ mam nadzieję jeszcze tylko przez rok, a następne będzie po prostu z klima, innej opcji nie widzę...

Kosiek (Rafał Kośka)
Gość
Wysłany: 2009-07-07, 08:57   

Albo klima postojowa z aut ciężarowych (na dach). Jakiś Ebercool lub coś innego:D

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi