|
Pytanie o czujniki oleju |
| Autor |
Wiadomość |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2009-06-27, 15:30
|
|
|
| witam. Od jakiegoś czasu wariuje mi kontrolka ciśnienia oleju. W pierwszej kolejności sprawdziłem przewody z którymi wszystko jest ok. Następnie sprawdziłem czujniki, jak się okazało są wkręcone dwa czarne. A jeśli się nie mylę powinny być brązowy i czarny. Zrobiłem fotkę i tak to wygląda Czujniki |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-06-29, 15:52
|
|
|
Sprawdź wszystkie połączenia "masy" i w skrzynce bezpiecznikowej, aku powinno być dobrze naładowane. Czujniki kupisz w każdym sklepie z częściami VW.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2009-06-29, 17:35
|
|
|
| Połączenia masy sprawdziłem już wcześniej ;) A czy ten czujnik bliżej gaźnika jest od Trabanta? |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2009-06-29, 19:53
|
|
|
| To nie jest Trabantowy czujnik, ale jesli ma taki sam gwint, i zakres ciśnień, przy których sie uruchamia, to jest idealnym zamiennikiem. Na kołnierzu czujnika jest wybite Vw/Audi i wartość ciśnienia np. 0.015MPa |
|
|
|
 |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2009-06-29, 20:00
|
|
|
| Jutro go wykręce i zobaczę co tam pisze. |
|
|
|
 |
Hajs
Gość
|
Wysłany: 2009-06-29, 20:02
|
|
|
| A naprawę czujnika przeprowadzamy poprzez wykręcenie go i porządne wypłukanie go wewnatrz w benzynie. Czesto uszkodzony czujnik po tym nagle zaczyna działać. Sprawdzone na kontrolce od oleju i włączniku świateł cofania. |
|
|
|
 |
Kędzior
Gość
|
Wysłany: 2009-06-30, 00:37
|
|
|
| zobaczę co tam pisze jest napisane @!#$... |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-06-30, 10:02
|
|
|
Nie ma to jak globtrotuary ortograficzne ;)niczym nie związane z czujnikami oleju, ale jak widać bardzo pomocne w odpowiedziach :)
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
j3drus
Gość
|
Wysłany: 2009-06-30, 10:56
|
|
|
| Ale się czepiacie ;[ Okazało się że straszne ciężko wykręca się ten czujnik... wykręciłem go jakieś 2mm i boję się go dalej wykręcać. Później może się okazać że nie wkręcę nawet nowego czujnika. |
|
|
|
 |
gonzo
Gość
|
Wysłany: 2009-06-30, 14:39
|
|
|
zobaczę co tam pisze jest napisane @!#$...
kiedy tam naprawdę pisze.....;) |
|
|
|
 |
papieju
Gość
|
Wysłany: 2009-07-01, 05:25
|
|
|
| To raczej nie zamiennik, a jeśli już to o podobnych własnościach. W przypadku VW te czujniki są zawsze 2-kolorowe, dla rozróżnienia, obojętne czy oryginał czy zamiennik. Musi być brązowy. Wykręć, jak już ruszyłeś to nie masz innego wyjścia. Zawsze można przegwintować jak się okaże że się zesrało. |
|
|
|
 |
|
|