|
Czym skleić trabanta |
| Autor |
Wiadomość |
Jakubek
Gość
|
Wysłany: 2009-06-16, 23:02
|
|
|
Z czystym sercem polecam APP PU-50.
Sklejony trzy lata temu i w miejscu gdzie użyłem ścisku do przytrzymania, tak pozostało. |
|
|
|
 |
Zbyszek 601
Gość
|
Wysłany: 2009-06-17, 07:12
|
|
|
A ja chcę się podzielić pewnym pomysłem - problemem przy klejeniu jest dociskanie duroplastów na krawędziach pozbawionych wkrętów. Nie wszędzie da się sięgnąć ściskiem.
Wymyśliłem, żeby zastosować docisk magnesami neodymowymi, oklejonymi filcem, żeby nie porysować lakieru.
Czy zda to egzamin dam znać mam nadzieję już wkrótce :) |
|
|
|
 |
Paweł-Yogi
Gość
|
Wysłany: 2009-06-17, 21:53
|
|
|
| Witam wszystkich ja sklejałem kiedyś traba na poksipol ale to zbyt drogo wychodzi:). Płaty drzwi sklejam na distal po 12 godzinach nic nie dygnie a błotniki wklejam na klej do szyb.Jak do tej pory wszystko jest ok i nie miałem z tym problemu bo ranty zawsze maluję farbą chlorokałczukową po wyschnięciu lekko ja matuję odtłuszczam i wklejam błotniki.A na rant nadkola daję olkit taką plastyczną masę do uszczelniania budynków jest zajebista i nie zasycha stosuję tą metodę od wielu lat i nigdy nic się z tym nie działo. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-06-18, 21:33
|
|
|
Z czystym sumieniem polecam APP PU-50.
Kilka trabantów kleiłem i trzyma super. Z ponownym rozebraniem też nie ma problemu. Na dodatek ta masa daje się malować. Kolor masy też można dobrać.Polecam. |
|
|
|
 |
grzybcio
Gość
|
Wysłany: 2009-06-19, 00:45
|
|
|
JaJer po pierwsze mnie rozczarowałeś...
Nie zrozumiałem o co wam chodzi dokładnie więc sorry moja wina. |
|
|
|
 |
Czarny,M
Gość
|
Wysłany: 2009-06-19, 22:21
|
|
|
| Leukoplastrem - jak w kawale ;) |
|
|
|
 |
b-boy trabi
Gość
|
Wysłany: 2009-06-28, 12:27
|
|
|
Wg fabryki w książce od mojej polowki pisze że na klej dają 5 lat gwarancji że będzie elastyczny.i obok napisane że to doświadczenie z trampka 601. po 19 latach wiadome że raczej ztwardniał więc myśle że oryginalnie dawano klej który po zaschnięciu nie był twardy jak skała tylko mocny a caly czas elastyczny .Dobrą rzeczą jest taśma butylowa jest w formie takiej jak by masy w tasiemce (różne szerokości) jest ona elastyczna cały czas i w zimie i w lecie (400 %rozszerzalności )świetnie wszystko trzyma da się potem rozebrac a i mozna pomalowac.
rewelacja:)i w samochodzie kleiłem i dużo różnych rzeczy i caly czas super :)pozDDRawiam |
|
|
|
 |
ADAM ZAWACKI
Gość
|
Wysłany: 2009-06-28, 13:59
|
|
|
| Wracam do tej propozycji z taśmą butylową. Czy jest ona tylko bardzo szczelna czy ma też dobre właściwości sklejania. Czy jest to sposób już sprawdzony i pewny. Po ilu latach jeszcze trzyma. |
|
|
|
 |
b-boy trabi
Gość
|
Wysłany: 2009-06-28, 21:39
|
|
|
więc tak:
1.jest ona bardzo szczelna
2.ma rewelacyjne właściwości sklejenia naprawdę super (wszystko morze sobie pracować w zależności od temperatury otoczenia)
3.sposób sprawdzony ponieważ w moim busie i innych autach różne rzeczy najrozmaitsze nią robiłem przy karoserii itd. i już 3 rok leci i wszystko tak samo jak po przyklejeniu.:) pozDDRo
Polecam przeglądarkę z językiem polskim która sama poprawia błędy lub podkreśla je.Q |
|
|
|
 |
ryhu
Gość
|
Wysłany: 2009-07-01, 08:49
|
|
|
Gdzie tę taśmę można kupić i jaki jest to wydatek? Niestety tez mi grozi zdejmowanie duro łącznie z spawaniem nadkoli.
Pozdrawiam ryhu |
|
|
|
 |
b-boy trabi
Gość
|
Wysłany: 2009-07-06, 13:22
|
|
|