Strona Główna CartoonTrabant v1.0
cartoon trabant polska 1.0

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
pytanie o dystans między gaźnikiem a silnikiem 601
Autor Wiadomość
MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-06-19, 15:02   

Wita, ponownie,
Jeszcze jedno pytanie odnośnie gaźnika 28H1-1 w Trabancie z 1986 r. z alternatorem. Coś, gdzieś czytałem, że w tym typie między gaźnikiem a obudową silnika, do której gaźnik jest przykręcony powinno się stosować jakiś dystans termiczny (chyba ebonit). Czy coś Wam o tym wiadomo. Jeżeli tak, to gdzie tego szukać albo jak zrobić.
Pozdrawiam

KUZYN353
Gość
Wysłany: 2009-06-19, 23:11   

Poszukać w garażu, na strychu, u sąsiada tekstolitu. Wycięcie takiej podkładki to 30 min roboty.

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-20, 07:48   

jak uszczelki są z papieru to i dystans mozna zrobić z podobnego materiału. Jedynie powiem że przy gaźniku starego typu dystans jest grubszy i wykonany z ebonitu

MARIAN B.
Gość
Wysłany: 2009-06-20, 18:45   

magik, piszesz, że starsze gaźniki miały grubszy dystans. Ja mam nowy typ silnika, z alternatorem. Gaźnik 28H1-1. Może w tym układzie nie stosuje sie żadnych dystansów ?

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-20, 20:58   

stosuje się, i dwie podkładki z dwóch stron

Bochen
Gość
Wysłany: 2009-06-26, 09:37   

jezdzilem tylko na papierze a do tego bez uszczelek pod kolektorem i dobrze bylo xdd

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-26, 09:39   

może dlatego sprzedałeś trabanta :-]

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-06-26, 23:03   

moze dlatego nie chcial jezdzic za czesto :P

Patryk_143
Gość
Wysłany: 2009-06-27, 11:54   

niewiem jak to jest w trabantach , alen kumpel w simsonie tego własnie niezalozył i zatarł silnik, prawdopodobnie ten własnie materiał nienagrzewa sie az tak bardzo i mieszanka jest zimna a bez tego to gaznik jest złoczony z cylindrem i sie bardzij gnagrzewa i mieszanka dochodzi gorąca. niewiem czy to prawda ale mozliwe

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-06-27, 12:33   

raczej ciezko nagrzac kołnież od gaznika w trabancie z racji tego ze jest aluminiowy i daleko mu do zrodla ciepla, wiec teoria niemądra. Ten dystans jest tylko po to zeby wspomoc uszczelnic polaczenia gaźnika z kolektorem sącym. To połączenie wciąż drga a ta podkladka ma te drgania pochłaniac i sprawiac ze polączenie jest bardziej elastyczne, ale szczelne.

magik
Gość
Wysłany: 2009-06-27, 13:13   

w nowszych trabantach podkładka była cieńsza i z innego materiału. Raczej nie chodzi o drgania ale o dolot mgiełki paliwa z rozpylacza biegu jałowego. Ale co i jak dokładnie to juz taki mądry nie jestem :-]

Qbs
Gość
Wysłany: 2009-06-27, 14:03   

ja tam sie upieram ze chodzi o drgania. Co ma wspolnego ta uszczelka z mgiełką paliwa? mysle ze jej bez roznicy czy jest ta podkladka czy jej nie ma, a wazne zeby tam szczelne bylo bo mgiełka spier.. poza kolektor :)

ADAM ZAWACKI
Gość
Wysłany: 2009-06-27, 19:02   

Dzięki za wszystie porady. Są one różne jak zdążyłęm zauważyć. Większość jednak z Was uważa, że wskazane byłoby założenie tej podkładki. Chcę ją założyć. Poszukiwałem jej na Allegr i w Motirexie. Niestety nie ma ani tu ani tu. Może ktoś z Was ma taką zbędną. Chętnie odkupię.
Pozdrawiam

Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi