|
Czym skleić trabanta |
| Autor |
Wiadomość |
Marcin Sady
Gość
|
Wysłany: 2009-06-14, 21:07
|
|
|
Witam mam pytanko czym skleić trabanta po rozlorzeniu pasowalo by go poskladac tylko nie wiem czego najlepiej uzyc zeby sie wszystko trzymalo i rzeby sie nie rozszedl
Czekam na propozycje:) |
|
|
|
 |
TrabiVR6
Gość
|
Wysłany: 2009-06-14, 21:13
|
|
|
Był juz kilka razy poruszany ten temat na forum :P
Osobiscie polecam klej do szyb :) uzywać z primerem (podkladem) pod klej do szyb.Trzyma nawet bez wkrętów no i nie za bardzo da sie potem zdjac duro w calosci :)
PozDDRo |
|
|
|
 |
J.J.
Gość
|
Wysłany: 2009-06-14, 22:37
|
|
|
| to nuda jak sie nie chce dać zdjąć w całości [; |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-06-15, 17:33
|
|
|
Klej poliuretanowy (jednoskładnikowy w tubie takiej do pistoletu), osobiście stosowałem firmy APP, symbolu nie pamiętam. Odradzam wszelkiego rodzaju sylikony, uszczelniacze dachowe itp.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
|
|
|
 |
grzybcio
Gość
|
Wysłany: 2009-06-15, 18:40
|
|
|
| normalny auto kit tak jak niemcy składali w oryginale nic nie kombinować moim skromnym zdaniem. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-06-15, 22:19
|
|
|
Autokit był stosowany, ale pod listwy aluminiowe!!!! Elementy duroplastu były klejone na klej poliuretanowy!
Zobacz że autokit jest stale elastyczny, możesz go ugnieść jak plastelinę i ponownie użyć, jeśli jeszcze nie stracił swoich właściwości. Duroplast do konstrukcji nadwozia był klejony zupełnie nie podobnym do autokitu!!!
I proszę nie pisać kompletnych bzdur.
PS.
Proszę sprawdzić czym klejone są konstrukcje np. autobusów obecnie produkowanych?
Dodam że "chemia" od czasów DDR "troszkę się zmieniła.
Pozdrawiam i polecam wcześniejsze wypowiedzi na temat klejenia. |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-06-16, 07:07
|
|
|
normalny auto kit tak jak niemcy składali w oryginale nic nie kombinować moim skromnym zdaniem.
Autokit służy do uszczelniania, do klejenia się nie nadaje!
Proszę nie wciskać (auto)kitu |
|
|
|
 |
ytołz
Gość
|
Wysłany: 2009-06-16, 10:39
|
|
|
JaJer dobrze gada...
Ja kleiłem na "gwoździu w płynie"
Klej dostępny w każdym sklepie z materiałami budowlanymi, narzędziami, centralach technicznych itp.
Wygląda jak silikon w tubie do pistoletu, a po zaschnięciu robi się twardy, efekt jest praktycznie identyczny jak oryginalny klej...
Nie polecam kleju do szyb... pomimo że podobno klei wszystko, nie łączy się z duroplastem, rok eksploatacji i poodpadają Ci wszystkie plastiki... |
|
|
|
 |
JaJer
Gość
|
Wysłany: 2009-06-16, 15:12
|
|
|
Jakiego "gwoździa" stosowałeś?
Jest ich kilka, np. rozpuszczalne wodą, rozpuszczalne jakimś innym świństwem (pachnie podobnie jak nitro).
Ten śmierdzący bardzo szybko zasycha.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
KUZYN353
Gość
|
Wysłany: 2009-06-16, 21:21
|
|
|
| Co i jakiej firmy kupić? Konkretnie, jaka nazwa, liczba, litera. |
|
|
|
 |
Marcin Sady
Gość
|
Wysłany: 2009-06-16, 22:19
|
|
|
| tylko co zastosowac najlepiej zeby mialo podobne parametry klejenia takie jak orginalny klej ddr no moze troszke lepszy, zeby np. mozna bylo sciagnac duro wrazie jakiejs potrzeby bez jego niszczenia :) |
|
|
|
 |
Qbs
Gość
|
Wysłany: 2009-06-16, 22:37
|
|
|
| może rzepy samoprzylepne :P |